Verstappen za sebou v Brazílii opäť nechal konkurenciu, Alonso sa vrátil na pódium

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Verstappen za sebou v Brazílii opäť nechal konkurenciu, Alonso sa vrátil na pódium
Alonsova radosť po úspešných pretekoch.
Alonsova radosť po úspešných pretekoch.Profimedia
Holandský pretekár Max Verstappen (26) zvíťazil v nedeľňajšej VC Brazílie. Už istý trojnásobný majster sveta tak vyhral sedemnáste preteky v sezóne a vylepšil svoj vlastný rekord v tejto štatistike. Druhé miesto obsadil Brit Lando Norris (23) na McLarene a najlepšiu trojku doplnil španielsky veterán Fernando Alonso (42). Pre pilota Astonu Martin je to ôsme pódium v sezóne a prvé po šiestich pretekoch.

O treťom mieste sa rozhodlo na cieľovej čiare. Alonso zviedol dramatický súboj s Mexičanom Sergiom Pérezom na Red Bulle. Ten ho v záverečnej fáze predbehol, no dvojnásobný majster si vzal pozíciu späť v poslednom kole a na súpera mal v cieli náskok len 53 tisícin sekundy. Najrýchlejšie kolo mal Norris a vyrovnal nelichotivý rekord Nemca Nicka Heidfela za najviac pódiových umiestnení bez víťazstva (13).

V prebiehajúcej sezóne formuly 1 je okrem jazdeckého titulu rozhodnuté aj o tom konštruktérskom. Druhýkrát za sebou ho získal Red Bull. V rekordne dlhom kalendári sú na programe ešte dve podujatia, najbližšie sa jazdci predstavia v uliciach Las Vegas 19. novembra. Formula 1 sa do dejiska vráti prvýkrát od roku 1984.

Štart poznačila kolízia Albona a Magnussena, ktorá znamenala pre oboch koniec pretekov. Ešte v zahrievacom kole mal poruchu Leclerc a na reštarte v 4. kole tak stálo len sedemnásť monopostov. Pozíciu tu získal na úkor Hamiltona len Alonso. K malému vzruchu vpredu prišlo len v ôsmom kole, keď to Norris skúsil na Verstappena. "Mad Max" si však o niekoľko kôl tradične vytvoril pohodlný náskok a išiel vlastné preteky.

Hamilton sa snažil udržať pozície, no po prvej zastávke v boxoch ho predbehli aj Perez, Sainz, Gasly a sedemnásobný šampión začal hlásiť problémy s pneumatikami. Nakoniec doviezol svoj monopost M14 na ôsmom mieste, hneď za ním bol Júki Cunoda, ktorý takmer vyrovnal svoj najlepší výkon v tejto sezóne. K tomu sa priblížil aj Lance Stroll z Kanady, Alonsov tímový kolega bol piaty.

Technické problémy skomplikovali preteky celkovo šiestim jazdcom. Okrem Leclerca a Norrisa odstúpili aj obe Alfy Romeo a VC Brazílie dokončilo len štrnásť jazdcov.