Pohľad dát: Argentína chce odčiniť šokujúcu prehru, proti je turnajový mág Ochoa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pohľad dát: Argentína chce odčiniť šokujúcu prehru, proti je turnajový mág Ochoa

Bude Ochoa opäť mužom činu?
Bude Ochoa opäť mužom činu?Profimedia
Jeden z najprekvapivejších výsledkov celej histórie MS sa Argentína pokúsi odčiniť v sobotu večer o 20:00, kedy ju čaká nevyspytateľné Mexiko.

Juhoamerický šampión nebol proti Saudskej Arábii tak dominantný ako mal byť. Ak odrátame premenenú penaltu a tri neuznané góly, z regulárnych situácií si Argentína pripísala trinásť striel na bránu. Z toho štyri boli z priestoru mimo šestnástky a sedem hlavičkou po rohu, alebo inej štandardke.

Po odmyslení penalty sa celkové očakávané góly zastavili na hodnotách 1,15 proti 0,14 v prospech Argentíny. Ako dobre vieme, duel sa skončil výsledkom 2:1 pre ázijského outsidera.

Druhým súperom Argentíny v skupine C bude Mexiko, ktoré na úvod šampionátu remizovalo proti Poľsku. Stretnutie nijako špeciálne nenadchlo. Robert Lewandowski zahodil penaltu. Zlikvidoval mu ju turnajový mág Guillermo Ochoa, ktorý je na svojich piatych MS a v posledných turnajoch bol dôvodom, prečo tím zo strednej Ameriky vždy prenikol do osemfinále.

Matematické modely ukazujú, že Ochoa počas posledných dvoch svetových šampionátov, keď bol jednotkou, zabránil štyrom gólom, čo je naozaj vysoké číslo. Hlavne vtedy, keď si uvedomíme, že Mexiko za ten čas odohralo iba osem stretnutí.

Na klubovej úrovni pritom nikdy nepatril medzi najlepších. Pravidelne chytá za domáci Club América. V Európe bol súčasťou Granady či Málagy.

Ani v mexickej súťaži Ochoa nedominuje až tak, ako by sa mohlo zdať. Napríklad v modeli, ktorý hodnotí kvalitu chytania brankárov, v závislosti na tom, ako dobre útočiaci hráči umiestňujú svoje strely, sa v aktuálnom ročníku nachádza až na ôsmom mieste.

Tréner Gerardo Martino napriek tomu nemá v podstate inú možnosť. Priemerný vek desiatich najlepších brankárov mexickej súťaže je strašne vysoký, až 35 rokov! Tým je vysvetlený fakt, prečo do Kataru cestovali okrem Ochou aj 40-ročný Alfredo Talavera a o päť rokov mladší Rodolfo Cota.

V kvalifikácii na MS malo Mexiko problém so strieľaním gólov. Nakoniec ich vsietilo rovnako ako Panama. Nebolo to tým, že by sa hráči nedostávali do zakončení, ale skôr išlo o to, ako futbalisti s možnosťami naložili. To je z hľadiska dátovej analýzy dobré znamenie.

Kľúčovým mužom je Hirving Lozano. Dlhodobo patrí medzi najgólovejších a najkreatívnejších krídelníkov Serii A. Do lepších streleckých pozícií sa v uplynulej sezóne dostával len Rafael Leão. Ak ide o vytváranie šancí, aktívnejších bolo iba šesť krídel.

Lozana v útočnej trojici dopĺňajú Henry Martín a Alexis Vega. Obaja hráči sú z mexickej ligy. Prvý je jedným z jej najlepších strelcov, druhý hlavne tvorivý a potom je tu žolík.

Po zranení sa dostal do zápasu s Poľskom hviezdny Raúl Jiménez. Na jeho zaradenie do základnej zostavy to síce nevyzerá, ale po príchode vie spraviť rozdiel.