Dozvuky VC Monaka: K videniu bola poveternostná lotéria, výsledková ale nie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dozvuky VC Monaka: K videniu bola poveternostná lotéria, výsledková ale nie
Max Verstappen si došiel pre ďalšie víťazstvo.
Max Verstappen si došiel pre ďalšie víťazstvo.
@Max33Verstappen
Ulice Monaka tradične favorizujú víťazov kvalifikácie a nebolo to inak ani tentoraz. Na najpomalšej trati v kalendári F1 sa radoval Max Verstappen (25). Z doterajších 69 pretekov v stredomorskom kniežatstve ich 31 vyhrali víťazi kvalifikácie. Už neuveriteľných 27 rokov sa neradoval štartujúci z horšieho ako druhého radu. Pravda, (jediný) triumf Oliviera Panisa (56) vtedy priniesol dážď a množstvo odstúpení.

Dážď mal byť témou aj tohtoročného podujatia. Navzdory hektickým výmenám pneumatík na prechodné sa však žiadna veľká dráma nekonala - aspoň nie vpredu. Verstappen sa staral o Fernanda Alonsa, ktorý - napriek tomu, že dosiahol svoje kvalifikačné a pretekárske maximum v tomto roku - po víkende priznal, že na Holanďana rozhodne nemal. Najväčší posun si mohol zaistiť George Russell, ale po výlete mimo trate musel na boj o pódium zabudnúť. Mercedes medzitým v Monaku predstavil nové úpravy monopostu s priznanými bočnicami, ale ich plný účinok sa prejaví až o týždeň.

Kráľ víkendu - Fernando Alonso

Bolo ho vidieť a počuť a jasne potvrdil svoju pozíciu najväčšieho rivala Red Bullu. Alonso navyše v poslednej tretine pretekov, keď začal padať dažde, vyskúšal nekonvenčnú taktiku a namiesto prechodných nasadil stredne tvrdé pneumatiky. Po jednom kole ale uznal, že vody je priveľa (tím očakával len krátku prehánku a odhadoval, že voda sa z trate rýchlo vyparí) a nakoniec tiež prešiel na zelené pneumatiky. Aston Martin zatiaľ nemá takú rýchlosť, aby porazil Red Bull v priamom súboji, ale na zvyšok poľa ich tempo zjavne stačí natoľko, aby si mohli vyskúšať vlastné stratégie.

Potlesk publika - Esteban Ocon

Tretie pódium v jeho kariére sa zrodilo vďaka problémom Ferrari a Mercedesu. Charles Leclerc pustil Ocona na tretie miesto na štartovom rošte po penalizácii za blokovanie Lando Norrisa a Carlos Sainz si pri manévri poškodil svoje auto práve na tom Francúzovom, zatiaľ čo Russell zahodil tretiu priečku získanú rýchlejšou reakciou na dážď výjazdom z trate. Výsledkom je pekný bodový zisk, ktorý pre Alpine spečatil priebežné piate miesto medzi konštruktérmi.

Plusové body - Max Verstappen

Obhajcovi titulu chýbal k dokonalosti iba bod za najrýchlejšie kolo, ale dôležité je, že po šiestich pretekoch má úradujúci majster sveta teraz 39-bodový náskok pred Sergiom Pérezom. V predchádzajúcich sezónach viedol v tejto fáze roka len o šesť bodov (pred Charlesa Leclerca v 2022) a o štyri (pred Lewisom Hamiltonom v 2021) body. Verstappen ukázal svoju výnimočnosť najmä v kvalifikácii, keď Alonsa predstihol len vďaka lepšiemu poslednému sektoru.

Smoliar víkendu - Sergio Pérez

V kvalifikácii havaroval po ustrelení zadnej časti auta a štartoval z posledného radu. Hoci čoskoro nasadil tvrdé pneumatiky a dosiahol rýchlejšie časy ako jeho tímový kolega vpredu, do polovice pretekov sa mu nepodarilo predbehnúť Lancea Strolla. Keď to napokon dokázal, narazil do Kevina Magnussena a s poškodenéým krídlom musel smerovať do boxov. Onedlho mu cestu skrížil hektický Russell, ktorý sa vracal na trať a došlo k ďalšiemu kontaktu. Pomyselnou bodkou bolo, keď taktika nasadenia mokrých pneumatík nevyšla a po ďalšej zastávke ho tímový kolega ho druhý raz predbehol o kolo...

Manéver víkendu - Carlos Sainz vs. Esteban Ocon

O ich kontakte sa už hovorilo. V 11. kole sa Sainz poradil s inžinierom a nahlásil taktiku "zatlačme na neho, aby mu odišli pneumatiky". Hneď potom však Sainz za tunelom urobil unáhlený útok na brzdách a... zostal za ním. Jeho ambície sa skončili, Španiel uvidel bielo-čiernu vlajku za nebezpečný manéver a Ferrari začalo vymýšľať, ako sa dostať pred Ocona aspoň cez boxy. A to teda bolo manévrovanie! Ohlásené zastávky v boxoch v 20. aj 26. kole boli odvolané, až skutočná zastávka v kole číslo 31 bola úplnou katastrofou, Sainz sa nedokázal dostať pred Ocona, ktorý o niečo skôr stratil pri svojich mechanikoch niekoľko sekúnd .