Dozvuky VC Kanady: Red Bull sa trápil, ale aj tak dosiahol na míľniky vďaka Verstappenovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dozvuky VC Kanady: Red Bull sa trápil, ale aj tak dosiahol na míľniky vďaka Verstappenovi
Red Bull po stom víťazstve patrične oslavoval.
Red Bull po stom víťazstve patrične oslavoval.@F1
Víkend v Montreale priniesol víťazstvo a tiež dva zaujímavé míľniky pre vedúci tím tabuľky. Dobre, jeden historický zápis získal Max Verstappen (25), ale ten je predsa len synonymom pre dnešný Red Bull. Čo sa podarilo? Red Bull ako stajňa získala svoje sté víťazstvo v pretekoch Formuly 1, Verstappen obhájil minuloročný triumf a štyridsiaty prvý raz sa postavil na najvyšší stupienok. Vyrovnal sa legendárnemu Ayrtonovi Sennovi.

Sté víťazstvo je pre rakúsky tím významným úspechom. Už vlani Red Bull prekonal Lotus v počte triumfov a dostal sa v tomto ukazovateli do TOP 5 poradia konštruktérov. Tento rok môže dobehnúť Williams, ktorý má na konte 114 výhier. Na to by však Red Bull musel ovládnuť všetky zostávajúce preteky sezóny. Alebo skôr Verstappen.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez sa opäť trápil a po 12. mieste v kvalifikácii počas pretekov predbehol zvyšok poľa za aktuálnou "veľkou sedmičkou" - jazdcami Red Bullu, Mercedesu, Ferrari a Fernandom Alonsom (Lance Stroll nám to snáď odpustí, ale plán dostať na pódium oba Aston Martiny je zatiaľ nesplniteľný sen). Ani "sedemdesiat kvalifikačných kôl" mu nestačilo na to, aby zaútočil na vytúžené víťazstvo.

Ak začneme počítať rozdiel v časoch na kolo po návrate safety caru do boxov, Red Bull v rukách Verstappena získaval približne 0,2 sekundy na kolo oproti predchádzajúcim 0,7. Tím tiež bojoval s pneumatikami, ktoré sa nie a nie poriadne zahriať na ideálnu teplotu, veď Pérez stratil na piateho Sainza pol minúty.

Kráľ víkendu - Adrian Newey

Na pódium prišiel ako zástupca víťaznej stajne, keďže to bolo už 200. víťazstvo "jeho" auta na Veľkej cene. Prvý triumf ním navrhnutého monopostu (Williams FW14) sa datuje do roku 1991, nemožno ho vnímať len ako človeka spojeného s Red Bullom (kde pôsobí od roku 2006). Veď 59 "jeho" výhier sa zrodilo s Williamsom.

Hoci niekoľkokrát naznačil, že nemôže pokračovať večne (má 64 rokov), Williams a McLaren môžu len ľutovať, že kedysi prišli o jeho služby. Ešte jedna zaujímavosť - Newey mohol oslavovať svoje prvé víťazstvo práve v Kanade. Nigel Mansell však v roku 1991 počas posledného kola spomalil, aby zamával divákom. Otáčky jeho motora klesli tak nízko, že zhasol a nakoniec bol klasifikovaný na šiestom mieste.

Max Verstappen a Adrian Newey oslavujú na pódiu
Max Verstappen a Adrian Newey oslavujú na pódiu@redbullracing

Potlesk publika - Alexander Albon

Jedinou škvrnou na Albonovom víkende bola chyba v šikane v tretej časti kvalifikácie, ale to už jazdil vysoko nad svojím priemerom. Aj v pretekoch si počínal absolútne skvelo. Počas safety caru nešiel do boxov a až do cieľa držal za sebou rýchlejšie autá. Na papieri to vyzerá ako úspech modernizovaného Williamsu, ale v skutočnosti to bol špičkový výkon Albona, ktorý už druhýkrát v tomto roku vyjazdil tradičnému tímu body.

Plusové body - Ferrari

Podobne ako Albon, ani Charles Leclerc a Carlos Sainz počas výjazdu bezpečnostného vozidla nešli do boxov pre nové pneumatiky. Taktika získať čistý vzduch na jazdu po reštarte sa osvedčila. Štvrté a piate miesto sú zatiaľ druhým najlepším umiestnením tímu z Maranella v tomto roku.

Smoliar víkendu - Lando Norris

Po výjazde safety caru sa McLaren snažil dostať oboch svojich jazdcov k mechanikom v rovnakom kole, ale Norris bol hneď za Piastrim. Ako sa z toho dostať? Norris spomalil, aby mal za svojím tímovým kolegom určitý odstup a umožnil tak tímu vykonať obe zastávky v boxoch bez zdržania.

Podľa meraní však išiel v zákrutách až o 50 kilometrov za hodinu pomalšie, čo bolo v rozpore s článkom pravidiel, ktorý hovorí o "porušení zásad férovosti v súťaži, nešportovom správaní alebo snahe ovplyvniť výsledky súťaže." 

To, že sa podobné manévre stali aj v minulosti, asi nikoho nezaujíma. Norris sa stal smoliarom, pretože to bol on, pri kom pohár trpezlivosti riaditeľov pretekov pretiekol a päťsekundová penalizácia ho vytlačila z prvej desiatky.

Manéver víkendu - Fernando Alonso vs. Lewis Hamilton

Veľké mená F1 sa pustili do boja na prelome 22. a 23. kola. Alonso, ktorý nepotreboval na Hamiltona extra motiváciu, keďže desať kôl predtým bol diskutabilne zablokovaný svojím súperom v boxovej uličke, zaútočil v nájazde do poslednej šikany a dostal sa na druhé miesto. Hamilton sa pokúsil o protiútok, ale na konci cieľovej rovinky musel uznať porážku.