Holešinský je po osobnej stránke so sezónou spokojný, teraz začína boj o MS

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Holešinský je po osobnej stránke so sezónou spokojný, teraz začína boj o MS

Holešinský zažil po osobnej stránke úspešnú sezónu.
Holešinský zažil po osobnej stránke úspešnú sezónu.Profimedia
Slovenský útočník Adrián Holešinský (27) krátko po štarte sezóny prestúpil z Nitry do Plzne a pokračoval vo veľmi dobrých výkonoch. V novom pôsobisku sa rýchlo zaradil medzi opory mužstva. Dokopy počas 38 stretnutí nazbieral 29 bodov, čím sa blížil k priemeru jedného na zápas. V exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy načrtol aj blížiaci sa boj o účasť na majstrovstvách sveta.

Adrián, ako hodnotíte sezónu z osobného hľadiska?

"Myslím si, že z osobného pohľadu to bol fajn ročník. Mal som dobrú letnú prípravu v Nitre a takisto začiatok sezóny. Posunul som sa do lepšej súťaže, skúsil niečo iné a vyšlo mi to. Nie každému česká liga sadne, pretože je špecifická. Veľký dôraz sa tu kladie na bránenie. Som rád, že som pomohol Plzni aj svojimi kanadskými bodmi."

Priemer ste mali takmer bod na zápas, takže ste si rýchlo zvykli a zapadli do tímu?

"Áno, sadlo mi to hneď. Moja priateľka a jej rodina bývajú blízko Plzne, čiže som sa cítil dobre a často som chodil aj k nim. Okrem toho po mojom príchode bol v mužstve ešte Martin Vitáloš. Pomohol mi a ja som taký typ, že sa začlením rýchlo. Mal som šťastie, že ma v kabíne zobrali medzi seba aj starší chalani, s ktorými som si tiež sadol. Bol som šťastný, že to všetko tak zapadlo."

Do Plzne ste prichádzali s tým, že sa od vás čakajú body, takže ste to splnili?

"Keď si to zoberiem, tak nie veľa hráčov má okolo bodu na zápas. Či už v základnej časti alebo aj v predkole som mal dobré štatistiky. Škoda len, že sa nedostavil tímový úspech. Pohybovali sme sa okolo piateho a šiesteho miesta, ale na konci sezóny prišli zranenia, nemali sme dostatočnú šírku kádra a nakoniec sme do predkola išli až z dvanástej priečky. Napriek tomu sme skoro vyradili Liberec, ktorý bol vo fantastickej forme."

Séria s Libercom sa lámala až v predĺženiach, vo štvrtom zápase ste ho zvládli, v piatom nie. Kde hľadať príčiny vypadnutia?

"Ja si myslím, že rozhodli skúsenosti. Prvý zápas v Liberci sme vybuchli, dostali sme facku, hrali sme so zbytočným rešpektom. V druhom stretnutí to bol od nás vabank, vyhrali sme 6:0 a zistili sme, že môžeme s nimi hrať vyrovnanú partiu. Dohrávali sme súboje a boli sme nepríjemní. Tretí zápas však mal nešťastný koniec. Mali sme to zvládnuť lepšie a bolo by po sérii. Štvrtý sme síce vyhrali a vyrovnali na 2:2, ale v piatom, aj keď sme vyhrávali 3:0, tak sme prehrali. Skúsenejšie mužstvo by si to ustrážilo. Bohužiaľ sme dostali gól, potom druhý a Liberec vyrovnal. Rozhodla jedna chyba a spomínané skúsenosti."

Holešinský sa teší z jedného zo svojich gólov.
Holešinský sa teší z jedného zo svojich gólov.Profimedia

V závere základnej časti ste prehrali deväť zápasov po sebe. Aké boli dôvody?

"Chýbali nám traja kľúčoví obrancovia a po uzávierke prestupov sa zranil aj prvý center Kodýtek, ktorý hrával všetky situácie a pravidelne mal ice-time viac ako dvadsať minút. Bola to pre nás veľmi citeľná strata a nedalo sa ho ani nahradiť, keďže sa už nemohlo prestupovať. Niekoľko stretnutí som zaskakoval na pozícii stredného útočníka ja. Taký je hokejový život."

Ako ste sa cítili na novom poste?

"Bolo to pre mňa niečo nové. Nie je jednoduché, keď hráte krídlo a zrazu od vás vyžadujú prácu na centri. Zobral som to však ako dobrú skúsenosť. Počas základnej časti sa to ešte dalo, ale keď prišlo play-off, tak to už bol iný level. Po prvom stretnutí som sa presunul späť na krídlo, čím sa mi tak trochu uľavilo."

Plzeň je v Česku značka s veľkou fanúšikovskou základňou. Pociťovali ste tlak?

"V organizácii hralo veľmi veľa dobrých hokejistov. Je tu výborný tréner a takisto majiteľ a generálny manažér pán Straka, ktorý je uznávaný všade vo svete. Vždy je skvelé, keď vám takýto človek pomáha a ukazuje, čo od vás očakáva. Na začiatku to bolo ťažšie, pretože som sa bál, že neuspejem, ale som rád, že som splatil dôveru vedenia. V Plzni sa cítim veľmi dobre. Ďalšia sezóna bude dôležitá, aby som ukázal, že tento ročník nebola len jedna lastovička, ale mám na to byť oporou tímu."

Zmluvu ste predĺžili o dva roky krátko po príchode do Plzne. Je to znak, že vládne obojstranná spokojnosť?

"Mal som aj iné ponuky zo zahraničia a tiež z Česka, ale v Plzni viem, na čom som, že so mnou počítajú, kdežto v inej organizácii si to musím vybojovať. Poznajú, v čom som dobrý a kde so mnou môžu počítať. Viem, ktorí hráči a členovia realizačného tímu ostávajú. Blízko mám priateľku aj jej rodinu, ako som spomínal, takže tu mám zázemie a rovnako Plzeň ako mesto je skvelé."

Sezóna skončila skoro, aký je plán na najbližšie týždne, mesiace?

"Po piatom zápase s Libercom bol za mnou Peter Frühauf a povedal mi, že dostanem pozvánku do reprezentácie, takže sa mám udržiavať, aby som bol pripravený na kemp pred majstrovstvami sveta. Cez týždeň som mal menšie problémy s kolenom. Dal som si preto voľno, ale od pondelka začínam trénovať v normálnom režime."

Je teda vašim cieľom prebojovať sa na MS?

"Určite áno. Pre každého hokejistu je snom reprezentovať krajinu na takomto veľkom podujatí. Chcem formu zo sezóny pretaviť do repre. Ak o mňa bude záujem a budem sa trénerom páčiť ako hráč, tak budem veľmi šťastný a pozvánku rozhodne neodmietnem."

Ako vnímate sezónu Nitry?

"Stále som v kontakte s niektorými chalanmi, hlavne Krivošíkom alebo Tvrdoňom. Vybudoval som si tam krásne vzťahy. Ide o klub, ktorý mi veľmi pomohol a navždy ho budem mať v pamäti. Nebránim sa tomu, že sa raz vrátim. Bol som nešťastný, keď sa tímu po mojom odchode nedarilo. Po angažovaní brankára Kašíka a trénera Stavjaňu som vedel, že to bude dobré. Tento kouč to vie oživiť a nastaviť. Bol som rád, že Nitra postúpila do predkola. Vedel som, že vďaka skúsenostiam ho zvládnu. Aj keď momentálne prehrávajú štvrťfinále 0:2 na zápasy, tak to druhé stretnutie bolo o niečo lepšie. Na to sa však v play-off nikto nepýta. Dúfam, že doma sa vrátia do série a potrápia Košice, ktoré sú podľa mňa kandidátom na titul."