Božský Diego sa zhora usmieva, Argentína je majstrom sveta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Božský Diego sa zhora usmieva, Argentína je majstrom sveta
Aktualizované
Argentína je tretíkrát v histórii majstrom sveta.
Argentína je tretíkrát v histórii majstrom sveta.
Statsperform/Profimedia
Argentínski futbalisti sa stali tretíkrát v histórii majstrami sveta. V nedeľňajšom finále MS v katarskom Lusaile zvíťazili nad obhajcami titulu Francúzmi 4:2 v penaltovom rozstrele. V riadnom hracom čase sa zápas skončil 2:2 a po predĺžení bol stav 3:3. Argentína pretavila šiestu finálovú účasť na zisk tretieho titulu po rokoch 1978 a 1986.

Argentína - Francúzsko 3:3 (4:2 pen.)

Góly: 23., 109. Messi (prvý z pen.), 36. Di María - 80., 81. a 118. Mbappé (prvý a tretí z pen.)

ŽK: E. Fernández, Acuňa, Paredes, E. Martínez - Rabiot, Thuram, Giroud

Argentína: E. Martínez - Molina (91. Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico (120+1. Dybala) - Di María (64. Acuňa), de Paul (102. Paredes), E. Fernández, Mac Allister (116. Pezzella) - Messi, Álvarez (103. Laut. Martínez)

Francúzsko: Lloris - Koundé (120+1. Disasi), Varane (113. Konaté), Upamecano, T. Hernández (71. Camavinga) - Tchouameni, Rabiot (96. Fofana) - Dembelé (41. Thuram), Griezmann (71. Coman), Mbappé - Giroud (41. Kolo Muani)

Na tribúnach dominovali fanúšikovia z Argentíny a ich miláčikovia sa snažili zachytiť úvod stretnutia. Álvarez bol pri prvej šanci v ofsajde, zakončenie z diaľky od Mac Allistera následne chytil Lloris. Z hranice šestnástky to skúšal de Paul, Varane pokus zrazil na roh.

Juhoamerický šampión bol naďalej aktívny. V 17. minúte Messi nedostal presnú prihrávku, z druhej vlny nakoniec strieľal nepresne Ángel Di María. Na druhej strane odpovedal nebezpečnou hlavičkou po centri z priameho kopu Olivier Giroud, mieril tesne nad.

Spomínaný Di María v 21. minúte obišiel Dembelého, dostal sa do šestnástky a francúzsky krídelník ho neopatrne fauloval. Lionel Messi dostal možnosť zahrávať ďalšiu penaltu a tú premenil strelou po svojej pravej ruke - 1:0.

Kapitán Argentíny strelil na MS v Katare už svoj štvrtý gól z pokutového kopu. Celkovo ich má na konte šesť.

Po ukážkovom protiútoku z 36. minúty to bolo už o dva góly. Messi poslal loptu za obranu, Mac Allister vošiel do šestnástky, prihral na zadnú žrď a Ángel Di María prekonal Llorisa - 2:0.

Argentínčania vymazali francúzsku ofenzívu a brankár Martínez bol bez roboty. Tréner Deschamps reagoval dvojitým striedaním ešte pred polčasom. Stiahol Girouda s Dembelém, do hry naskočili Kolo Muani a Thuram.

Po zmene strán sa obraz hry nezmenil. Francúzsko nedokázalo nájsť spôsob, ako prejsť cez pozornú defenzívu súpera. Argentína smerovala k titulu majstra sveta. Zmeniť tento kurz chcel svojou prvou strelou v zápase Kylian Mbappé, dvadsať minút pred koncom mieril nad brvno.

V 80. minúte sa dostal za obranu Randal Kolo Muani, fauloval ho Otamendi a Mbappé premenil penaltu. Martínez síce vystihol smer zakončenia, no nedokázal loptu zastaviť - 2:1. Záverečné minúty sľubovali drámu. To sa naplnilo už o dve minúty.

Kingsley Coman zobral loptu v strede poľa Messimu a založil akciu, na ktorej konci bol znova Kylian Mbappé. Jeho krížny volej skončil pri vzdialenejšej žrdi - 2:2. Francúzsko strelilo dva rýchle góly a vyrovnalo.

Druhý gól Kyliana Mbappého padol po tejto akcii.
Statsperform/Profimedia

"Les Bleus" mohli otočiť skóre v nadstavenom čase, strelu Rabiota zvnútra pokutového územia Martínez chytil. Hrdinom sa zakrátko nestal Messi, jeho ranu spred veľkého vápna vyrazil neskutočne dôležitým zákrokom Lloris. 90 minút nerozhodlo, a tak stretnutie pokračovalo v predĺžení.

To dlho neprinášalo nič, no v 105. minúte ostal v šestnástke voľný Lautaro Martínez, lenže kým si loptu hodil do lepšej pozície, sklzom strelu zablokoval Upamecano. Následná dorážka Montiela z diaľky bola tiež zrazená.

Kanonier Interu nepremenil ani druhú šancu v krátkom slede, keď zaváhala stopérska dvojica, ale tiesnený Upamecanom nemieril presne.

V druhom polčase predĺženia predviedla Argentína gólový protiútok. Veľkú šancu Martíneza ešte Lloris bravúrne vyrazil, no dorážka Lionela Messiho skončila za čiarou. Neskoro odkopával loptu Upamecano - 3:2.

Lionel Messi a jeho pohyb po ihrisku.
Statsperform/Profimedia

Posledné slovo zápasu to stále nebolo. Kylian Mbappé strelou trafil ruku Montiela v pokutovom území Argentíny a hlavný arbiter nariadil už tretiu finálovú penaltu. Svoju druhú premenil práve Mbappé a skompletizoval hetrik - 3:3.

Stal sa prvým hráčom od roku 1966, ktorý vo finále skóroval trikrát. Vtedy to dokázal Angličan Geoff Hurst.

V poslednej minúte nadstaveného času predĺženia sa mohol stať absolútnym hrdinom Kolo Muani, lenže zoči-voči Martínezovi trafil jeho ľavú nohu. Messi potiahol protiútok, center hlavičkoval nepresne Martínez. Majstra sveta sme vo famóznom finálovom vystúpení spoznali až po penaltovom rozstrele.

Ako prvý si loptu na biely bod postavil práve Mbappé a znova premenil, aj keď Martínezovi chýbali len centimetre. Messi vyrovnal, rozhodil Llorisa a zakončil do stredu. Na začiatku druhej série zaváhal Coman, zakončenie poslal ideálne pre gólmana a keďže následne Dybala premenil, Argentína bola vo vedení.

Tchouameni takisto zlyhal, netrafil bránku. Paredes tak zvýšil už na 3:1. Kolo Muani strelou do stredu ešte vykresal iskierku nádeje, ale Gonzalo Montiel sa stal autorom víťaznej penalty. Argentína sa stala majstrom sveta!