Šéf FIA čelí ďalšiemu obvineniu. Údajne sa snažil zabrániť schváleniu trate F1 v Las Vegas

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Šéf FIA čelí ďalšiemu obvineniu. Údajne sa snažil zabrániť schváleniu trate F1 v Las Vegas
Mohammed Ben Sulayem a Max Verstappen po minuloročnej Veľkej cene Saudskej Arábie.
Mohammed Ben Sulayem a Max Verstappen po minuloročnej Veľkej cene Saudskej Arábie.Profimedia
BBC prišla s ďalším obvinením voči šéfovi FIA Mohammedovi Ben Sulayemovi, ktorý sa podľa svedectva informátora snažil zabrániť udeleniu licencie novej pretekárskej trati Formuly 1 v Las Vegas ešte pred jej minuloročným návratom. Informácie sa podľa BBC objavili v internej správe etickej komisie FIA. Britská televízna stanica predtým v pondelok informovala, že federácia vyšetruje Sulayema pre podozrenie, že sa snažil ovplyvniť výsledok minuloročnej Veľkej ceny Saudskej Arábie.

Pred minuloročnou VC v Las Vegas Sulayem údajne vydal pokyny, aby sa našli dôvody, prečo FIA neschváli pretekársku trať. Podľa anonymného informátora bolo úlohou "nájsť slabé miesta na trati s cieľom zamietnuť licenciu".

Formula 1 sa do Las Vegas vrátila minulý rok po viac ako 40-ročnej prestávke, keď sa tam v rokoch 1981 a 1982 uskutočnili dve veľké ceny. Mesto hazardu bolo zaradené do kalendára F1 ako tretie dejisko v Spojených štátoch po Miami a Austine.

Nové obvinenia nasledovali deň po tom, čo BBC informovala, že FIA vyšetruje Sulayema za pokus o zrušenie penalizácie pre Španiela Fernanda Alonsa po VC Saudskej Arábie. Podľa anonymného zdroja Sulayem kontaktoval šejka Abdullaha bin Hamada bin Isa Al Chalifu, viceprezidenta FIA pre šport pre Blízky východ a severnú Afriku, ktorý bol jedným z funkcionárov na VC v Džidde. Údajne mu dal jasne najavo, že trest by sa mal zrušiť.

Alonso dostal desaťsekundovú penalizáciu, pretože mechanici pracovali na jeho aute, zatiaľ čo si odpykával ďalší päťsekundový trest. Bývalý dvojnásobný majster sveta sa pre časový trest prepadol z tretieho na štvrté miesto.

Podľa agentúry Reuters FIA potvrdila existenciu správy etickej komisie s informáciami o možných obvineniach týkajúcich sa niektorých členov jej vedenia. Nemenovaný hovorca však spochybnil presnosť zverejnených informácií a zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že záležitosť unikla do médií.

Ben Sulayem je podozrivý z manipulácie pretekov