Marek Hamšík exkluzívne pre Flashscore: Kariéru ukončím v zahraničí, láka ma trénovanie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Marek Hamšík exkluzívne pre Flashscore: Kariéru ukončím v zahraničí, láka ma trénovanie
Obrázok, na aký boli slovenskí fanúšikovia dlhé roky zvyknutí - Hamšík s kapitánskou páskou.
Obrázok, na aký boli slovenskí fanúšikovia dlhé roky zvyknutí - Hamšík s kapitánskou páskou.Profimedia
Dlhoročný kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík (35) sa po uzavretí kariéry v národnom tíme sústredí na výkony v drese tureckého Trabzonsporu. Hoci legenda talianskeho SSC Neapol ešte na trávnikoch nepovedala posledné slovo, svoju budúcnosť chce zasvätiť rozvoju mladých talentov. Rodák z Banskej Bystrice prezradil viac v exkluzívnom rozhovore pre náš portál.

Trabzonspor aktuálne stráca v tabuľke najvyššej tureckej súťaže na lídra Galatasaray desať bodov. Pomýšľate na titul, alebo sa ciele klubu menia v súvislosti s aktuálnymi výsledkami?

"Na začiatku februára hráme zápas s Galatasarayom, takže môžeme náskok stiahnuť. Musíme však zvládnuť dva predchádzajúce duely - vonku s Hataysporom a doma s Antalyasporom. Ak zvíťazíme, bude to dobre rozbehnuté, ale "Gala" má zatiaľ dobrú sezónu. V lige ťahajú deväťzápasovú sériu víťazstiev, je ťažké ich doháňať."

V Turecku ste sa dočkali zisku prvého majstrovského titulu v kariére. Aký to bol pocit a ako prebiehali oslavy?

"Bolo to nádherné. Som veľmi rád, že sa mi podarilo vyhrať titul v Turecku s mužstvom, ktoré na takýto úspech čakalo 38 rokov. Oslavy boli veľkolepé, bolo ich asi šesť alebo sedem a každá z nich stála za to."

Hamšík na tlačovej konferencii pred zápasom s Chile.
Hamšík na tlačovej konferencii pred zápasom s Chile.TASR

V zápase proti Chile sa oficiálne uzavrela vaša bohatá reprezentačná kariéra. Bolo náročné rozlúčiť sa s národným dresom?

"Áno. Rozhodnutie však nepadlo zo dňa na deň a uvažoval som o tom niekoľko mesiacov. Myslím však, že nastal správny čas na to, aby som sa rozlúčil s národným tímom. Bola to skvelá jazda, krásne roky a aj rozlúčkový zápas stál za to. Ako som si ho vysníval, tak to aj dopadlo. Som veľmi spokojný."

Čo sa týka klubového futbalu, chceli by ste ukončiť kariéru v zahraničí alebo by ste si pred "dôchodkom" radi zahrali doma, napríklad po vzore Martina Škrtela?

"Určite chcem končiť v zahraničí, nevidím to tak, že by som ešte hral futbal na Slovensku."

Radi by ste sa po skončení kariéry venovali trénerskej činnosti, alebo vás viac láka pozícia funkcionára?

"Láka má trénerská kariéra. Po zavesení kopačiek na klinec mám v pláne pôsobiť ako mládežnícky tréner. Mám vlastnú akadémiu a túžim chlapcom odovzdávať svoje postrehy a skúsenosti. Myslím, že im mám čo ponúknuť a veľmi sa na to teším, bude to pre mňa niečo nové."

Na začiatku tohto roka ste si z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej prebrali Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti športu, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Čo pre vás toto ocenenie znamená a kam ho radíte?

"Ocenenie od pani prezidentky hovorí za veľa, pretože ide o moju dlhoročnú futbalovú kariéru. Veľmi si to vážim, veď také ocenenie dostane len málo ľudí. Zdá sa mi, že zo športu ho majú len traja-štyria hokejisti a z futbalistov iba ja a nebohý Ján Popluhár. Naozaj si to cením a ide o najvyššie ocenenie, pretože je od hlavy štátu."

Koniec kapitána v reprezentácii sprevádzali emócie.
Koniec kapitána v reprezentácii sprevádzali emócie.TASR

Odhodlanosť vám počas kariéry určite nechýbala, bol však v jej priebehu moment, kedy ste na malú chvíľu stratili motiváciu a postihla vás osobná kríza?

"Futbal bol pre mňa vždy vášeň a láska, preto som nikdy nestratil motiváciu a nepociťoval krízu. Vedel som, že tomuto športu treba veľa dať, že dokáže bolieť, že sú dni, keď človeka tréningy nebavia, ale bez toho sa to robiť nedá. Futbal si užívam od prvého dňa až dodnes. 

V drese SSC Neapol pokračuje vo vašom odkaze Stanislav Lobotka. Pýta si od vás rady?

"Stano zažíval pod vedením trénera Gattusa ťažký rok. Situácia sa zmenila k lepšiemu, keď sa mi pred majstrovstvami Európy ozval nový tréner Spalletti a povedal, že so Stanom počíta a že bude pilierom mužstva. Tak to aj bolo. Stanovi som prezradil, že sa na neho bude spoliehať a určite mu to pomohlo, dnes je stabilným hráčom základnej zostavy a bez neho si hru Neapolu človek ani nevie predstaviť."

Keď ste svojím umením ohurovali fanúšikov v Taliansku a snívali o titule, Juventus bol prakticky nezastaviteľný. Neapol však v aktuálnom ročníku odštartoval cestu za Scudettom výborne. Aké šance dávate svojmu bývalému klubu v súboji o majstrovský primát?

"Neapol má sezónu rozbehnutú fantasticky, navyše s obrovským náskokom. O titul môže prísť len vlastnou chybou, hráči si to už nemôžu nechať ujsť. Je to správny rok na to, aby sa stali majstrami, zaslúžia si to."

Slovenský špílmacher sa stal v Taliansku legendou.
Slovenský špílmacher sa stal v Taliansku legendou.Profimedia

Môže niektorý z klubov Serie A uspieť v prestížnej Lige majstrov? Juventus bol síce dvakrát vo finále, no na posledný úspech talianskeho mužstva z roku 2010 už pomaly sadá prach.

"Úspech talianskych klubov v Lige majstrov naozaj chýba. Vidíme, že v posledných rokoch sa dostávajú do popredia mužstvá z Anglicka, dva veľkokluby zo Španielska, Bayern a Paríž, ktoré dominujú európskemu futbalu. Talianskym klubom sa bude Liga majstrov vyhrávať len veľmi ťažko, nevidím to dokonca ani na účasť vo finále. Neapol má svoje kvality, ale určite ho nemôžeme porovnávať s tímami ako Manchester City či PSG."

Ktorý zápas v kariére považujete za svoj najdôležitejší?

"Tých zápasov bolo veľmi veľa, ale taký zlomový som odohral, keď som mal 16 rokov a vyhliadol si ma taliansky skaut, ktorý ma následne vzal do Brescie. Ani som nevedel, že ma vtedy niekto sleduje, no očividne mi duel vyšiel a moja kariéra nabrala nový smer."