Mladé hviezdy Barcelony veria, že zisk Superpohára je začiatkom novej éry

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mladé hviezdy Barcelony veria, že zisk Superpohára je začiatkom novej éry

Katalánci oslavovali cenný triumf.
Katalánci oslavovali cenný triumf.TASR
Takmer dva roky nezískala Barcelona žiadnu trofej. Od odchodu Lionela Messiho (35) sa klub topil v problémoch, ale momentálne vďaka mladíkom svitá Kataláncom na lepšie časy.

Pri nedeľnom víťazstve vo finále Španielskeho Superpohára žiaril predovšetkým iba osemnásťročný Gavi, ktorý jeden gól strelil a na zvyšné dva prihral. Presadili sa aj obrancovia Ronad Araújo či Alejandro Baldé, ktorí vymazali ofenzívne esá súpera.

"Začala sa nová éra," kričal urugajský bek, keď po záverečnom hvizde prepukli bujaré oslavy. Barcelona získala prvú trofej v 21. storočí bez Lionela Messiho.

Katalánci zaplavení dlhmi v lete míňali veľké sumy. Prišli o obrovský obnos z televíznych práv. Na Camp Nou dorazili Robert Lewandowski, ale aj Jules Koundé či Raphinha. Z nesmierne úspešného tímu odišli prakticky všetky opory a zostalo len niekoľko veteránov.

Xavi, jeden z prvých, ktorý prestúpil do iného tímu, sa vrátil v pozícii trénera a hlavne vďaka nemu sú "Blaugranas" znova úspešní. Má mladé jadro. Gavi s Pedrim majú to najlepšie pred sebou, pričom už teraz sú považovaní za hviezdy svetového kalibru.

Na ľavej strane defenzívy začína Baldé vytláčať Jordiho Albu a ofenzívnou nádejou je Ansu Fati. Jeho kariéru zatiaľ sužovali zdravotné problémy, no stále má len dvadsať rokov. Španielova forma sa neustále zlepšuje.

Súčasnosť a budúcnosť

Gavi, ktorý nastúpil na ľavej strane, sa výrazne v zápase proti Realu presúval na os ihriska a búral defenzívne rady súpera. Pravý bek Daniel Carvajal nestíhal na krídle s Baldém. "Hral na sto percent. Na ihrisku nechal dušu. Je to charakter, ktorý prenáša na spoluhráčov a je veľmi nákazlivý. Má vrodenú schopnosť byť lídrom," chválil Xavi. "Stále má iba 18 rokov a už hrá na najvyššej úrovni. Tento chlapec nemá žiadny limit," doplnil.

Ďalším mladíkom, ktorý dáva o sebe čoraz častejšie vedieť, je Pedri.
Ďalším mladíkom, ktorý dáva o sebe čoraz častejšie vedieť, je Pedri.TASR

Prezident klubu Laporta chválil aj Pedriho. "Obaja sú to hráči so súčasnosťou aj obrovskou budúcnosťou. Môžu pomôcť Barcelone vyhrať veľa titulov. Pedri je kúzelník a Gavi hrá jednoducho neuveriteľne. Prináša obrovskú energiu. Teraz už je pokojnejší, trpezlivejší a navyše strieľa góly," hovorí.

Xavi si myslí, že mladá dvojica je oveľa lepšia ako on a Iniesta v rovnakom veku. "Keď sme mali s Andrésom dvadsať rokov, ani zďaleka sme neboli na takej úrovni. Úžasný je takisto potenciál Baldého. Môže byť hráčom základnej zostavy najbližších pätnásť rokov," tvrdí.

Barcelončania si oslavy poriadne užili. "Vyhrali sme El Clásico a zároveň finále, takže sme to oslávili na maximum. Získať trofej s Barcelonou je niečo, po čom som túžil od svojho debutu," dodal Gavi.

Barcelona má aktuálne v La Lige na prvom mieste náskok troch bodov pred Realom Madrid a verí, že práve španielsky titul bude ďalší z dlhého zoznamu úspechov v budúcich rokoch.