Laporta pritvrdil: Superliga? Štart do roka alebo dvoch, inak projekt prehodnotím

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Laporta pritvrdil: Superliga? Štart do roka alebo dvoch, inak projekt prehodnotím
Prezident Barcelony Joan Laporta spochybnil vznik Superligy.
Prezident Barcelony Joan Laporta spochybnil vznik Superligy.Reuters
Prezident Barcelony Joan Laporta (61) uviedol, že európska Superliga by mohla odštartovať už v budúcej sezóne alebo v ročníku 2025/26. Ak sa tak nestane, projekt bude musieť prehodnotiť.

Len v decembri Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že riadiaci orgán európskeho futbalu UEFA a jeho globálny partner FIFA porušili právo EÚ, keď zabránili dvanástim celkom vytvoriť Superligu. Ďalšie kluby a ligy sa však spojili, aby projekt odsúdili. Zaviazali sa tak hrať výlučne v súťažiach riadených UEFA.

Barcelona spolu s konkurenčným Realom Madrid sú jedinými tímami, ktoré stále podporujú miliardový projekt Superligy. "Superliga by sa mohla začať v budúcej sezóne, alebo v tej nasledujúcej 2025/26. Ak nie, všetko prehodnotím," prekvapil Laporta v rozhovore pre katalánsku rozhlasovú stanicu RAC1.

Manchester United bol jedným z 12 klubov, ktoré sa v apríli 2021 podieľali na vzniku Superligy, ale pre tlak fanúšikov, vlád a hráčov z nej vystúpil. Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea a Tottenham boli ďalšími piatimi zástupcami z Premier League, ktoré sa do projektu zapojili pred jeho stiahnutím.

Premier League uviedla, že ak by sa v budúcnosti pokúsili o podobný krok, hrozil by im odpočet 30 bodov a každému z nich by za takýto pokus o odlúčenie bola uložená pokuta 31 miliónov eur. "Či Angličania prídu, alebo nie, je mi jedno. Oni už majú superligu v rámci Premier League," doplnil Joan Laporta.