Veľkú cenu Argentíny Moto GP ovládol premiérovo Bezzecchi. Posunul sa do čela poradia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Veľkú cenu Argentíny Moto GP ovládol premiérovo Bezzecchi. Posunul sa do čela poradia

Debutová radosť po VC Argentíny pre Marca Bezzecchiho.
Debutová radosť po VC Argentíny pre Marca Bezzecchiho.Reuters
Taliansky motocyklový jazdec Marco Bezzecchi (24) sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Argentíny v triede MotoGP. Pre tím VR46, ktorý vlastní legendárny Valentino Rossi, vybojoval prvý triumf.

Za Bezzecchim finišoval po skvelej jazde Francúz Johann Zarco. Tretí skončil Španiel Álex Márquez, ktorý štartoval z pole position. Dvadsaťštyriročný Bezzecchi sa zároveň ujal vedenia v celkovom poradí. Úradujúci šampión Francesco Bagnaia zahodil 20 bodov, keď urobil chybu a havaroval. Osem kôl pred koncom bol na druhom mieste.

"Nemám slov, pretože som sa, úprimne povedané, zobudil so zvláštnym pocitom. Vedel som, že môžem ísť rýchlo, ale nečakal som, že až takto. Bál som mokra. Zvyčajne mi to na mokrom povrchu veľmi nejde, no dnes to bolo fantastické. Od prvého metra som mal neuveriteľný pocit a s motorkou som si to jednoducho užíval. Je to skvelé," povedal víťaz krátko po pretekoch.

Márquez sa v sobotu pasoval s pádom i požiarom motorky, ale získal svoju prvú pole position v MotoGP. Už na štarte o ňu prišiel, keď sa do čela pretekov dostal Bezzecchi v prvej zákrute. Nováčik roka 2022 nenechal nič na náhodu a 15 kôl pred cieľom zvýšil svoj náskok na tri sekundy, zatiaľ čo Márquez bojoval s Bagnaiom z Ducati o druhú priečku. 

Bagnaia nakoniec našiel spôsob a predbehol svojho súpera, no krátko na to, v trinástej zákrute, urobil chybu a zišiel z trate. Hoci sa mu preteky podarilo dokončiť, v cieli boli na šestnástom mieste. 

Brad Binder šokoval štartový rošt, keď vyhral šprint z 15. pozície, ale jeho hrdinstvo nedokázal zopakovať. Zrazil sa s Maverickom Viñalesom. Do pretekov sa vrátil, no skončil posledný. Dve Aprilie Viñalesa a Espargara dominovali v piatkových tréningoch, na trati však boli najpomalší, pretože sa trápili s mokrými podmienkami. Nakoniec obsadili 12. a 15. miesto.