Namiesto útoku na grandslam séria siedmich prehier. Runeho ťaží v závere roka zranenie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Namiesto útoku na grandslam séria siedmich prehier. Runeho ťaží v závere roka zranenie

Dánsky supertalent je v rebríčku na štvrtom mieste, ale v posledných mesiacoch sa trápi.
Dánsky supertalent je v rebríčku na štvrtom mieste, ale v posledných mesiacoch sa trápi.AFP
Holger Rune (20) je vo veľmi mladom veku už majiteľom štyroch trofejí z turnajov ATP a na konte má aj titul z Masters. Ďalším krokom mal byť grandslamový triumf, ktorý označil za svoj najväčší tohtoročný cieľ.

Dánsky supertalent, ktorý je v rebríčku na štvrtom mieste, sa predovšetkým v posledných mesiacoch trápi. Za jeho aktuálnou sériou siedmich prehier stojí aj nepríjemné zranenie chrbta, ktoré výrazne ovplyvnilo jeho výkony na kurtoch a najnovšie aj plánovanie zvyšku sezóny.

"Vyhral som turnaj ATP 250, bol som vo finále päťstovky a mám titul z Masters. Je čas vyhrať grandslam," povedal Rune pred začiatkom roka 2022, pre ktorý si stanovil nemalý cieľ. Výsledok? K jeho splneniu ani nepriblížil - osemfinále na Australian Open, štvrťfinále na French Open a vo Wimbledone i vypadnutie v prvom kole na US Open.

Severan je jedným z najperspektívnejších mladých talentov mužského tenisu. Na konci minulej sezóny zažiaril, keď na štyroch halových podujatiach v rade postúpil do finále. V bitkách o titul štokholmského turnaja oskalpoval Stefanosa Tsitsipasa, v parížskom Masters zase Novaka Djokoviča. Jeho ambície pre aktuálny rok boli pochopiteľné.

Už začiatok aktuálneho ročníka však naznačil, že si na seba vytvoril obrovský tlak. Do nového tenisového roka vstúpil prehrou s Jošihitom Nišiokom a v osemfinále Australian Open zahodil jasný náskok a mečbal proti Andrejovi Rubľovovi.

Antuková jar sa mu vydarila oveľa viac, no aj táto časť sezóny musela byť pre neho skôr sklamaním. Prehry vo finále na Masters v Monte Carle a Ríme nemôžu rodákovi z Gentofte stačiť, najmä pri jeho túžbe stať sa grandslamovým šampiónom.

V skutočnosti sa mu tento rok podarilo triumfovať zatiaľ len raz, keď obhájil prvenstvo na turnaji ATP 250 v Mníchove, ale až po odvrátení mečbalu a najmä vďaka zlyhaniu Boticea van de Zandschulpa.

Ak niečo môže hodnotiť pozitívne, tak je to jeho výkonnosť na trávnatých dvorcoch. Na najrýchlejšom povrchu debutoval vlani a prehral všetky tri zápasy. Tento rok sa však prebojoval do semifinále prestížneho turnaja Queen's Club Open a následne do štvrťfinále Wimbledonu, kde podľahol neskoršiemu šampiónovi Carlosovi Alcarazovi.

Séria prehier

Práve neúspech proti Alcarazovi vo štvrťfinále Wimbledonu odštartoval jeho súčasnú sériu prehier. Vrátane exhibície na Hopmanovom pohári sa vyšplhal už na číslo sedem. Na antuke vo francúzskom Nice bojoval s chorobou a nedokázal vzdorovať Leandrovi Riedimu ani Richardovi Gasquetovi.

Podobne šokujúce boli aj jeho prehry s Marcosom Gironom v Toronte, Robertom Carballésom na US Open a Thiagom Monteirom pred pár dňami v Davisovom pohári. Medzitým v Cincinnati vzdal vyrovnaný duel s Mackenziem McDonaldom.

Rune môže svoj sen o grandslamovom titule odložiť na budúci rok, keď bude mať ďalšie štyri šance. V najbližších týždňoch ho však čakajú iné starosti. Musí totiž obhájiť 1 700 bodov za triumfy na Masters v Paríži a Štokholme (ATP 250), finále v Bazileji (ATP 500) a Sofii (ATP 250).

V prípade nulového bodového zisku by mohol ukončiť sezónu mimo TOP 10. Aktuálne štvrtý hráč rebríčka navyše vôbec nemá istotu štartu na Turnaji majstrov, ktorého sa ešte nikdy nezúčastnil. V tohtosezónnom rebríčku mu patrí siedma priečka, ale deviaty Taylor Fritz za ním zaostáva len o 45 bodov.

Problém s chrbtom

Séria prehier vôbec nemusí byť spôsobená poklesom formy. Rune už nejaký čas bojuje so zranením chrbta. "Počas antukovej sezóny som mal stlačený nerv v L5 (piaty bedrový stavec v chrbtici), čo nie je dobré. Viem, že sa to dá vyliečiť, tomu teraz venujem väčšinu času," zveril sa pre TV2 Sport.

"Cítim, že nemôžem hrať na úrovni, na akej by som chcel, hoci do všetkého dávam 100 percent. Jednoducho nedokážem podávať takou rýchlosťou ako predtým, nedokážem podávať tak dobre, aby som si pomohol k ľahkým bodom."

Runeho matka a manažérka Aneke poskytla rozhovor aj v súvislosti s aktuálnou krízou. Podľa nej musel jej syn upraviť techniku podania tak, aby ho zranenie pri podaní toľko neobmedzovalo. Dánsky supertalent v súčasnosti vedie Lars Christensen. Po US Open ukončil spoluprácu s Patrickom Mouratoglouom, ale naďalej spolupracuje s niektorými členmi jeho akadémie.

"Ibuprofén už nezaberá ani vo veľkej dávke. Musí si pichať injekcie. Nechce už brať ani tabletky, pretože nemajú žiadny účinok. Zranenie by nemalo mať dlhodobý vplyv na jeho kariéru, ale treba to riešiť čo najskôr, aby mohol dokončiť sezónu a bol opäť v poriadku," vysvetlila Aneke. Nedávna daviscupová prehra s Monteirom už prinútila Runeho hľadať trvalé riešenie jeho problémov s chrbtom.

"Otvorilo mi to oči, musím dostať svoju kondíciu opäť pod kontrolu. Musím si dať do poriadku chrbát, aby som mohol opäť poriadne podávať. Keď sa vrátim, chcem byť pripravený. Nevrátim sa, pokiaľ nebudem stopercentný. Chcem si to dať čo najskôr do poriadku a najmä poriadne, aj keď to môže chvíľu trvať," priznal Rune.