Únik dôverných informácií? FIA začala vyšetrovanie, Mercedes a F1 zúria

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Únik dôverných informácií? FIA začala vyšetrovanie, Mercedes a F1 zúria

FIA rieši zaujímavú zápletku.
FIA rieši zaujímavú zápletku.Reuters
Mercedes a Formula 1 v utorok nahnevane reagovali po tom, čo riadiaca organizácia FIA uviedla, že vyšetruje medializované špekulácie. Podľa nich získal zamestnanec spomínaného tímu dôverné informácie od držiteľa komerčných práv.

Konkrétny jednotlivec nebol menovaný, ale v médiách sa spomínali Toto Wolff a manželka Susie, ktorá vedie čisto ženskú akadémiu F1 a podlieha výkonnému riaditeľovi F1 Stefanovi Domenicalimu.

"FIA si je vedomá mediálnych špekulácií, ktoré sa sústreďujú na tvrdenie, že informácie dôverného charakteru boli odovzdané riaditeľovi tímu F1 od člena personálu FOM. Oddelenie pre dodržiavanie predpisov sa touto záležitosťou zaoberá," uviedol riadiaci orgán vo vyhlásení.

Formula 1 vlastnená spoločnosťou Liberty Media tvrdí, že vyhlásenie FIA nebolo vopred zdieľané a vyjadrila úplnú dôveru, že obvinenia sú nesprávne a žiadny člen neponúkol neoprávnené odhalenie riaditeľovi tímu. Takisto dodala, že má procesy a postupy, ktoré zabezpečujú oddelenie informácií a zodpovednosti v prípade akéhokoľvek potenciálneho konfliktu záujmov.

Mercedes hovoril o "nepodložených obvineniach" zo strany jedného média. "Tím nedostal žiadnu správu od oddelenia FIA pre dodržiavanie predpisov na túto tému a bolo veľmi prekvapujúce dozvedieť sa o vyšetrovaní prostredníctvom mediálneho vyhlásenia," znelo vo vyhlásení stajne, ktoré pokračovalo:

"Úplne odmietame obvinenia vo vyhlásení a súvisiace mediálne príspevky, ktoré neoprávnene zasahujú do integrity a dodržiavania predpisov zo strany riaditeľa nášho tímu."

Webová stránka informovala, že niektorí riaditelia vyjadrili prezidentovi FIA Mohammedovi Ben Sulayemovi obavy z možného konfliktu záujmov, hoci verejne nebolo nič povedané. Ben Sulayem požiadal oddelenie pre dodržiavanie predpisov o prešetrenie. Hovorca FIA sa k tejto záležitosti nemohol vyjadriť.

Formula 1 a FIA sa od nástupu Ben Sulayema do funkcie koncom roka 2021 dostali do sporu vo viacerých otázkach. Niektorí šéfovia tímov vraveli o konflikte záujmov aj vlani, keď bola Shaila Ann-Raová, ktorá pracovala ako špeciálna poradkyňa Wolffa, vymenovaná za dočasnú šéfku FIA pre Formulu 1. Z riadiaceho orgánu odišla o necelých šesť mesiacov neskôr.