Na ME v Osrblí sa predstaví viacero známych mien, favoritom bude výber Nórska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Na ME v Osrblí sa predstaví viacero známych mien, favoritom bude výber Nórska
Guigonnat bude želiezkom v ohni francúzskej výpravy.
Guigonnat bude želiezkom v ohni francúzskej výpravy.Profimedia
Okrem trojnásobnej olympijskej šampiónky Anastasii Kuzminovej (39) sa na európskom šampionáte v Osrblí predstavia aj ďalšie známe mená. Vicemajster sveta v masovom štarte z Ostersundu 2019 Antonin Guigonnat (32) z Francúzska, olympijská víťazka v behu na lyžiach z Pjongčangu 2018 Stina Nilssonová (30) zo Švédska, dvadsiaty muž celkového poradia SP Vebjorn Sörum (25), či Lotyš Andrejs Rastorgujevs (35), 18. muž celkového poradia.

Na kontinentálnom šampionáte sa zúčastní približne 300 športovcov a prihlásilo sa 34 krajín z piatich kontinentov. IBU totiž druhý najväčší vrchol sezóny otvára pre všetky krajiny, nielen pre Európanov. Iné kontinentálne šampionáty sa pod hlavičkou IBU nejazdia. V Osrblí nebudú chýbať pretekári z najsilnejších biatlonových krajín Nórska, Nemecka, Francúzska, Švédska či Česka, i keď bez svojich najlepších zo Svetového pohára. Diváci uvidia aj Peppeho Femlinga zo Švédska, olympijského víťaza v štafete z Pjongčangu 2018, Ukrajinca Dmitra Pidručného, majstra sveta v stíhacích pretekoch z Ostersundu 2019, či Nórku Idu Lienovú, majsterku sveta v štafete z Pokljuky 2021.

Z "exotických" biatlonových krajín sa prihlásili jednotlivci napríklad z Bosny a Hercegoviny, Španielska, Brazílie, Mexika, Argentíny a Austrálie.

Najsilnejšiu zostavu poslala na Slovensko najväčšia biatlonová veľmoc – Nórsko. Lídrom ich zoskupenia by mal byť Johan-Olav Botn, ktorý vládne celkovému poradiu IBU pohára. Botn túto sezónu vyhral už šesť pretekov v rámci kontinentálneho pohára, dvakrát skončil druhý a raz bol tretí. Dostal sa aj do A-tímu nórskeho tímu na podujatí SP v Oberhofe, kde zaznamenal úplne najrýchlejší beh spomedzi všetkých mužov. Najväčšími vyzývateľmi Botna v boji o zlaté medaily by mali byť jeho traja krajania Mats Överby, Martin Nevland a Isak Frey.

Osrblie privíta aj Mateja Kazára.
Osrblie privíta aj Mateja Kazára.TASR

Silný tím na ME budú mať aj Francúzi. Ich najsilnejším členom by mal byť Emilien Claude. Čerstvo 25-ročný biatlonista si hneď v úvode tejto sezóny vytvoril osobné maximum vo SP. Bolo ním 10. miesto vo vytrvalostných pretekoch v Östersunde. Vtedy sa mu podarilo trafiť všetkých 20 terčov. Druhou známou tvárou francúzskeho výberu bude Guigonnat, dlhoročný člen A-tímu. V tejto sezóne päťkrát obsadil pozície v Top 30 v pretekoch SP. Formu na ME bol ladiť aj v IBU pohári na podujatí v Ridnaun, kde obsadil tretie miesto v pretekoch s hromadným štartom. U žien sa črtá severský súboj Nórok a Švédok.

Podujatie odštartuje v stredu 24. januára o 10:00 vytrvalostnými pretekmi mužov na 20 km a popoludní absolvujú 15 km dlhú trať ženy. Nasleduje deň voľna, v piatok sú na programe šprinty, v sobotu stíhacie preteky a ME vyvrcholia v nedeľu 28. januára miešanými štafetami dvojíc a tímov.