Dozvuky VC Veľkej Británie: Red Bull vyrovnal pamätný rekord McLarenu, Briti sa zlepšili

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky VC Veľkej Británie: Red Bull vyrovnal pamätný rekord McLarenu, Briti sa zlepšili

V Británii sa na pódium dostali dvaja domáci jazdci - Norris a Hamilton.
V Británii sa na pódium dostali dvaja domáci jazdci - Norris a Hamilton.@F1
Max Verstappen (25) podľa očakávania vyhral desiate preteky sezóny F1 a zvýšil svoj náskok na najbližšieho súpera. Nie však na Sergia Péreza (33), ale na stále tretieho Fernanda Alonsa (41), ktorý po Kanade sľuboval útok na víťazstvo.

Tentoraz však bol na čele iný britský tím. McLaren s balíkom zmien zaútočil na predné pozície, zdvihol pomyselnú rukavicu a zdá sa, že nabudúce na nevyspytateľnom Hungaroringu bude musieť rakúsky tím odolávať spočiatku nečakaným oponentom.

Na Silverstone Red Bull vyrovnal pamätný rekord McLarenu z roku 1988. Vtedajšie dominantné duo Ayrton Senna, Alain Prost vyhralo prvých 11 pretekov sezóny, aby ich sériu prerušil až legendárny double dvojice z Maranella na Monze niekoľko týždňov po smrti zakladateľa tímu Enza Ferrariho. Súčasná séria Red Bullu sa počíta od posledných pretekov minulého roka, takže prvé miesto je momentálne delené (Mercedes a Ferrari mali najdlhšie série 10 pretekov).

KRÁĽ VÍKENDU - Lando Norris

Kráľom bol celý tím McLaren, ale jazdcom dňa sa mohol stať len jeden z jeho protagonistov. Rovnako ako v Rakúsku to bol Norris, ktorý vyhral hlasovanie fanúšikov. Angličan si v kvalifikácii vyjazdil senzačný prvý rad a po štarte sa dokonca ujal vedenia. Nebyť systému DRS, Verstappen by možno nezískal ďalšie víťazstvo. Norris ťahá tím nahor, stajňa z Wokingu získala späť náskok pred Alpinom a ak opäť stiahne stratu na Ferrari, môže sa pred koncom európskej časti ročníka dostať aj na tretie miesto medzi konštruktérmi.

Aktuálne poradie Pohára konštruktérov
Aktuálne poradie Pohára konštruktérov@F1

POTLESK PUBLIKA - Williams

Keď sa Alex Albon počas piatkového tréningu objavil pred formulami tímov McLaren a Aston Martin, vtipkári začali zdieľať obrázok, v ktorom anglicko-thajský jazdec povedal: "Sme najlepší britský tím". Nedeľa nepriniesla prekvapenie, ale Albon úplne zatienil Ferrari na konci bodovanej desiatky a prispel štyrmi bodmi k tomu, že tradičný tím je v tabuľke už siedmy (!) pred Haasom. V Rakúsku bol Albon pochválený za 11. miesto, tentoraz sa to podarilo Loganovi Sargeantovi, čo je jeho doposiaľ najlepšie umiestnenie.

PLUSOVÉ BODY - Max Verstappen

Neviedol síce celé preteky, ale to by sme od úradujúceho šampióna žiadali príliš veľa. Po piatom kole bolo jasné, že Verstappen smeruje k ďalšiemu prvému miestu a nakoniec z toho bol hetrik, podobne ako pred týždňom. Max zaznamenal najrýchlejšie kolo pretekov a aj s bonusovými bodmi (získal ich už päť z desiatich možných) má v tabuľke pred svojím tímovým kolegom rozprávkový náskok 99 bodov. Je to vlastne na prvý pohľad paradox, odjazdených bolo 10 pretekov a Holanďan má 255 bodov, čo vychádza na väčší priemerný počet bodov ako hodnota víťazstva (25). Áno, je to skreslené o 14 bodov za dva tohtoročné šprinty, ale stále je to rozprávková matematika.

SMOLIAR VÍKENDU - Ferrari

Je zrejmé, že za výsledkovú mizériu "Cavallino Rampante" môže zlé rozhodnutie týkajúce sa nasadenia pneumatík - tvrdá sada Charlesa Leclerca vyzerala v porovnaní s časmi, ktoré neskôr dosiahli jazdci McLarenu, takmer katastrofálne. Talianska stajňa však čiastočne doplatila na to, že Monačan, ktorého pôvodnou úlohou bolo simulovať pretekársky stint, nemohol počas druhého tréningu vyraziť pre problémy s elektronikou. Tím pod vedením Freda Vasseura sa natoľko obával, že mäkšia zmes odíde príliš rýchlo, až sa rozhodol pre príliš opatrné riešenie. Nepomohol ani výjazd safety caru. Napriek tomu v piatkovom tréningu Carlos Sainz - minuloročný víťaz - stratil na Verstappena len 22 tisícin sekundy.

MANÉVER VÍKENDU - Pierre Gasly vs. Lance Stroll

Tridsiate deviate kolo a súboj medzi oboma jazdcami vrcholí. Stroll to skúša na nájazde do zákruty Stowe, ale Gasly si drží svoju líniu a Kanaďan v Aston Martine mieri mimo trať. Hoci prekračuje limity trate - čo riaditelia pretekov potvrdzujú vymazaním jeho času - nemusí vrátiť pozíciu, čo Gasly veľmi zle znáša. Súboj pokračuje (a končí odstúpením Gaslyho po vzájomnom kontakte, za ktorý je Stroll potrestaný), ale otáznikov pribúda a pribúda. Gasly komentuje situáciu s odstupom času s veľkým rozhorčením a poukazuje na penalizácie, ktoré padli na Red Bull Ringu pred týždňom.