Pohľad dát: Je Kylian Mbappé najlepším zakončovateľom na svete?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pohľad dát: Je Kylian Mbappé najlepším zakončovateľom na svete?
Mbappé. Potvrdí svoje schopnosti aj proti Anglicku?
Mbappé. Potvrdí svoje schopnosti aj proti Anglicku?Profimedia
Ak sa na zápas Anglicka proti Francúzska pozeráte z akéhokoľvek uhlu, vždy sa dopracujete k rovnakému záveru. Na ihrisko v sobotu vybehne 22 elitných hráčov, no iba jeden tím pošle do hry Kyliana Mbappého (23).

V doterajšom priebehu svetového šampionátu nastúpil Mbappé na 346 minút, počas ktorých vystrelil 19-krát na bránu a navyše pridal osem prihrávok, po ktorých nasledovalo priame zakončenie medzi tri žrde.

Výsledkom toho je päť strelených gólov a dve asistencie, čo z neho spravilo najlepšieho strelca i najproduktívnejšieho muža podujatia.

S priemerom 4,94 pokusov na zápas je najaktívnejším strelcom a do kvalitnejších pozícií pre zakončenie sa podľa metriky očakávaných gólov dostáva už iba jeho tímový spoluhráč Olivier Giroud. Pokročilé dáta v podstate podtrhujú genialitu Mbappého.

Kylian Mbappé a jeho štatistika zakončenia.
Kylian Mbappé a jeho štatistika zakončenia.Opta by Stats Perform

Všetko sa začalo už v sezóne 2016/17. Ešte v drese Monaka ako 18-ročný dokázal počas 1 566 minút nastrieľať z pozície hrotového útočníka 7,64 očakávaných gólov. Fantastický výsledok, ktorý ho zaradil medzi desať percent najlepších "deviatok" v Ligue 1.

Realita bola oveľa lepšia. Podľa kvality umiestnenia striel na bránu mal Kylian Mbappé dosiahnuť na desať gólov, ale túto métu výrazne prekonal a presadil sa až pätnásťkrát.

Presuňme sa do aktutálneho ročníka 2022/23. Mbappé doposiaľ odohral vo francúzskej najvyššej súťaži 15 tisíc minút. Zaznamenal 643 streleckých pokusov s očakávaným nástrelom 108 gólov, no strelil až 147 presných zásahov.

Inými slovami, ak by sa do rovnakých pozícií dostal iný hráč, strelil by o 39 gólov menej a to musíme brať do úvahy aj fakt, že až 30 % zápasov odohral na krídle.

Pre lepšie pochopenie si môžeme ukázať, ako so svojimi šancami nakladajú ďalší elitní kanonieri. Zoberme si napríklad Roberta Lewandowského od sezóny 2015/16 po letný prestup do Barcelony.

V priebehu tejto doby poľský kanonier odohral takmer 20 tisíc minút, vystrelil 923-krát a strelil 291 gólov pri predpokladonom počte 199 zásahov. Očakávanú hodnotu prekonal o dvadsať gólov, no výhradne z pozície hrotového útočníka.

Harry Kane je za posledných osem sezón na plus 28 góloch. Mbappého čísla by sa v budúcnosti mohli priblížiť Erlingovi Haalandovi, ktorý zatiaľ v súčte zápasov Bundesligy, Premier League a Ligy majstrov na základe rovnakého modelu nastrieľal o tridsať gólov viac, ako je jeho očakávaná hodnota. Aj keď vo výrazne nižšej vzorke.

Ako ale pri hodnotení hráča zohľadňujeme fakt, že medzi ligami existujú objektívne kvalitatívne rozdiely? Jedným zo spôsobov je pozrieť sa na to, ako si hráči vedú proti najlepším svetovým obranám a teda v zápasoch Ligy majstrov.

V "milionárskej súťaži" odohral Mbappé 4 883 minút s bilanciou 171 striel a 30 očakávaných gólov. Strelil ich až 40 a to 40 % času strávil na krídle.

Veľké prekonanie očakávaných gólov na zápas je výsadou iba maličkej skupiny tých najlepších. Vlastnú kategóriu má Lionel Messi, ktorý sa dostal na + 46 gólov od sezóny 2015/16.

Mbappého hra rozhodne nie je iba schopnosť premieňať šance. Demonštruje ale, o akého výnimočného hráča ide. Angličania musia mať na pamäti, že góly strieľa aj z pozícií, v ktorých by iní kvalitní futbalisti zlyhali, a že mu nemôžu povoliť päť striel na bránu ako ostatné tímy. Iný recept na Mbappého skrátka neexistuje.