Portugalsko je favorit, ale Švajčiari chcú nadviazať na úspešné Euro

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Portugalsko je favorit, ale Švajčiari chcú nadviazať na úspešné Euro

Portugalsko je favorit, ale Švajčiari chcú nadviazať na úspešné Euro
Portugalsko je favorit, ale Švajčiari chcú nadviazať na úspešné EuroProfimedia
V poslednom osemfinále si víťaz H-skupiny Portugalsko zahrá o štvrťfinále so Švajčiarskom. "Helvéti" budú chcieť napodobniť osemfinálový triumf z minuloročných ME, keď dokázali prekvapiť Francúzsko.

Sústredené Portugalsko

Portugalci v záverečnom skupinovom zápase podľahli už ako istý víťaz skupiny Kórejskej republike. Pred osemfinále pošetrili niekoľko kľúčových hráčov vrátane Bruna Fernandesa, Bernarda Silvu či Rubena Diasa. Iba do 65. minúty hral päťnásobný držiteľ Zlatej lopty Cristiano Ronaldo.

Portugalsko sa na predošlých troch MS prebojovalo maximálne do štvrťfinále. Medzi štyrmi najlepšími hrali naposledy v roku 2006 na MS v Nemecku. "Som si istý, že budeme hrať proti tímu Švajčiarska s veľkým držaním lopty," povedal stredopoliar William Carvalho na tlačovej konferencii.

"Vieme, že to bude ťažký súper, ale môžem vám povedať, že Švajčiarsko bude čeliť úplne sústredenému portugalskému tímu. My urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali," dodal. Tridsaťročný hráč Realu Betis upozorňuje pred nevyspytateľnými výsledkami na MS v Katare.

"Stali sa naozaj veľké prekvapenia, to je fakt, takže sa musíme sústrediť od prvej do poslednej minúty, aby všetko išlo podľa našich predstáv," uzavrel.

Švajčiari chcú štvrťfinále

O veľké prekvapenie sa postaralo v minulom roku práve Švajčiarsko na európskom šampionáte, keď v osemfinále zdolalo úradujúcich majstrov sveta Francúzov (4:3 po rozstrele z 11 m). V "géčku" skončilo na druhom mieste o skóre za favorizovanou Brazíliou.

"Helvéti" si najskôr v úvodnom stretnutí poradili po góle kamerunského rodáka Breela Embola s Kamerunom 1:0. Následne dokázali vzdorovať viac ako trištvrte zápasu Brazílčanom, keď podľahli až po góle z 83. minúty. V treťom stretnutí otočili nepriaznivý stav proti Srbsku.

Oba tímy sa tento rok už stretli dvakrát. V júni odohrali v priebehu týždňa proti sebe dva zápasy v Lige národov. Prvý zvládli lepšie Portugalci, ktorí vyhrali 4:0, v druhom zvíťazili 1:0 Švajčiari. "Portugalsko poznáme, hrali sme s nimi viackrát v Lige národov. Pre mňa je všetko otvorené, ale vieme, že to bude dobrý zápas. Potrebujeme podať špeciálny výkon, ak chceme postúpiť," povedal pre AFP švajčiarsky krídelník Xherdan Shaqiri.

Ofenzívna sila portugalského mužstva nie je postavená iba na jednom hráčovi, čo si uvedomuje aj bývalý hráč Bayernu Mníchov či Liverpool FC.

"Musíme si dať pozor aj na ostatných hráčov, pretože to nie je len Ronaldo. Majú veľmi dobrých, mladých hráčov, ktorí môžu urobiť veľký rozdiel." Pred Švajčiarmi stojí náročná cesta medzi najlepšiu osmičku.

"Kľúčom k úspechu je špeciálny výkon celého tímu. V našom mužstve nie sú žiadni Cristianovia. Na úspech potrebujeme celý tím. Ak budeme všetci držať spolu, každý pôjde na svoju najvyššiu výkonnostnú úroveň, som si istý, že máme šancu postúpiť," dodal Shaqiri.

Predpokladané zostavy:

Portugalsko: Costa - Cancelo, Pepe, Dias, Guerreiro - Neves, W. Carvalho, B. Silva - Fernandes, Ronaldo, Felix

Švajčiarsko: Sommer - Widmer, Elvedi, Akanji, Rodriguez - Xhaka, Freuler - Shaqiri, Sow, Vargas - Embolo.