Texaská naháňačka za rekordmi i financiami. F1 presúva výhybku do Ameriky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Texaská naháňačka za rekordmi i financiami. F1 presúva výhybku do Ameriky

Verstappen sa na víkend v Amerike teší.
Verstappen sa na víkend v Amerike teší.AFP
Max Verstappen (26) bude tento víkend na Veľkej cene USA bojovať o hrdosť, body a rekordy, zatiaľ čo jeho súperi zabojujú o priečky za novopečeným šampiónom. Počas prvého zo štyroch pretekárskych víkendov na americkom svetadiele pred záverečným podujatím sezóny v Abú Zabí sa bude veľká pozornosť venovať politikárčeniu a prípravám na rok 2024, pričom Ferrari a Mercedes sa budú snažiť zmenšiť odstup od dominantného Red Bull.

Útok na 50. triumf

Verstappen však bude mužom, ktorý sa dostane do centra pozornosti na okruhu Circuit of the Americas, kde sa bude snažiť dosiahnuť svoje 50. víťazstvo v kariére po tom, čo si v Katare zabezpečil tretí titul jazdca za sebou. Tento triumf bol jeho štrnásty v 17 pretekoch v tomto roku. Pre iného jazdca v inom veku by to mohlo znamenať príležitosť na oddych, nie však pre 26-ročného Holanďana.

"Tento víkend by to pre nás mohlo byť dosť hektické. Budeme mať len jeden tréning na to, aby sme sa pokúsili nájsť optimálnu rovnováhu v aute. Vyzerá to tak, že budeme mať opäť aj vysoké teploty," povedal s odkazom na ďalšiu Grand Prix spojenú so sobotňajším šprintom.

Verstappen by mohol vyrovnať svoj rekord z roku 2022, keď dosiahol 15 výhier za rok a znížiť odstup od štvornásobných majstrov sveta Alaina Prosta (51 víťazstiev) a Sebastiana Vettela (53) v historickom rebríčku s najvyšším počtom triumfov.

On a Red Bull vedia, že prenasledovatelia ich budú chcieť dostihnúť ako vždy, najmä preto, že financie sa rozdeľujú tímom len prostredníctvom ich umiestnenia v šampionáte konštruktérov a nie skrz výsledky v Pohári jazdcov. Mercedes, ktorý má 326 bodov, sa bude snažiť zvýšiť svoj 28-bodový náskok pred Ferrari, aby si zabezpečil druhé miesto, zatiaľ čo McLaren sa pokúsi znížiť 11-bodové manko na štvrtý Aston Martin. Tento rozdiel má hodnotu desiatok miliónov dolárov.

Piastri vo forme

Austrálsky nováčik McLarenu Oscar Piastri vyhral katarský šprint a v hlavných pretekoch skončil druhý. Pri svojom prvom vystúpení v Austine sa bude snažiť udržať si tempo, zatiaľ čo tímový kolega Lando Norris bude dúfať, že svoj 100. štart v F1 oslávi úspechom.

Mercedes chce zabudnúť na sklamanie z Kataru, kde sa sedemnásobný šampión Lewis Hamilton zrazil s tímovým kolegom Georgeom Russellom. Šéf tímu Toto Wolff potvrdil, že ich autá budú mať v Austine vylepšenú podlahu, a dúfa, že získajú dostatočné pretekárske tempo, aby sa vyrovnali McLarenu.

"Bude to posledná významná aktualizácia, ktorú tento rok predstavíme," skonštatoval Wolff a naznačil, že podobne ako väčšina stajní sa potom pozornosť Mercedesu presunie na rok 2024. Wolff sa tiež snaží zažehnať všetky zdanlivé trhliny, ktoré sa objavujú vo vzťahoch medzi jeho jazdcami.

Počas texaského víkendu sa do tímu AlphaTauri vráti Daniel Ricciardo, ktorý vynechal päť pretekov po tom, ako si zlomil ruku na tréningu pred Veľkou cenou Holandska. Haas, ktorý vlastnia Američania, prinesie na svoje domáce podujatie výrazné vylepšenia.