Operácie, zmeny trénerov a úpadok. Raducanuová ohlásila návrat, chce vyhrať Wimbledon

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Operácie, zmeny trénerov a úpadok. Raducanuová ohlásila návrat, chce vyhrať Wimbledon

Raducanuová sa pripravuje na návrat po ťažšom období.
Raducanuová sa pripravuje na návrat po ťažšom období.AFP
Emma Raducanuová (20) sa pripravuje na návrat k tenisu po operáciách zápästia a členka. Senzačná víťazka US Open 2021, ktorá bola mimo hry päť mesiacov, sa na kurty vráti v budúcej sezóne. Spočiatku pravdepodobne využije výhody chráneného rankingu a divokých kariet, keďže v rebríčku sa nenachádza ani v prvej dvestovke.

Raducanuová odohrala svoj posledný súťažný zápas v polovici apríla 2023 na antuke v hale v Stuttgarte a v prvom kole podľahla Ostapenkovej. Krátko nato podstúpila operáciu oboch zápästí a tiež členka. Odvtedy rehabilitovala a postupne sa vrátila k tréningu. Začiatkom augusta vzala do rúk raketu a začala prípravu v Národnom tenisovom centre v Roehamptone.

"V nasledujúcej sezóne som späť. Bolo pre mňa ťažké sledovať grandslamové turnaje len v televízii, ale stále na sebe pracujem a sústredím sa na zotavenie po operáciách," povedala mladá Britka, ktorá ako jediná hráčka v histórii vyhrala Grand Slam po ceste až z kvalifikácie podujatia.

Bývalá svetová desiatka, ktorá sa narodila v Kanade čínskej matke a rumunskému otcovi, je momentálne až na 214. mieste poradia WTA a bude potrebovať pomoc organizátorov alebo využiť chránený ranking. Ako grandslamová víťazka môže využiť neobmedzený počet divokých kariet.

Úloha nenasadenej hráčky by pre ňu nemala byť problémom, keďže predminulý rok štartovala v kvalifikačných bojoch na US Open a bez prehry získala svoju zatiaľ jedinú trofej na najvyššom okruhu. Navyše sa stala prvou britskou grandslamovou šampiónkou od roku 1977.

Po šokujúcom triumfe sa však veľmi trápila. Ani raz sa nedostala do finále, najďalej sa dostala vlani v semifinále v Soule, v ktorom vypadla. Na grandslamových podujatiach neprešla ani cez druhé kolo.

Raducanuová bola často kritizovaná nielen za neschopnosť nadviazať na prvenstvo z US Open, ale aj za časté zmeny koučov. Počas búrlivého obdobia sa rozišla s piatimi trénermi, naposledy v júni so Sebastianom Sachsom. Nového na plný úväzok stále nemá.

"Beriem to ako kompliment, že ľudia o mne stále hovoria, hoci nehrám turnaje. Niekto mi povedal, že by som sa viac trápila, keby sa o mne nehovorilo," komentovala spomínanú kritiku.

"Wimbledon bol mojím snom už od detstva. Stále platí, že najviac túžim po triumfe práve tam," vyjadrila do budúcnost svoj jasný cieľ.