Rekord McLarenu bude prekonaný. Red Bull potrebuje vyhrať v Silverstone

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rekord McLarenu bude prekonaný. Red Bull potrebuje vyhrať v Silverstone

Red Bull si môže v Silverstone pripísať 11. víťazstvo v rade.
Red Bull si môže v Silverstone pripísať 11. víťazstvo v rade.Twitter @F1
Líder svetového šampionátu Formuly 1 Red Bull sa pokúsi prelomiť 11-ročné čakanie na víťazstvo v Silverstone a vyrovnať rekord McLarenu z roku 1988 jedenástym triumfom v rade.

Niet pochýb o tom, že bude drvivým favoritom, keďže obaja jeho piloti vedú priebežné poradie. Líder Max Verstappen má pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom náskok priepastných 81 bodov a bude útočiť na šieste víťazstvo po sebe a ôsme v sezóne.

"Preteky v Silverstone budú epické. Ktovie, s akými prekážkami sa tam budeme musieť vysporiadať," povedal šéf tímu Christian Horner. "Sú to preteky, ktoré sme nevyhrali, odkedy s nami jazdil Mark Webber. Aj preto je to pre nás veľké podujatie, na ktoré sa musíme sústrediť," dodal.

Víťazná séria jazdcov Red Bullu sa začala v posledných pretekoch minulej sezóny v Abú Zabí a tento rok ovládli všetkých deväť veľkých cien. McLaren vytvoril rekordnú sériu pred 35 rokmi, keď za jeho tím jazdili legendárny Brazílčan Ayrton Senna a rovnako slávny Francúz Alain Prost. Ferrari síce v rokoch 1952 až 1953 vyhralo 14 pretekov po sebe, ale počas tejto série dvakrát vynechalo preteky v Indianapolise.

McLaren sa predstaví v špeciálnom chrómovom móde.
McLaren sa predstaví v špeciálnom chrómovom móde.@McLarenF1

Verstappen vyhral 16 z posledných 20 podujatí, ale vlani v Británii skončil pre technické problémy siedmy a v Silverstone na premiérový triumf stále čaká. Tento rok sa usiluje o tretí titul majstra sveta v rade.

Carlos Sainz z Ferrari vlani triumfoval po dramatickom finiši. Taliansky tím povzbudilo druhé miesto Charlesa Leclerca pred týždňom v Rakúsku. "Teším sa na Silverstone. Je to úplne iná trať, ale tím odviedol skvelú prácu," povedal monacký jazdec, ktorý je v priebežnom poradí majstrovstiev sveta šiesty.

Prísnejšie bezpečnostné opatrenia

Lewis Hamilton je s ôsmimi triumfami britským rekordérom. Jazdec Mercedesu tiež verí, že spolu s krajanom Georgeom Russellom by mohli potrápiť vedúceho Verstappena. Piloti "strieborných šípov" však naposledy skončili v Rakúsku na siedmom a ôsmom mieste.

"Výsledky sme hodili za hlavu a snažíme sa vrátiť do tempa predchádzajúcich pretekov. Robíme ďalšie zlepšenia a pred Silverstone máme dôvod na optimizmus," poznamenal šéf tímu Toto Wolff.

Posledným domácim jazdcom bude Lando Norris na McLarene, ktorý v Rakúsku skončil štvrtý, do pretekov odštartuje z druhej priečky. Súboj medzi Mercedesom a Aston Martinom o druhé miesto v Pohári konštruktérov bude pokračovať. Mercedes má trojbodový náskok.

Organizátori sprísnili bezpečnostné opatrenia aj preto, že protestujúci z hnutia "Just Stop Oil" vlani počas prerušených pretekov vtrhli na trať a sedeli uprostred cesty.

"Dúfam, že ľudia budú natoľko rozumní, aby to už neurobili. Existujú oveľa bezpečnejšie spôsoby, ako si získať rovnakú pozornosť," povedal Norris.