F1 sa po piatich rokoch vracia do Číny. Keď sa v nej jazdilo naposledy, bolo všetko inak

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
F1 sa po piatich rokoch vracia do Číny. Keď sa v nej jazdilo naposledy, bolo všetko inak
Posledné pódium z Číny. Vyhral Hamilton (vpravo) pred Bottasom (vľavo) a Vettelom.
Posledné pódium z Číny. Vyhral Hamilton (vpravo) pred Bottasom (vľavo) a Vettelom.Profimedia
Po päťročnej prestávke sa tento víkend uskutoční Veľká cena Číny Formuly 1. Líder svetového šampionátu a obhajca titulu Max Verstappen (26) z Red Bullu sa pokúsi získať svoje prvé víťazstvo na okruhu v Šanghaji, zatiaľ čo miestny rodák Kuan-jü Čou (24) bude debutovať pred domácimi fanúšikmi. Prvýkrát v tejto sezóne sa uskutoční samostatne bodovaný šprint, čo medzi jazdcami vyvoláva určité obavy.

Nie je to úplne múdre

Pre šprint totiž budú mať jazdci v piatok len jeden tréning na nastavenie vozidla. Hneď po ňom bude nasledovať kvalifikácia na šprint.

"Podľa mňa to nie je príliš skvelé. Keď na nejakej trati nejazdíte takto dlho, neviete, čo potom zažijete. Asi by bolo lepšie mať normálny pretekársky víkend," citovala Verstappena agentúra Reuters. "Nie je to úplne múdre, ale uvidíme, čo tam dosiahneme. Preteky sa tým trochu okorenia, čo je asi to, čo všetci prajú vidieť," dodal.

Samostatne bodovaný šprint sa pôjde v sobotu a až po ňom bude nasledovať kvalifikácia na nedeľňajšie preteky. Minulý rok počas šprintérskych víkendov prebiehala kvalifikácia na hlavné preteky v piatok a sobota bola vyhradená čisto šprintovému programu.

Všetko bolo inak

Posledné preteky F1 v Číne, ktoré boli zároveň 1 000. v histórii kráľovnej motošportu, vyhral v roku 2019 Lewis Hamilton na Mercedese. Brit je so šiestimi triumfami zároveň najúspešnejším jazdcom histórie v Šanghaji. Stupeň víťazov doplnili vtedajší Hamiltonov tímový kolega Valtteri Bottas a Sebastian Vettel na Ferrari. 

V nasledujúcich rokoch sa podujatie nekonalo pre pandémiu koronavírusu, do kalendára sa vrátilo až tento rok. Verstappen dosiahol najlepší výsledok v Číne dosiahol pred siedmimi rokmi, keď finišoval tretí. 

V 2019 mal Hamilton na konte "len" päť majstrovských titulov, súčasný jazdec Red Bullu žiaden. Môžeme tak pokojne konštatovať, že keď sa na východe Ázie jazdilo naposledy, všetko bolo inak.

Favoritom Red Bull, Ferrari sa pozerá na seba

Dvadsaťšesťročný Holanďan bude teraz útočiť na svoje 58. víťazstvo v kariére a štvrté v tejto sezóne. Po dvoch úvodných triumfoch v Bahrajne a Saudskej Arábii odstúpil v Austrálii pre technické problémy, ale pred dvoma týždňami sa v Japonsku vrátil na víťaznú vlnu. V priebežnom poradí šampionátu vedie o 13 bodov pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom.

Dobrú formu chcú potvrdiť aj jazdci konkurenčného Ferrari. Carlos Sainz sa pokúsi vylepšiť svoje tretie miesto z Japonska, zatiaľ čo Charles Leclerc bol pred dvoma týždňami štvrtý. 

"Na papieri sa zdá, že je to trať, na ktorej by sme mohli byť v porovnaní so Suzukou o niečo silnejší. Budeme k tomu musieť pristúpiť tak ako doteraz. Red Bull bude mať pravdepodobne aj naďalej navrch a my sa musíme sústrediť na seba," uviedol Leclerc.

Domáca premiéra Čoua

Veľká pozornosť bude venovaná domácemu jazdcovi a prvému čínskemu jazdcovi v F1 Kuan-jü Čouovi. Dvadsaťštyriročný rodák zo Šanghaja bude chcieť získať svoje prvé body v sezóne s tímom Sauber. Preteky sú aj vďaka jeho účasti vypredané. "Chcel by som to brať ako normálne preteky, ale viem, že to bude víkend plný zmiešaných emócií," poznamenal Čou.

Veľká cena Číny sa začne piatkovým tréningom o 5:30, kvalifikácia na šprint, alebo ak chcete šprintový rozstrel, bude nasledovať o 9:30 SEČ. Šprintové preteky sa uskutočnia v sobotu od 5:00 a kvalifikácia na hlavné preteky je na programe o 9:00. Nedeľňajšia VC Číny sa začne totožne o 9:00.