Prehliadaný stopér, tínedžer i kapitán repre. TOP 11 najcennejších Slovákov vo futbale

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prehliadaný stopér, tínedžer i kapitán repre. TOP 11 najcennejších Slovákov vo futbale
Škriniar po roku opäť ovládol rebríček najcennejších Slovákov vo futbale.
Škriniar po roku opäť ovládol rebríček najcennejších Slovákov vo futbale.TASR
Slovenskú reprezentáciu čakajú v roku 2024 majstrovstvá Európy, na ktorých už tradične zažiari viacero známych i menej známych mien. Flashscore Správy sa pozreli na rebríček 11 futbalistov spod Tatier, ktorí majú na začiatku nového kalendárneho roka najvyššiu trhovú hodnotu podľa portálu transfermarkt.com.

Ešte predtým, ako odštartujeme aktuálny rebríček, sa obhliadneme za tým, ktorí Slováci svoje umiestnenie v TOP 11 z minulého januára nezopakovali. Po mene nasleduje pozícia a trhová hodnota v roku 2023, respektíve aktuálna priečka a súčasné trhové ocenenie.

Exdiabol Dúbravka, mladík Suslov, stena Škriniar. TOP 11 najcennejších Slovákov vo futbale za rok 2023

Tomáš Suslov - 9. miesto, 3 milióny eur - 16. miesto, 2 milióny eur

Albert Rusnák - 9. miesto, 3 milióny eur - 14. miesto, 2,5 milióna eur

Marek Rodák - 8. miesto, 3,5 milióna eur - 13. miesto, 3 milióny eur

Martin Dúbravka - 5. miesto, 4 milióny eur - 27. miesto, 1 milión eur

9. miesto - 4 milióny eur:

Ondrej Duda (5. miesto)

Po siedmich rokoch definitívne odišiel z Nemecka, keď si to nasmeroval do talianskej Verony. Napriek zraneniu, ktoré ho pribrzdilo od mája do augusta, je pevnou súčasťou základnej zostavy v strede poľa, nielen v klube, ale i v reprezentácii.

V základnej zostave Francesca Calzonu bol stále, keď mu to zdravie umožnilo. K postupu do Nemecka prispel dvomi gólmi a zhodným počtom asistencií.

Denis Vavro (9. miesto)

Fanúšikmi často kritizovaný stopér má za sebou fantastický rok. S Kodaňou vyhral domácu ligu i pohár, v skupinovej fáze Ligy majstrov vyradil Manchester United a v osemfinále ho čaká obhajca trofeje - Manchester City. Ukázal, že návrat do hlavného mesta Dánska po nevydarenom pôsobení v Laziu bola dobrá voľba.

Výsledkom bolo sedem štartov v kvalifikácii ME, pričom dovtedy ich mal na konte iba 12. V apríli oslávi 28 rokov a pokiaľ výkonnosť pretaví aj do druhej časti ročníka, mohol by pomýšľať na ešte jednu zastávku v TOP 5 ligách Európy. 

László Bénes (nefiguroval v TOP 11)

Hamburgu nevyšla baráž o Bundesligu, v ktorej Bénes nemohol pomôcť pre zranenie. V reprezentácii naskakoval do stretnutí častejšie len z lavičky, v základe bol len dvakrát. Jeseň sa mu však vydarila. Druhá nemecká Bundesliga sleduje od úvodného kola jeho famózne čísla - osem gólov a šesť asistencií v 16 meraniach síl. V priemere na zásah či prihrávku potrebuje len 99 minút.

Vo vyrovnanej súťaži to bude boj o priamy postup do samého konca. Prvú priečku drží Kiel, druhú mestský rival zo St. Pauli. A bitka to bude aj o miesto v základnej zostave na EURO 2024. Rodák z Dunajskej Stredy však rozhodne nepovedal posledné slovo.

6. miesto - 4,5 milióna eur:

Patrik Hrošovský (5. miesto)

Defenzívny štít oslávi v novembri dekádu v najcennejšom drese, v ktorom odohral doposiaľ 53 zápasov. Častokrát je prehliadaný, do otváracej jedenástky sa cez trio Lobotka - Kucka - Duda nedostáva.

S Genkom čaká na výraznejší úspech na domácom poli, nevyšlo ani ťaženie Európskou konferenčnou ligou v spoločnosti Fiorentiny či Ferencvárosu. Oproti minuloročnému rebríčku si svoju tržnú hodnotu vylepšil o pol milióna eur.

Lukáš Haraslín (nefiguroval v TOP 11)

V nabitej Sparte má limitované možnosti, o to viac jeho čísla prekvapujú a lákajú tímy z lepších súťaží. Osem trief do čierneho a štyri prihrávky za 785 minút (priemer pri podpise na góle ani nie 66 minút)? Famózne.

Proti Islandu definitívne rozlúštil postupovú hádanku na ME 2024 dvomi gólmi a asistenciou. Práve s ním dostala slovenská reprezentácia novú tvár a potrebný víchor do plachiet. V Prahe začal svoju tretiu sezónu, no ak si udrží výkonnosť, tak klub z Letnej bude len ťažko odolávať letným ponukám. Najmä ak Haraslín zažiari aj na kontinentálnom šampionáte.

Martin Valjent (4. miesto)

Pomôžeme si úvodnou vetou z minuloročného článku: Slovenský fanúšik sa pri nomináciách a zápasových reprezentačných výberoch často pýta: kde je Martin Valjent? Opora Malorky nastúpila do 118 súbojov v La Lige, avšak za Slovensko hrala naposledy ešte 13. júna 2022 proti Kazachstanu v Lige národov.

Áno, môžeme konštatovať, že Francesco Calzona našiel viac či menej spoľahlivú defenzívnu štvoricu aj vďaka univerzálnosti Dávida Hancka na ľavej strane, no dlhodobé prehliadanie hráča, ktorý drží svoj tím medzi španielskou elitou, je trestuhodné... Zostáva veriť, že sa to Slovákom v Nemecku nevyplatí. Dovtedy je však času dosť a všetko sa môže zmeniť. I potreba Valjenta v národnom tíme.

4. miesto - 5 miliónov eur:

Leo Sauer (nefiguroval v TOP 11)

Ešte v lete, keď prestupoval zo Žiliny do Feyenoordu, mal trhovú cenu stanovenú na 75-tisíc eur, na začiatku roka ju stihol znásobiť viac ako 66-krát. Bol oporou slovenskej dvadsiatky na letných majstrovstvách sveta, odbil si debut už aj za dvadsaťjednotku, ktorej ťahúňom by mal byť na domácich ME v roku 2025.

Čaká sa už len na jeho debut v seniorskej reprezentácii. Francesco Calzona pozorne sleduje jeho výkony a vo Flashscore si trúfame povedať, že aj naňho zostane miesto v nominácii na EURO 2024. A čo hovoria štatistiky 18-ročného ľavého krídelníka v Eredivisie? Gól a dve asistencie v siedmich vystúpeniach, respektíve za 184 minút, sú výborné. 

Róbert Boženík (nefiguroval v TOP 11)

Aj jeho hviezda vystrelila do rebríčka vďaka skvelému štartu do ročníka. Jeho gólostroj sa zasekol na čísle šesť v portugalskej najvyššej súťaži, v drese krajiny spod Tatier sa presadil iba proti Bosne. Bude potrebovať viac konzistencie a formy, aby bol jednotkou Slovákov na hrote.

Naposledy skóroval ešte 26. novembra, odvtedy mlčí on i Boavista, ktorá sa prepadla z pohárových pozícií pomaly do boja o záchranu. Napriek všetkému sa ukazuje, že opustenie Feyenoordu a vymenenie Holandska za Portugalsko dalo Boženíkovi zmysel. 

2. miesto - 35 miliónov eur:

Stanislav Lobotka (2. miesto)

Dva rozdielne polsezóny. Aj tak by sa dal bilancovať rok najlepšieho stredopoliara Slovenska. V máji slávil Scudetto s Neapolom - prvé po 33 rokoch - aby následne taliansky majster prišiel o trénera, v Lige majstrov postúpil do osemfinále až vďaka poslednému zápasu, zatiaľ čo v Serie A je Neapol ôsmy so 17-bodovým mankom na prvý Inter.

Lobotka však patrí medzi neodmysliteľné súčasti zostavy svojho klubu i reprezentácie. Bez nich by to v strede poľa jednoducho nebolo ono. Musí si však dávať pozor, aby o rok nebol v tomto rebríčku už na bronzovom stupienku.

Dávid Hancko (3. miesto)

Zálusk si na najvyšší stupeň v našom zozname robí Dávid Hancko. Anglicko, Španielsko, Taliansko či prípadne Nemecko? To sú destinácie, ktoré sa spájajú s možným prestupom stopéra, ktorý vie hravo alternovať aj na ľavej strane obrany. Že sa mu v Rotterdame páči, potvrdil podpisom novej zmluvy do leta 2028. Či ho naplní, je otázka druhá...

Rovnako ako Lobotka, Vavro či Haraslín, aj on získal titul na konci sezóny 2022/2023 titul. Pred polovicou tohto ročníka však Feyenoord stráca na vedúce PSV už desať bodov, no vo futbale nič nie je nemožné. Holandský majster bude pokračovať na jar v Európskej lige, vďaka čomu bude mať rodák z Prievidze ideálnu prípravu na majstrovstvá Európy. Opakujeme sa, ale práve záverečný turnaj ho môže vystreliť do najlepších tímov sveta.

1. miesto - 45 miliónov eur: 

Milan Škriniar (1. miesto)

Obhájil postavenie z minulého roka, hoci jeho tržná cenovka sa prepadla najviac (zo 60 miliónov), pričom po siedmich rokoch vymenil Taliansko za Francúzsko. V PSG sa nemal problém etablovať do základnej zostavy, patrí medzi lídrov. Akurát jeho odchod z Interu z pozície voľného hráča neprebehol úplne bez problémov, keďže musel upokojovať fanúšikovské jadro Nerazzurri.

Pre problémy s chrbtom vynechal súboje s Luxemburskom a Bosnou na začiatku kvalifikácie, po návrate však odohral kompletnú minutáž a v záverečných šiestich dueloch mal na rukáve opäť kapitánsku pásku.