Juventus hľadá nové dno. Kritizovaný Allegri rezignovať odmieta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Juventus hľadá nové dno. Kritizovaný Allegri rezignovať odmieta

Taliansky stratég má plnú podporu vedenia.
Taliansky stratég má plnú podporu vedenia.Profimedia
Mizéria turínskeho Juventusu nemá konca kraja. Slávny klub v utorok prežil ďalší smutný večer a po prehre 0:2 na ihrisku Maccabi Haifa v Lige majstrov vyzývajú fanúšikovia trénera Massimiliana Allegriho (55), aby odstúpil z funkcie. Ten má ale plnú podporu vedenia.

Priaznivci "Starej dámy" boli v minulosti zvyknutí na vzostupy a pády. Keď aféra Calciopoli v roku 2006 poslala Juventus do druhej ligy, mužstvu chvíľu trvalo, než sa stalo opäť veľkým hráčom aj na európskom poli. Dve finálové účasti v prestížnej Lige majstrov (2015 a 2017) dávali tímu so slávnou históriou nádej, veď Juventus čaká na triumf v miliónárskej súťaži už dlhých dvadsaťšesť rokov.

Pomyselnou čerešničkou na torte mal byť príchod hviezdneho Cristiana Ronalda. Rodák z Madeiry síce od roku 2018 získal s klubom niekoľko domácich trofejí, ušatú trofej však do Piemontu nedokázal priviesť ani hráč jeho kalibru. Vedenie klubu na čele s prezidentom Andreom Agnellim začalo v snahe priviesť Juventus na vrchol európskeho futbalu robiť jedno rozporuplné rozhodnutie za druhým.

Odborníci si všímajú predovšetkým fakt, že Juventus sa až podozrivo ľahko zbavil talentovaných hráčov ako Kingsley Coman či Dejan Kulusevski, ktorí sa v nových pôsobiskách presadili okamžite. O nič šťastnejšie neboli ani rošády na lavičke. Už po jednej sezóne sa porúčal neskúsený Andrea Pirlo. Jeden z najlepších hráčov histórie nemal pred pôsobením vo funkcii trénera "Bianconeri" odtrénovaný ani jeden zápas medzi profesionálmi, dokonca na poslednú chvíľu získal najvyššiu licenciu.

Rodený Neapolčan Maurizio Sarri fanúšikom vadil kvôli zjavnej náklonnosti k miestnemu SSC, navyše nehral tak atraktívny futbal, ako si vedenie predstavovalo. Čo sa predstavenstva klubu týka, spomenúť musíme odchod generálneho riaditeľa Giuseppeho Marottu do konkurenčného Interu Miláno. Práve on bol hlavným strojcom úspešnej éry mužstva, ktoré v talianskej lige získalo deväť titulov v rade. 

Keď sa zdalo, že si na lavičku sadne "stratený syn" Zinedine Zidane, Agnelli povolal späť do služby Massimiliana Allegriho. Taliansky stratég doviedol Juventus do finálových súbojov v LM a verejnosť sa nazdávala, že tentokrát by jeho taktické kúzla mohli fungovať.

Juventus sa od začiatku minulej sezóny prezentoval mimoriadne apatickým herným prejavom, ktorý často rezultoval do bránenia jednogólového náskoku aj proti slabším súperom. Výsledkom bolo konečné 4. miesto v Serii A a vypadnutie v osemfinále LM s Villarealom. Hrdý klub ukončil po prvýkrát za desať rokov sezónu bez jedinej trofeje.

Aktuálna sezóna je pre fanúšikov ešte väčšou nočnou morou. Spomínaná blamáž s Haifou znamená, že Juventusu hrozí jar bez európskych pohárov. V lige sa nachádza na 8. priečke a prehral aj s Monzou, ktorá dovtedy v Serii A nevyhrala.

Kolísavá forma Juventusu.
Kolísavá forma Juventusu.Flashscore

"Hanbím sa za to, čo sa u nás teraz deje. V tejto situácii to ale nie je o jednom človeku, o trénerovi Allegrim, ale o celom klube. Musíme sa z toho dostať spoločne. Allegri zostáva trénerom Juventusu," vyjadril sa po utorkovom zápase s Haifou Agnelli.

"Má úplnú pravdu. Odohrali sme príšerný prvý polčas. Našej hre chýba vášeň a srdce. Rezignovať sa nechystám. Čím je situácia náročnejšia, tým je to väčšia výzva. Potom to môže byť o to krásnejšie," doplnil ho Allegri.

Otázkou zostáva, ako sa nahnevaní fanúšikovia postavia k aktuálnej situácii. Podľa viacerých zahraničných zdrojov sú hlavným dôvodom dôvery k Allegrimu peniaze. Ak by ho manažment vyhodil, musel by mu zaplatiť odstupné vo výške zhruba 25 miliónov eur, čo pre klub predstavuje značné neželané výdavky, obzvlášť po stratách počas pandémie koronavírusu.