Prekvapenie víkendu podľa dát: Derby v Londýne či Bruggách, Cagliari na vzostupe

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenie víkendu podľa dát: Derby v Londýne či Bruggách, Cagliari na vzostupe

Tottenham vs. West Ham bude cez víkend pútať v Londýne pozornosť.
Tottenham vs. West Ham bude cez víkend pútať v Londýne pozornosť.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci po celom svete. Väčšinou sa riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť pritom veľmi hodnotná. Zvlášť, keď ide o zaváhanie favorita.

 

Redakcia Flashscore Správ preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých podľa čísel môže prísť k (ne)očakávanému výsledku.

Cercle Brugge vs Club Brugge

Víkendové derby medzi dvomi celkami z belgických Brúg by podľa analytických modelov malo ponúknuť vyrovnanú partiu. Predpoveď sa opiera predovšetkým o dobre fungujúcu defenzívu Cercle. Z hľadiska kvality šancí, do ktorých svojich súperov púšťa, totiž ide o šiestu najlepšiu obranu aktuálneho ročníka Jupiler Pro League.

Čo sa aktuálnej formy týka, v posledných piatich dueloch tím ani raz neprehral a inkasoval priemerne iba 0,6 očakávaných gólov na stretnutie, čo je v spomínanom období najlepší výsledok v lige.

Ich žreb pritom určite nepatril medzi tie najľahšie. Do cesty sa im okrem iných postavil priebežne druhý Royale Union SG, piaty Gent či šiesty St. Liege. Mužstvo pod vedením mladého trénera Mirona Musliča sa navyše môže spoľahnúť na zatiaľ najlepšie chytajúceho brankára sezóny 2022/2023.

Dvadsaťtriročný Poliak Radosław Majecki je nielen dôležitým článkom rozohrávky, ale tiež si výborne vedie v drvivej väčšine modelov hodnotiacich kvalitu chytania brankára. Na základe toho, ako strelci umiestňujú svoje strely na bránu, svojimi zákrokmi už zabránil piatim gólom. Najviac z celej ligy.

Oporu medzi tromi žrďami majú aj ich mestskí rivali - veterán Simon Mignolet už stihol zachrániť štyri zásahy. V porovnaní s Cercle obrana Brúg dovoľuje vyšší počet nebezpečnejších šancí. Ak sa pozrieme na množinu všetkých duelov aktuálneho ročníka, sú až deviati najlepší v metrike inkasovaných očakávaných gólov a defenzívne nedominujú ani pod novým trénerom Scottom Parkerom.

Bývalý tréner Fulhamu a Bournemouthu prevzal tím na prelome decembra a od tej doby ho viedol v siedmich zápasoch. Smerom dopredu pod ním mužstvo funguje veľmi dobre, vzadu má ale stále medzery. Zatiaľ čo Cercle sa v posledných siedmich vystúpeniach môže pochváliť najlepšou obranou, Club Bruggy sú až jedenáste.

Cercle Bruggy - inkasované šance v ostatných siedmich dueloch.
Cercle Bruggy - inkasované šance v ostatných siedmich dueloch.11Hacks

Všetko vyššie uvedené nasvedčuje tomu, že Bruggy čaká náročná skúška na oboch koncoch ihriska. Okrem pevnej obrany sa budú Cercle spoliehať aj na protiútoky či štandardné situácie - v obidvoch týchto herných činností majú rovnako druhé najvyššie xG v lige.

Dôležitým mužom je pri ofenzívnych štandardkách nórsky stopér Jesper Daland, ktorý je najčastejším adresátom centrov. Jeden z najvyťažovanejších hráčov si v minulom dueli odpykal kartový tret a bude opäť k dispozícii. Z protiútoku budú hroziť najmä Ayase Ueda s Kévinom Denkeym, ktorí sa týmto spôsobom presadili už päťkrát.

Tottenham Hotspur vs West Ham

West Ham United nie je celkom, ktorý by mal v Premier League bojovať o zostup. Podľa matematického modelu očakávaných bodov, ktorý berie do úvahy kvalitu vytvorených i inkasovaných šancí, mali získať o 11 bodov viac a nachádzať sa na 10. mieste tabuľky. Žiadny iný tím aktuálneho ročníka za svojimi očakávanými výkonmi natoľko nezaostáva.

Hlavnou príčinou ich súčasnej 16. priečky je nefungujúci útok. V predchadzajúcich dvoch sezónach výborný Michail Antonio si za 21 odohratých duelov pripísal iba 20 striel a niekoľko veľkých šancí nepremenil. Gianluca Scamacca sa na Premier League adaptuje veľmi pomaly a Jarrodovi Bowenovi sa zatiaľ vôbec v zakončení nedarí. Riešením mal byť zimný príchod Dannyho Ingsa z Aston Villy, no po miernych zdravotných problémoch stále naberá zápasovú kondíciu. Z pohľadu kvality vytvorených šancí je West Ham na 13. pozícii ligy.

Akonáhle (ak vôbec) začne útok fungovať lepšie, "Kladivári" by mali začať v tabuľke stúpať. Dobrý základ majú v defenzíve, ktorá za celý priebeh aktuálnej sezóny patrí k výrazne nadpriemerným. Momentálne je dokonca piata najlepšia za Manchestrom City, Arsenalom, Brightonom a Newcastlom.

West Ham - inkasované šance v sezóne 2022/23
West Ham - inkasované šance v sezóne 2022/2311Hacks

Ofenzíva Spurs sa pohybuje okolo ligového priemeru a spravidla sa opiera iba o spoľahlivého Harryho Kanea a trápiaceho sa Heung-Min Sona. Gólové sucho kórejskej stálice sa v dohľadnej dobe pravdepodobne skončí, pretože je aj naďalej strelecky veľmi aktívny a dostáva sa do výborných pozícii pre zakončenie, no vyššiu pravdepodobnosť pre skórovanie bude mať proti tímom so zlou obranou. A West Ham to nie je.

Son a jeho strelecké pokusy v aktuálnom ročníku.
Son a jeho strelecké pokusy v aktuálnom ročníku.11Hacks

Aj keď je útok West Hamu nevýrazný, do šancí by sa proti Tottenhamu dostať mal. Defenzíva Spurs je v tejto sezóne rovnako ako v prípade ofenzívy s ligovým porovnaním priemerná a okrem iného trpí nevyrovnanými výkonmi zvyčajnej opory Huga Llorisa.

Do londýnskeho derby zranený kapitán tímu v nedeľu nezasiahne, v bráne ho vystrieda Fraser Forster. V prebiehajúcom ročníku odchytal dva zápasy - s Brentfordom a Leicesterom inkasoval z 10 striel šesť gólov, pričom len priemerný gólman PL by podľa modelov obdržal o dva menej. Navyše v jeho prípade nejde o dlhodobý trend.

Fraser Forster a stretnutia proti Brentfordu s Leicesterom.
Fraser Forster a stretnutia proti Brentfordu s Leicesterom.11Hacks

Ďalším obrovským problémom je pre Spurs polročná absencia defenzívneho stredopoliara Rodriga Bentancura. Stráca v ňom totiž hráča, ktorý v strede poľa dominuje v aktívnom odoberaní lopty a je schopný zastavovať akcie súpera v nebezpečných priestoroch. Keď Bentancur pre zranenie chýbal medzi 17. a 20. kolom, Arsenal, Brentofrd a Aston Villa sa proti Tottenhamu presadili zhodne dvakrát. Conteho zverenci zvládli iba zápas s Palace a dohromady súperom dovolili šesť xG.

"Kohúti" v ostatnom kole stratili tri body s Leicesterom, následne nezvládli osemfinálový súboj Ligy majstrov proti krízou prechádzajúcemu AC Milánu a teraz ich čaká ďalší náročný test.

Bari vs Cagliari

Vedenie druholigového talianskeho Cagliari cez Vianoce odvolalo trénera Fabia Liveraniho, na ktorého miesto zasadol skúsenosťami ovenčený Claudio Ranieri. Aj keď tímu v tej chvíli patrila 14. priečka, bývalý kormidelník viacerých elitných európskych klubov prichádzal k dobre pripravenému kádru.

V dobe jeho vymenovania malo mužstvo za sebou šnúru smolných výsledkov a podľa modelu očakávaných bodov mal figurovať dokonca na štvrtom mieste ligovej tabuľky. A v podstate totožne je na tom tiež po tom, čo odohralo päť zápasov pod Ranierim.

Z pohľadu kvality vytvorených streleckých príležitostí má lepší útok už len vedúce Frosinone, z hľadiska obdržaných šancí sú pred nimi iba Janov, Frosinone, Reggina a Parma. Ruka v rukáve s výkonmi defenzívnych hráčov idú i zákroky istého Borisa Radunoviča, ktorý sa radí do skupiny výborných gólmanov aktuálnej Serie B.

Cagliari by malo hroziť zo štandardiek, z ktorých si hodnotnejšie šance vytvára iba Ascoli. Naopak šestnásť ďalších tímov ich z pohľadu obdržaného xG bráni lepšie ako Bari. Cagliari by v tomto smere nemala príliš ubližovať ani absencia vykartovaného stopéra Altareho. Síce je často centrujúcim hráčom, ale šance sú naprieč sezónou rovnomerne rozložené medzi vyšší počet futbalistov.

Kohúti z Bari patria k vysoko nadpriemerným mužstvám Serie B, ale za Cagliari zaostávajú ako v ofenzíve, tak predovšetkým v defenzíve, kde je kvalita viditeľne na strane súpera.

Cagliari - vytvorené šance zo štandardiek v sezóne 2022/23
Cagliari - vytvorené šance zo štandardiek v sezóne 2022/2311Hacks