Wrexham a Formula 1? Majitelia futbalového klubu získali podiel v tíme Alpine

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Wrexham a Formula 1? Majitelia futbalového klubu získali podiel v tíme Alpine

Reynolds a McElhenney sa pripájajú k spoločnostiam v skupine investorov.
Reynolds a McElhenney sa pripájajú k spoločnostiam v skupine investorov.Reuters
Hollywoodski herci Ryan Reynolds (46) a Rob McElhenney (46) sa pripájajú k spoločnostiam Otro Capital a RedBird Capital Partners v skupine investorov, ktorá získava 24 % podiel v Alpine Racing, oznámila v pondelok materská spoločnosť tímu Formuly 1 Renault.

Hviezda filmu Deadpool Reynolds vedie spoločnosť Maximum Effort Investments, pričom spoluinvestormi sú McElhenney z amerického komediálneho seriálu "It's Always Sunny in Philadelphia" a herecký kolega Michael B. Jordan.

Reynolds a McElhenney prevzali Wrexham v novembri 2020 a financovali návrat waleského celku do anglickej futbalovej ligy v apríli tohto roka. Ich populárny doku-seriál "Welcome to Wrexham" sa stal veľkým hitom v Severnej Amerike a posunul málo známy klub do centra pozornosti celého sveta.

Spoločnosť Renault uviedla, že na investícii spoločností Otro a RedBird sa podieľali aj Huntsman Family a Main Street Advisors. Americká investičná spoločnosť RedBird, ktorú vedie bývalý bankár Goldman Sachs Gerry Cardinale, je investorom vo Fenway Sports Group, majiteľa tímu Premier League Liverpool a bejzbalového tímu Boston Red Sox.

RedBird má tiež kontrolný podiel vo francúzskom futbalovom klube Toulouse a v auguste minulého roka kúpila talianske AC Miláno v rámci transakcie za 1,2 miliardy eur, na ktorej sa podieľali aj majitelia bejzbalového tímu New York Yankees.

Alpine Racing s továrňou v Enstone v strednom Anglicku získal titul majstra sveta konštruktérov vo Formule 1 v rokoch 2005 a 2006, keď súťažil ako továrenský tím Renault a v roku 1995 aj ako Benetton. V minulom roku skončili v šampionáte na štvrtom mieste a v súčasnosti sú po ôsmich z 22 pretekov na piatej priečke.

"Toto spojenie je dôležitým krokom na zvýšenie našej výkonnosti na všetkých úrovniach," povedal generálny riaditeľ stajne Alpine Laurent Rossi a dodal:

"Otro Capital, RedBird Capital Partners a Maximum Effort Investments, medzinárodní hráči so silnými skúsenosťami v športovom odvetví, prinesú svoje uznávané odborné znalosti na posilnenie našej mediálnej a marketingovej stratégie, ktorá je nevyhnutná na podporu našich športových výsledkov v dlhodobom horizonte."

Francúzsky subjekt, ktorý vyrába pohonné jednotky tímu vo Viry-Châtillon, zostane v úplnom vlastníctve tamojšej automobilky.