Katar v dátach: Asistent Griezmann, nevýrazný Ronaldo či marocká obrana

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v dátach: Asistent Griezmann, nevýrazný Ronaldo či marocká obrana
Strojca francúzskeho postupu: Antoine Griezmann.
Strojca francúzskeho postupu: Antoine Griezmann.Profimedia
Svetový šampionát v Katare pozná všetkých účastníkov semifinálových bojov. V sobotu sa rozplynul zlatý sen Cristiana Ronalda (37) a v bitke dvoch futbalových titanov bolo úspešnejšie Francúzsko.

Od rekordmana Ronalda sa čakalo viac

Maroko dokázalo opäť prekvapiť futbalový svet. Po Španielsku ukončilo turnaj aj Portugalsku a ako prvý africký národ v histórii postúpilo do semifinále. Senzačnú štvrťfinálovú výhru zariadil na konci prvého polčasu útočník En Nesyri. V aktuálnej sezóne nastrieľal za španielsku Sevillu iba dva presné zásahy a rovnaký počet má na konte tiež na prebiehajúcom šampionáte v Katare.

Hlavnou zbraňou Maroka je obrana, ktorá inkasovala na turnaji iba jeden gól a k tomu vlastný proti Kanade. Bono je prvým africkým brankárom, ktorý na jednych majstrovstvách sveta dokázal vychytať už tri čisté kontá.

Štatistika duelu medzi Marokom a Portugalskom.
Štatistika duelu medzi Marokom a Portugalskom.Opta <mark>by</mark> Stats Perform

Portugalský tím mal optickú prevahu, čo potvrdzujú aj štatistiky. Loptu držal na svojich kopačkých 73 % hracieho času. V konečnom zúčtovaní je ale dôležitý iba počet strelených gólov - teda 1:0 pre Maroko.

Priemerné pozičné postavenie marockých hráčov.
Priemerné pozičné postavenie marockých hráčov.Opta <mark>by</mark> Stats Perform

O tom, v akom duchu sa niesla väčšina času hry, svedčí aj priemerné pozičné postavenie oboch mužstiev. Maročania bránili predovšetkým v bloku na vlastnej polovici a Portugalčania sa snažili prelomiť ich pevný defenzívny val. Na to, aby našli správny kľúč, predviedli žalostne málo.

Priemerné pozičné postavenie hráčov Portugalska.
Priemerné pozičné postavenie hráčov Portugalska.Opta <mark>by</mark> Stats Perform

Boje o titul svetového šampióna tak budú pokračovať už bez Cristiana Ronalda. Na ihrisko išiel znova z lavičky a to v 51. minúte. Pripísal si rekordný 196. štart. Počas svojej kariéry sa navyše ani raz nepresadil gólovo v play off majstrovstiev sveta a bez presného zásahu je v tejto fáze už deväť a pol hodiny. Fanúšikovia mali od neho úplne iné očakávania.

Griezmann nechal za sebou aj Mbappého

Posledný štvrťfinálový súboj medzi Francúzskom a Anglickom ponúkol jeden z najtraktívnejších zápasov doterajšieho priebehu. Víťaznú skladačku nakoniec postavil Didier Deschamps, ktorého tím dostal do vedenia v prvom dejstve stredopoliar Tchouaméni. Mieril presne spoza šestnástky. Z tohto priestoru padlo v Katare iba necelých 8 % všetkých gólov, čo je od roku 1966 najmenej.

Zároveň naďalej platí pravidlo, že Anglicko na záverečnom turnaji nikdy nevyhralo zápas, v ktorom polčase prehrávalo. V druhom dejstve sa síce presadil Harry Kane, ale víťazná odpoveď prišla na druhej strane z kopačky Oliviera Girouda a Francúzi vyhrali 2:1. Kľúčovým momentom stretnutia bol nepremenený pokutový kop Kanea v 84. minúte. 

Porovnanie Kanea s Giroudom.
Porovnanie Kanea s Giroudom.Opta by Stats Perform

Bol to veľký súboj dvoch skvelých útočníkov, ktorí sa na turnaji prezentovali vo výbornej forme. Harry Kane 53. gólom v reprezentačnom drese vyrovnal rekordmana Waynea Rooneyho. Z dvoch penált premenil v stretnutí iba jednu, z čoho bude mať nočné mory ešte dlho.

Výraznou postavou zápasu bol Antoine Griezmann. Väčšina útočných akcií Francúzska sa začínala práve u neho. Malý princ prihral na oba presné zásadhy a najmä druhý gólový center bol výstavný. Griezmann rozšíril skupinu hráčov, ktorí majú na konte už tri asistencie. Okrem neho v tejto štatistike figuruje Harry Kane a Bruno Fernandes.

Aj napriek opačnému vývoju očakávaných gólov sa tak Anglicko s turnajom už po siedmy raz v histórii lúči vo štvrťfinále. Obľúbená veta "Football´s coming Home" stále neplatí.

Griezmann proti Anglicku.
Griezmann proti Anglicku.Opta by Stats Perform