VC Monaka pre domáceho Leclerca na Ferrari, Verstappen ďaleko za pódiom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

VC Monaka pre domáceho Leclerca na Ferrari, Verstappen ďaleko za pódiom

Aktualizované
Leclerc sa stal víťazom domácej VC Monaka.
Leclerc sa stal víťazom domácej VC Monaka.AFP
Charles Leclerc (26) vyhral v nedeľu domácu VC Monaka seriálu F1. Pilot Ferrari zvíťazil pred Austrálčanom Oscarom Piastrim (23) na McLarene a španielskym tímovým kolegom Carlosom Sainzom (29). Úradujúci majster sveta a vedúci muž celkového poradia, Holanďan Max Verstappen (26) na Red Bulle, obsadil šieste miesto.

Leclerc vyhral prvýkrát od júla 2022, dosiahol šieste víťazstvo v kariére a prvé na domácej trati. Piastri zaknihoval tretie pódium v kariére a druhé v tejto sezóne. Pre Ferrari to bola aj vďaka Sainzovi druhá dvojitá "bedňa" v ročníku.

Verstappen nedokázal v monackých uličkách vylepšiť šieste miesto zo štartu - jeho ostrý kvalifikačný pokus mu nevyšiel pre chybu v zákrute Sainte Devote, no monopostu RB20 s nízkym "zadkom" i podvozkom nevyhovoval hrboľatý okruh. Holanďanov náskok na čele celkového hodnotenia sa zmenšil zo 47 na 31 bodov, druhý je Leclerc.

Verstappenov mexický kolega Sergio Pérez odštartoval z ôsmeho radu a preteky sa preňho skončili už v druhej zákrute. Doplatil na uponáhľaný útok Kevina Magnussena z Haasu, ktorý ho nabral pri pokuse o predbehnutie z pravej strany. Dán pred sebou tlačil Red Bull niekoľko desiatok metrov a Pérez v nekontrolovateľnom vraku zostrelil aj Nica Hülkenberga, druhého jazdca Haasu.

Nasledovali červené vlajky a o trištvrte hodinu tvrdý reštart. Ten sa už zaobišiel bez kolízií a zmeny pozícií. Jazdci zvolili pomalé, opatrné tempo a išli konzervatívne. Dráma vyzerala nepravdepodobne aj ohľadom možných zastávok v boxoch, keďže tímy prezuli pod červenými vlajkami. Najlepšia štvorka svojich mechanikov naozaj nenavštívila a poradie sa nezmenilo.

Tempu, ktoré určoval Leclerc nestačila trojica George Russell (Mercedes), Verstappen a Lewis Hamilton na piatom až siedmom mieste. Mercedes prezul Hamiltona a pokúsil sa o "undercut" Red Bullu, ten však okamžite zareagoval a sedemnásobný majster sveta nezískal v "out lape" dosť času.

Ojedinelú zastávku umožnilo zaostávanie zvyšku najlepšej desiatky, ktorú viedol ôsmy Júki Cunoda z tímu Racing Bulls. Japonec opakovane s prehľadom zdolal známejšieho tímového kolegu Daniela Ricciarda (12.), bodoval piatykrát v sezóne a tretí raz za sebou. Deviaty finišoval Alex Albon, ktorý pre Williams získal prvé dva body v ročníku.

Bod za desiate miesto bral Francúz Pierre Gasly z Alpinu a podčiarkol postupné zlepšovanie továrenského tímu Renaultu, ktorý v úvode ročníka výrazne zaostával. Bod ukoristil napriek havárii z prvého kole, keď mu nedal dostatok priestoru tímový kolega a krajan Esteban Ocon.