Kariéra, o akej väčšina z nás iba sníva. Všetkých si nás posunul: Sagan ukončil kariéru

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kariéra, o akej väčšina z nás iba sníva. Všetkých si nás posunul: Sagan ukončil kariéru
Richmond, 2015. Prvý z troch titulov majstra sveta po sólovom úniku.
Richmond, 2015. Prvý z troch titulov majstra sveta po sólovom úniku.Profimedia
Trojnásobný majster sveta v rade. Sedem zelených dresov na Tour de France. Osemnásť etapových triumfov z troch Grand Tours. Paríž-Roubaix. Okolo Flámska. Osemnásobný majster Slovenska. Rockstar. Tourminátor. Hulk. Jeden z najväčších a najlepších cyklistov 21. storočia. Jednoducho Peter Sagan. V 33 rokoch dal cestnej cyklistike v nedeľu 1. októbra zbohom deviatym miestom vo francúzskej klasike Tour de Vendée.

Azda len málokto reprezentoval Slovensko takýmto spôsobom. Peter Sagan sa zapísal nezmazateľným písmom do histórie cyklistiky. Šport na dvoch kolesách dostal počas jeho éry úplne iný parameter. Vedel vyhrávať, vedel zabávať fanúšikov. Ťažkú hlavu si nerobil takmer z ničoho. Od roku 2010 získal 121 profesionálnych výhier. 

V kariére mal v štyroch etapách oblečený aj najcennejší - žltý dres.
V kariére mal v štyroch etapách oblečený aj najcennejší - žltý dres.Profimedia

V čase najväčšej slávy sa na jeho dynamiku v závere chytalo minimum cyklistov. Súboje s Cavendishom, Greipelom či Kittelom a, samozrejme, tie z klasík, napríklad s Cancellarom, zostanu navždy v pamäti. Keď to bolo potrebné, neváhal tímovým kolegom pomôcť aj v náročných stúpaniach. 

Zelená farba, s ktorou si fanúšikovia spájajú Sagana najviac. Strávil v nej 130 dní na TdF.
Zelená farba, s ktorou si fanúšikovia spájajú Sagana najviac. Strávil v nej 130 dní na TdF.Profimedia

Po nedeľnej derniére sa na sociálnych sieťach objavilo viacero lúčiacich príspevkov. Vyberáme tie najlepšie. 

Všetkých si nás posunul

"Milý Peťo, gratulujem k úžasnej kariére a bojom, ktoré sme počas našej cesty ako profesionálni cyklisti zviedli. Všetkých si nás posunul na inú úroveň a inšpiroval množstvo mladých ľudí, aby sa stali cyklistami. Veľa šťastia vo všetkom, čo príde," začíname slovami Andrého Greipela. S Nemcom bojoval Sagan prakticky v každej koncovke špurtérskej etapy na Tour de France pri svojich začiatkoch.

Užívaj si dôchodok

"Gratulujem ku kariére na ceste, o akej väčšina z nás iba sníva. Aj keď som si istý, že si inšpiroval novú generáciu, ktorá dokáže takmer všetko, takže za to ti neďakujem (smiech). Užívaj si dôchodok, kamarát," nechal odkaz Geraint Thomas, ktorý v roku 2018 ovládol Tour de France.

Neuveriteľný cyklista, ešte lepší pred objektívom 

"Posledná jazda na ceste pre Sagana. Neuveriteľný cyklista, ešte lepší pred objektívom. Gratulujeme k úžasnej kariére," píše na oficiálnom Instagrame cyklistický celok Ineos a pridáva fotografiu, do ktorej, "nenápadne", vbehol slovenský pretekár a s úsmevom na tvári prekazil záber pri triumfe Egala Bernala na Tour v roku 2019.

Jeden a jediný

"One and only Peter Sagan uzatvára jednu kapitolu svojej kariéry. Skutočný šampión, priateľ a vždy špeciálna súčasť našej "bratskej bandy". Gratulujeme ku všetkému, čo si dosiahol a ďakujeme za neuveriteľné spomienky." Na Sagana nezabudol ani jeho bývalý tím Bora-Hansgrohe, za ktorú jazdil od roku 2017 do 2021. 

Inšpirácia a vzor 

"Cyklistická legenda a môj dobrý priateľ sa dnes zúčastní posledných pretekov na ceste. Zbohom, Peter Sagan. Celému pelotónu a všetkým fanúšikom budeš chýbať pre svoju charizmu a talent. Vďaka za to, čo si dal cyklistickému športu. A za to, že si bol inšpiráciou pre mnohých ľudí. Veľa šťastia v ďalšej etape tvojho cyklistického dobrodružstva," odkazuje 27-ročný majster sveta v časovke z rokov 2020 a 2021 Filippo Ganna. Pre Taliana bol Sagan vzor.

Bola to krásna jazda

"Peter Sagan ukončil kariéru. Bola to krásna jazda, skvelé sledovať, ako si počína Slovák na svetových cestách. Ďakujem, Peter!" Znie na oficiálnom poľskom účte Eurošportu. Tridsaťtriročný slovenský cyklista bol "zlatom" pre televíznych vysielateľov. 

Hulk

Na Petra Sagana nezabúdajú ani v Taliansku. Bodaj by aj, veď práve v talianskom tíme Liquigas odštartoval úžasnú kariéru. Bol pre nich Hulkom. Aj preto talianska mutácia Eurošportu vytiahla zaujímavé momenty z Petrovej kariéry.