Nekonečné 1. kolo obrovského slalomu pre Schwarza, Žampa s problémami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nekonečné 1. kolo obrovského slalomu pre Schwarza, Žampa s problémami

Aktualizované
Adam Žampa počas 1. kola obrovského slalomu mužov na MS v alpskom lyžovaní vo francúzskom stredisku Courchevel-Méribel.
Adam Žampa počas 1. kola obrovského slalomu mužov na MS v alpskom lyžovaní vo francúzskom stredisku Courchevel-Méribel.TASR
Rakúsky lyžiar Marco Schwarz (27) si ako jediný poradil s nástrahami 1. kola obrovského slalomu na MS. Vo francúzskom Courcheveli postavil tréner jeho tímu na dlhom a ľadovom svahu náročný kurz, ktorý robil problémy aj superfavoritovi Marcovi Odermattovi (25). Švajčiar zaostal o 58 stotín, tretí Slovinec Žan Kranjec (30) si do 2. kola (13.30) zobral manko 0,76 s.

Slovenskému reprezentantovi Adamovi Žampovi prvá jazda nevyšla. So štartovým číslom 25 sa zaradil na predbežnú 23. priečku (+5,65 s), keď v druhej polovici stratil kontakt s líniou a viacero oblúkov robil hlboko pod bránami. Napokon klesol na 36. pozíciu, teda mimo výhody nízkeho štartového čísla v 2. kole.

"Dal som do toho všetko. V polovici trate som však vedel, že mi došli sily. Dnes to absolútne nevyšlo - včera som začal kašľať a dnes ledva dýcham. Do druhého kola sa budem snažiť dať maximum," uviedol A. Žampa pre TASR.

Jeho mladší brat Teo s číslom 49 zaostal za Schwarzom na 42. mieste 7,75. "Mal som dobré úseky, ale spravil som aj chyby. Snažil som sa robiť veci z tréningu a pomohol mi aj Adamov report. Strata je síce viac ako 7,5 sekundy, ale je to môj debut na MS a som spokojný," povedal Teo.

V prvom kole štartoval s číslom 61 aj ďalší Slovák Martin Hyška, ktorý skončil o priečku vyššie ako T. Žampa (+7,37). "Po prehliadke som mal obrovský rešpekt z trate. Ani po fyzickej ani po technickej stránke nie som pripravený optimálne. Dva mesiace bola rehabilitácia, v januári som sa snažil vrátiť do kondície a pred MS bol len jeden obrovský slalom. Toto bola najťažšia obráková trať, akú som kedy v kariére išiel," opísal Hyška pre TASR svoje pocity po prvom kole.

Vedúci pretekár SP i tejto disciplíny vyšiel na trať ako prvý a veľmi skoro bolo jasné, s akou svahovou ozrutou budú mať lyžiari do činenia. Odermatt išiel čisto v strmých i plochších úsekoch zhruba minútu, potom spravil chybu a jej rýchlou korekciou prišiel o dve-tri desatiny. Do cieľa rýchlosť nestratil, ale po dojazde bolo z jeho gest vidno, že dlhokánsky "obrák" dal kondícii zabrať.

Ďalší favorit v závese, Nór Henrik Kristoffersen držal s Odermattom krok až do záverečného úseku, kde s tvrdými nohami najprv neudržal stopu v kombinácii zatvorených bránok a následne nevládal rýchlo prenášať váhu v rytme cieľovej roviny.

S trojkou vyrazil Schwarz, muž, ktorý po slabšej fazóne v SP vygradoval svoju formu na vrcholnom podujatí. Čerstvý vicemajster sveta v kombinácii naznačil, že aj vo štvrtej súťaži na šampionáte má na atak pódiových priečok. Ako jediný bez zaváhaní a v udržanom tempe zvládol celú 80-sekundovú trať.