Jediný tréning v Baku priniesol chaos a najrýchlejší čas Verstappena

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Jediný tréning v Baku priniesol chaos a najrýchlejší čas Verstappena
Max Verstappen pokračuje v dominantných výkonoch.
Max Verstappen pokračuje v dominantných výkonoch.Profimedia
Holandský pilot Max Verstappen (25) na Red Bulle bol najrýchlejší v jedinom tréningu na nedeľňajšiu Veľkú cenu Azerbajdžanu Formuly 1. Úradujúci majster sveta dosiahol na okruhu v Baku o 37 tisícin lepší čas ako druhý Monačan Charles Leclerc (25) na Ferrari. Tretí bol so stratou 129 tisícin Verstappenov tímový kolega Mexičan Sergio Pérez (33).

Viacero problémov

Leclerc v Baku nikdy nevyhral, ale v neskoršej kvalifikácii bude bojovať o svoju tretiu pole position po sebe. Jeho tímový kolega Carlos Sainz mal v cieli štvrtý najrýchlejší čas. Spomedzi všetkých pilotov v štartovom poli má v Azerbajdžane najlepšiu bilanciu Pérez - víťazstvo v roku 2021, druhé miesto v minulom roku a dve tretie priečky.

Hodinový tréning bol zastavený už po 15 minútach, keď začalo horieť Alpine Pierra Gaslyho. Podľa správ stratilo auto hydraulický tlak. Stajňa stiahla z trate aj svojho druhého pilota Estebana Ocona, vykonávali kontrolu zadnej časti jeho formuly. 

V piatej zákrute narazil do bariéry Sainz. Vyviazol bez vážnejšieho poškodenia. Podobné šťastie pri náraze do steny nemal Júki Cunoda z AlphaTauri, ktorý mieril do boxov na troch funkčných kolesách po defekte. Zadné krídlo vyzeralo byť taktiež vážne poškodené.

Zastaviť na trati musel aj Kevin Magnussen z Haasu. "Vyzerá, že sme na rovinke stratili tlak paliva," ozrejmil šéf stajne Guenther Steiner pre televíziu Sky Sports. "Z toho dôvodu prestalo fungovať auto."

Po trinástich minútach opäť na trať

Lando Norris z McLarenu bol vo vylepšenej formule piaty najrýchlejší pred Nyckom de Vriesom z AlphaTauri a Aston Martinmi Lancea Strolla a Fernanda Alonsa - druhý menovaný cieli tento víkend na štvrté pódiové umiestnenie po sebe.

Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton bol s Mercedesom na 11. mieste, pričom Brit sa sťažoval na brzdy a nedostatočnú priľnavosť, zatiaľ čo tímový kolega George Russell bol až 17., ale ani jeden nemal nízku spotrebu paliva.

Piatkový tréning bol jediným počas aktuálneho víkendu, pričom v sobotu je na programe kvalifikácia na šprint a následný šprint. Nový experiment neurčí poradie na nedeľnajšom štarte.