Raphaël Varane. Francúzsky pán spoľahlivý myslí na obhajobu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Raphaël Varane. Francúzsky pán spoľahlivý myslí na obhajobu
Dovedie Varane svoje Francúzsko k druhému titulu majstra sveta po sebe?
Dovedie Varane svoje Francúzsko k druhému titulu majstra sveta po sebe?
Profimedia
Francúzsky obranca Raphaël Varane (29) sa zranil len niekoľko týždňov pred štartom majstrovstiev sveta a okolo jeho osoby panovali pochybnosti. Na turnaji ale ukazuje stúpajúcu formu.

Bol pod paľbou kritiky. Od prestupu do Manchestru United a po zlých výsledkoch francúzskeho tímu na minuloročnom európskom šampionáte mu veľa ľudí neverilo, ale on sa prispôsobil kvalite katarského podujatia a jeho forma je na najvyššej úrovni.

Podarilo sa mu to znova po štyroch rokoch. Aj v Rusku predvádzal napriek nepresvedčivej klubovej forme z Realu Madrid výborné výkony, ktoré boli nakoniec kľúčové v ceste za titulom majstra sveta. Didier Deschamps sa na neho mohol spoľahnúť a rovnako je tomu aj teraz v snahe obhájiť zlato.

"Máme nové skúsenosti a ja sa ich snažím preniesť do tímu. Usmerniť spoluhráčov, či už ide o mentálnu alebo hernú stránku. V ťažkých chvíľach musíte zachovať pokoj a rozvahu. Je to moja úloha a myslím si, že to je dôležitý aspekt hry," povedal Varane pred zápasom proti Maroku.

Do svetového futbalu sa dostal veľmi skoro. Už ako 18-ročný prestúpil do Realu z francúzskeho Lens a krátko na to debutoval v národnom tíme. Naučil sa zvládať tlak a hrať dobre bez ohľadu na veľkosť stretnutia. Učil sa od najlepších. Začínal vedľa Sergia Ramosa a Pepeho.

Vyspel a doviedol "galského kohúta" až na úplný vrchol. Vodcovstvo je jeho dôležitou vlastnosťou. Je pokojný, vie dobre vyhodnotiť situácie a robí málo chýb. Spoločne s Llorisom a Griezmannom je jedným z troch kapitánov.

Mnohí v minulosti pochybovali o jeho kvalitách. Okrem výborných výkonov mal aj horšie zápasy. Napríklad proti Manchestru City v osemfinále Ligy majstrov počas sezóny 2019/20, kedy zapríčinil oba inkasované góly a zároveň vypadnutie Realu Madrid. Napriek tomu sa vedel vrátiť v dobrej forme a pretavil to aj v národnom tíme.

Je schopný byť lídrom defenzívy. V drese Manchestru United to zatiaľ nenaplnil dostatočne. Na Old Trafford prichádzal ako obrovská hviezda po zisku štyroch titulov v Lige majstrov, no hlavne zdravotné problémy sa podpísali pod to, že svoj status v Premier League stále nevyrovnal.

V národnom tíme je však nenahraditeľný. Od roku 2014 zakaždým do detailov plnil požiadavky trénera Deschampsa a vzájomne si vytvorili skutočne dôverný futbalový vzťah.

Pred štyrmi rokmi hral v stopérskej dvojici s Umtitim, teraz sa vedľa neho "striedajú" Upamecano a Konaté, mladí obrancovia s veľkou budúcnosťou. Spoločne budú môcť v nedeľu podvečer zdvihnúť nad hlavu trofej pre víťaza majstrovstiev sveta.

Či sa to podarí sa uvidí až na ihrisku.