Na štadióne FC Santos sa začala rozlúčka s Pelém

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na štadióne FC Santos sa začala rozlúčka s Pelém

Pelého úsmev bude už navždy vrytý do pamäti fanúšikov.
Pelého úsmev bude už navždy vrytý do pamäti fanúšikov.Profimedia
V Brazílii sa začala veľkolepá rozlúčka s legendárnym futbalistom Pelém, ktorý zomrel minulý štvrtok vo veku 82 rokov.

Rakvu s pozostatkami trojnásobného majstra sveta vystavili na štadióne klubu FC Santos, v ktorom Pelé prežil najúspešnejšie roky kariéry. Položili ju pod altán v stredovom kruhu štadióna Urbana Caldeira vo štvrti Vila Belmiro.

S Pelém sa prišli rozlúčiť stovky fanúšikov. Pri rakve nechýbali kytice kvetov od Neymara, Romaria, predstaviteľov Brazílskej futbalovej federácie či FC Santos.

Očakával sa aj príchod nového brazílskeho prezidenta Luiza Inacia Lulu da Silvu a šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina. Rozlúčka potrvá do utorka, ked sa procesia s rakvou vydá ulicami Sao Paula na cintorín Memorial Necropole Ecumenica, kde Pelého pochovajú v úzkom rodinnom kruhu.

Pelého už dlhšie trápili zdravotné problémy, pred rokom ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou. Predtým mal problémy aj s chrbticou, kolenami a absolvoval aj operáciu bedrového kĺbu.

Komplikácie mu spôsobili aj žlčové kamene. Pelé doviedol Brazíliu k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. V 92 zápasoch za národný tím dal 77 gólov, je historicky najlepší strelec svojej vlasti spoločne s Neymarom a jediný hráč vôbec s tromi titulmi z MS.

Zmienky