Hrozia im miliónové pokuty. Jazdcov Formuly 1 ohromilo zvýšenie sankcií

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hrozia im miliónové pokuty. Jazdcov Formuly 1 ohromilo zvýšenie sankcií

Kráľovná motošportu spoznala novú výšku trestov.
Kráľovná motošportu spoznala novú výšku trestov.Reuters
Pretekári seriálu F1 vyjadrili údiv po tom, ako riadiaci orgán tohto športu štvornásobne zvýšil pokutu, ktorú im môžu stewardi udeliť. Vyšplhala sa až na maximálnu výšku jedného milióna eur.

Zmenu Medzinárodného športového kódexu (ISC) schválili na zasadnutí Svetovej rady motoristického športu FIA v Ženeve. "ISC predtým stanovil, že maximálna výška pokuty, ktorú môžu stewardi uložiť, je 250 000 eur. Táto suma nebola prehodnotená ani zmenená najmenej za posledných 12 rokov a neodráža súčasné potreby motoristického športu," uvádza sa vo vyhlásení.

Maximálna výška sankcie vo všetkých ostatných majstrovstvách sveta pod hlavičkou FIA bola stanovená na 750 000 eur. "Je to obrovská suma peňazí. Nemám predstavu, za čo si človek zaslúži pokutu jedného milióna. Chcem povedať, že niektorí jazdci zarábajú menej," vravel novinárom na Veľkej cene USA Charles Leclerc z Ferrari.

Jazdec Haasu Kevin Magnussen, ktorého tím má jeden z najmenších rozpočtov, si tiež nevedel predstaviť, akého priestupku by sa musel dopustiť. "Znie to smiešne. Charles môže dať svoje hodinky, ale ja by som zmizol a už by ma nikdy nenašli," reagoval Dán v spojitosti s tým, že Leclercovi vlani ukradli exkluzívne hodinky, ktorých hodnota podľa správ presahuje 1,9 milióny eur.

Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton z Mercedesu, ktorý nedávno dostal pokutu 50 000 dolárov za prejazd cez trať pri incidente, ktorý FIA preveruje, povedal, že o tom počuje prvýkrát.

"Ak budú pokutovať miliónom, nech sa uistia, že 100 % z toho pôjde na zmysluplnú vec," uviedol Brit, ktorého najnovšia zmluva mu vynesie údajne 57 miliónov eur ročne a pokračoval:

"V celom tomto odvetví je veľa peňazí a je potrebné urobiť oveľa viac, pokiaľ ide o vytvorenie lepšej dostupnosti, rozmanitosti. Treba viac príležitostí pre ľudí, ktorí by za normálnych okolností nemali šancu dostať sa k takémuto športu. Na celom svete je množstvo dôvodov - to je jediný spôsob, ako odo mňa dostanú ten milión."

V súčasnosti trojnásobný šampión Max Verstappen dostal v roku 2021 pokutu 50 000 za to, že sa po kvalifikácii na Veľkú cenu Brazílie dotkol zadného krídla Hamiltonovho auta. "Ak je za dotyk zadného krídla 50-tisíc, potom by som rád vedel, čo je za jeden milión," vyjadril sa jazdec Red Bullu.

V F1 boli udelené jedny z najvyšších pokút vo svete športu, McLaren sa preslávil pokutou 100 miliónov dolárov a odobratím bodov konštruktérom v spore o špionáž, ktorý sa týkal informácií Ferrari v roku 2007. 

Britský tím nakoniec zaplatil polovicu tejto sumy po tom, ako bol trest znížený o stratu príjmov vyplývajúcu z odobratia bodov. Red Bull dostal minulý rok pokutu 7 miliónov dolárov za porušenie športového limitu nákladov v roku 2021.