Kvaradona uchvátil Neapol aj Európu, má lepšie štatistiky ako Maradona

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kvaradona uchvátil Neapol aj Európu, má lepšie štatistiky ako Maradona

Kviča Kvaratšelija - meno, ktoré by ste si mali zapamätať.
Kviča Kvaratšelija - meno, ktoré by ste si mali zapamätať.Profimedia
SSC Neapol v lete prišiel o najväčšie opory. Odišli lídri defenzívy, zálohy aj ofenzívy. Kalidou Koulibaly (31) posilnil Chelsea, Fabián Ruiz (26) využil ponuku z PSG, Lorenzo Insigne (31) odišiel do Toronta a Dries Mertens (35) zvolil turecký Galatasaray.

Reakcia a prestupová politika talianskeho klubu ale bola na vysokej úrovni. Prišli hráči, ktorí dokázali tieto dlhoročné opory nahradiť. Kvalita mužstva dokonca stúpla. Výsledkom je priebežné prvé miesto v Serii A i skupinovej fáze Ligy majstrov. V najlepších ligách je Neapol jediným klubom, ktorý ešte neprehral.

Čoraz viac sa začína hovoriť o možnosti zisku prvého titulu pre Neapol od roku 1990. Vtedy mužstvo ťahal Diego Maradona. Teraz je v ňom napríklad Stanislav Lobotka, no ospevované je iné meno.

Veľkú zásluhu má dlho neznámy gruzínsky mladík Kviča Kvaratšelija. Rodák z Tbilisi a odchovanec miestneho Dinama vyrastal doma v horách. Jeho športovým vzorom je basketbalista Stephen Curry a blízkym priateľom jeden z najlepších gruzínskych futbalistov všetkých čias Kacha Kaladze, bývalý zadák milánskeho AC a v súčasnosti starosta mesta Tbilisi.

Do seniorského futbalu prenikol Kvaratšelija už ako 16-ročný a získal ocenenie pre najlepšieho futbalistu svojej krajiny v kategórii do 17 rokov. V roku 2018 ho The Guardian zaradil medzi 60 najlepších mladých hráčov sveta.

Dinamo Tbilisi ho poslalo na hosťovanie do menšieho klubu Rustavi, kde svoj talent preukázal až natoľko, že po ňom o pár mesiacov neskôr siahol Lokomotiv Moskva. Tiež to bolo v rámci hosťovania, ale okamžite napriek mladému veku zožal veľkú slávu od trénera, fanúšikov či médií. Rozhodol sa pre prestup do Rubinu Kazaň.

Tam sa veľmi rýchlo zaradil medzi najväčšie hviezdy nielen tímu, no celej ligy. Herne rástol, prihrával na góly a aj ich strieľal. Bolo jasné, že jeho kariéra má našliapnuté vysoko. Keď však Rusko napadlo Ukrajinu a FIFA dovolila prestupovať hráčom z týchto krajín mimo klasických termínov, Kvaratšelija sa rýchlo dohodol na kontrakte s Dinamom Batumi.

V jedenástich stretnutiach strelil osem gólov a na dva prihral. Odišiel tesne pred dvojzápasom so Slovanom Bratislava. Gruzínsko bolo pre neho neskutočne malé.

Každým zápasom začalo chodiť na stretnutia Batumi viac a viac divákov, ktorí tlieskali pri všetkých jeho dotykoch s loptou. Aj vonku, nielen doma. V Neapole sa preto lepšie rozhodnúť nemohli.

Každý v Gruzínsku vedel, že bude skvelým hráčom v popredných európskych ligách, no nikto nečakal, že vystrelí až tak, ako to dokázal za pár mesiacov na Apeninskom polostrove.

Začínal s prezývkou "gruzínsky Messi". Ódy na jeho hru skladajú legendy ako Fabrizio Ravanelli, Arrigo Sacchi, Alessandro Del Piero či súčasný neapolský tréner Luciano Spalletti

Stratosférický, zničujúci, stvorený pre európsky futbal... Kouč gruzínskeho národného tímu Willy Sagnol ho prirovnal k Franckovi Ribérymu, ale určite najviac môže byť Kvaratšelija hrdý na priazeň fanúšikov SSC. Tí ho premenovali na Kvaradona. A k tomu nie je veľmi čo dodať.

Technicky je na najvyššej úrovni. Balansovať s loptou na nohe proti presile spoluhráčov mu problém nerobí. Ani vymýšľať geniálne finálne prihrávky a už vôbec nie zakončovať. Zblízka, aj z diaľky. Pravačku má neskutočnú. Ďalekonosné strely v jeho podaní zahrejú na duši každého fanúšika futbalu.

Už teraz sa špekuluje o tom, že situáciu mladíka, ktorý vyšiel Neapol dvanásť miliónov eur, pozorne monitorujú Liverpool a Manchester United. Nie je tajomstvom, že pred príchodom do SSC, mali v hľadáčiku 21-ročného krídelníka takisto Tottenham, Juventus alebo AS Rím. Odvtedy jeho cena výrazne stúpla.

Bol vyhlásený najlepším hráčom Serie A za mesiac august. Dokonca má lepšie čísla ako Diego Maradona! Ikona futbalu v úvodných šestnástich stretnutiach za Neapol strelila šesť gólov a pridala tri asistencie. Gruzínec za rovnaký čas strelil osem gólov a k tomu nazbieral desať asistencií.

Kvaratšelija je geniálnym príkladom toho, ako napreduje futbal v Gruzínsku. Za sedem rokov sa národný tím dostal zo 150. miesta rebríčka FIFA na súčasnú 78. pozíciu: "Donedávna chceli byť deti Messim či Ronaldom, teraz chcú byť Kvaratšelijom," hovorí prezident tamojšieho futbalového zväzu Levan Kobiašvili.

Čoskoro by mal zažiariť ďalší mladík. Len 17-ročný Luka Parkadze prestupuje z Dinama Tbilisi do akadémie Bayernu Mníchov. Gruzínskemu futbalu svitá na najlepšie časy a rozhodne sa to oplatí sledovať.