Prezident UEFA vysmial Superligu, európske kluby a súťaže jej vznik odmietajú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prezident UEFA vysmial Superligu, európske kluby a súťaže jej vznik odmietajú

Bayern a United vylúčili, že by sa pripojili k Superlige.
Bayern a United vylúčili, že by sa pripojili k Superlige.Profimedia
Najväčšie európske kluby a ligové súťaže odmietli vznik Superligy a stoja za ponechaním súčasného stavu. Veci sa dali výrazne do pohybu po štvrtkovom verdikte súdneho dvora EÚ, podľa ktorého UEFA a FIFA porušili právo, keď zabránili vytvoreniu superligového projektu. Svoj názor jasne vyjadril aj Aleksander Čeferin (56).

Manchester United ako jeden z prvých vyhlásil, že je naďalej odhodlaný hrať v súťažiach riadených európskym futbalovým riadiacim orgánom UEFA, rovnako aj nemecký gigant Bayern Mníchov. "Red Devils" boli jedným z 12 klubov, ktoré sa v apríli 2021 podieľali na vytvorení separátnej Superligy, ale pre tlak fanúšikov, vlád a hráčov z nej vystúpili.

"Náš postoj sa nezmenil. Naďalej sme plne odhodlaní zúčastňovať sa súťaží UEFA a pozitívne spolupracovať s ňou, s Premier League a ostatnými klubmi prostredníctvom ECA na ďalšom rozvoji európskej hry," uviedol klub.

Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur a Arsenal boli ďalšími piatimi členmi Premier League, ktoré sa zapojili do súťaže pred jej zrušením. Dva mesiace po tom, ako šesť anglických klubov odstúpilo od projektu v roku 2021, uviedli, že ponúknu spolu 22 miliónov libier ako "gesto dobrej vôle", ktoré poputujú v prospech hry, vrátane nových investícií na podporu fanúšikov, futbalu na amatérskej úrovni a komunitných programov.

Premier League uviedla, že ak sa v budúcnosti pokúsia o podobný krok, budú čeliť odpočítaniu 30 bodov a každý z nich dostane pokutu 25 miliónov libier za akýkoľvek takýto pokus o odtrhnutie sa. "Toto rozhodnutie neschvaľuje takzvanú 'Európsku Superligu'. Premier League naďalej odmieta akýkoľvek takýto koncept. Priaznivci majú pre hru zásadný význam a opakovane dali jasne najavo svoj nesúhlas s 'odštiepeneckou' súťažou, ktorá by pretrhla spojenie medzi domácim a európskym futbalom," uviedla vo svojom vyhlásení najvyššia anglická súťaž.

Bayern vyhlásil, že je takisto oddaný súťažiam UEFA a že dvere pre Superligu zostávajú pre nemeckého majstra zatvorené. "Bundesliga je základom FC Bayern, rovnako ako sú všetky národné ligy základom ostatných európskych futbalových klubov. Je preto našou povinnosťou a hlbokým presvedčením ich posilňovať, nie oslabovať. Rovnako sa angažujeme aj v európskych klubových súťažiach pod záštitou UEFA" povedal generálny riaditeľ bavorského giganta Jan Christian Dreesen.

Nemecká futbalová liga (DFL), ktorá je zodpovedná za Bundesligu, uviedla: "Jednoznačne podporujeme európsky športový model a odmietame súťaže mimo formátov organizovaných federáciami a ligami." Európska asociácia klubov (ECA), ktorá zastupuje takmer 500 tímov na celom kontinente, tvrdí, že futbalový svet "sa od Superligy dištancoval už pred rokmi".

"Prostredníctvom ECA sú dnes kluby už v centre rozhodovania v súvislosti so súťažami, ktorých sa zúčastňujú. Najdôležitejšie je, že futbal je spoločenská, nie právna zmluva," vyhlásila ECA a dodala:

"Všetky uznané zainteresované strany - konfederácie, federácie, kluby, ligy, hráči a fanúšikovia - stoja jednotnejšie ako kedykoľvek predtým proti pokusom niekoľkých jednotlivcov sledujúcich osobné ciele podkopať samotné základy a základné princípy európskeho futbalu." Francúzska Ligue de Football Professionnel (LFP) uviedla, že taktiež jednoznačne podporuje súťaže organizované pod záštitou UEFA.

Prezident európskeho futbalu Aleksander Čeferin reagoval na plán vzniku Superligy z produkcie spoločnosti spoločnosti A22 posmešne: "Je tesne pred Vianocami. A22 našla pod stromčekom darček, z ktorého sa raduje. Keď ho rozbalí, všimne si, že toho veľa nie je. Môžu si vytvoriť, čo chcú. Dúfam, že svoju fantastickú súťaž s dvoma klubmi začnú čo najskôr," narážal na to, že z pôvodných iniciátorov novej súťaže ostali len Real a Barcelona.