Prestupový január v Premier League: Šialené sumy od Chelsea, chytré ťahy Arsenalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prestupový január v Premier League: Šialené sumy od Chelsea, chytré ťahy Arsenalu

Enzo Fernández sa stal najdrahším hráčom v histórii Premier League.
Enzo Fernández sa stal najdrahším hráčom v histórii Premier League.TASR
Prestupový január sa skončil. Za dlhé roky patril medzi tie najzaujímavejšie. Výraznou mierou sa o to postarala londýnska Chelsea. Ďalšie tímy na čele s Arsenalom či Manchestrom United išli skôr po vhodnom doplnení kádra. Šancu na trhu využili i mužstvá bojujúce o záchranu a samostatnou kapitolou je zase Nottingham Forest.

"Šialenstvo" Chelsea

Výstižnejšie Chelsea ani nemohla ukončiť svoje boje na prestupovom trhu. V posledných sekundách sa stihol uzavrieť toľko riešený prestup argentínskeho záložníka Enza Fernándeza z Benficy. Majiteľ Todd Boehly za neho neváhal zaplatiť až 121 miliónov eur, čím prekonal doterajší rekord britského futbalu. Ten držal stomiliónový Jack Grealish. Majster sveta podpísal kontrakt na osem a pol roka.

Nebola to pritom jediná vysoká investícia, nakoľko už skôr prišiel ukrajinský krídelník Mychajlo Mudryk za sto miliónov eur. Hráč, ktorý bol jednou nohou v Arsenale, nakoniec zmenil londýnsku adresu. Začína sa javiť výborne aj na ihrisku a dokazovať, že týchto peňazí je hodný.

Dokopy minuli "The Blues" počas jedného mesiaca až neuveriteľných 320 miliónov eur. Viac ako najlepšie tímy z Francúzska, Španielska, Talianska a Nemecka dokopy. Zvyšné elitné európske ligy boli v tomto prestupovom okne skromnejšie.

"Špecialitou" klubu zo Stamford Bridge sa stali aj dlhodobé kontrakty s mladšími hráčmi. Niektoré sú až sedemročné. Ofenzívu podporí mladý africký útočník David Datro Fofana, dvanásť miliónov pre Molde bolo najdrahším predajom z nórskej ligy.

Benoît Badiashile, vysoko cenený francúzsky stopér, priniesol do pokladnice AS Monako takmer štyridsať miliónov a anglický krídelník Noni Madueke stál podobnú sumu. Svoj talent posledné roky rozvíjal v holandskom PSV Eindhoven.

Prísľubom do budúcnosti sú tiež tridsaťmiliónový pravý obranca Malo Gusto, ktorý bol na radare viacerých veľkoklubov, no z Lyonu mieri do Londýna, ako i brazílsky stredný záložník Andrey Santos. Odísť mal marocký futbalista Hakim Ziyech, jeho prestup do PSG na poslednú chvíľu kvôli "papierovačkám" stroskotal, čo vedenie francúzskeho klubu poriadne nahnevalo.

Chytré nákupy lídra

Taliansky záložník Jorginho stratil miesto v zostave Chelsea a aj vzhľadom na množstvo príchodov pre neho bolo lepšie zamieriť inam. Arsenal má výbornú pozíciu smerom k možnosti získať majstrovský titul v Premier League a uskutočnil niekoľko naozaj rozumných nákupov. Majster Európy z roku 2020 bol jedným z nich, nakoľko prináša kvalitu a skúsenosti. Navyše stál iba niečo málo cez desať miliónov.

"Gunners" posilnili obranu, zálohu aj útok. Belgičan Leandro Trossard si vyžiadal odchod z Brightonu, pričom do Arsenalu zapadol okamžite, čo bolo vidieť v jeho úvodných vystúpeniach. Pozná súťaž a je nesmierne kvalitný v situáciách jeden proti jednému.

V defenzíve bude o svoje miesto bojovať mladý poľský stopér Jakub Kiwior, s bonusmi ho Spezia pustila za takmer 30 miliónov. Svoje časti tejto sumy dostanú slovenské kluby FK Železiarne Podbrezová a MŠK Žilina.

Tréner Mikel Arteta potreboval zvýšiť konkurenciu na stopérskom poste ľavonohým futbalistom, aj keď pozícia čísla jeden samozrejme ostáva pre Gabriela. Vzhľadom na tri príchody opustili Emirates Stadium v rámci hosťovaní mladíci Marquinhos, Albert Sambi Lokonga, Miguel Azeez a aj o niečo skúsenejší Cédric Soares.

V Manchestri dopĺňali kádre

Manchester United vyriešil potrebu ofenzívneho hráča angažovaním Wouta Weghorsta. Kmeňový futbalista Burnley prišiel z Besiktasu na hosťovanie. Martin Dúbravka sa predčasne vrátil do Newcastle, jeho miesto zaujal Jack Butland. V závere januára sa na dlhšie zranil Christian Eriksen. Tréner Erik ten Hag mal možnosť získať viacerých mužov, spomínali sa mená ako Isco, Carrasco alebo Aouar, ale hlavnou prioritou "Red Devils" bol Marcel Sabitzer z Bayernu Mníchov. Nakoniec sa jeho šesťmesačné hosťovanie stihlo upiecť.

Prekvapivo neaktívni boli na druhej strane Manchestru, pretože City priviedlo jediného hráča a tým je mladý argentínsky záložník Máximo Perrone za jedenásť miliónov z Vélezu Sarsfield. Situácia začala škrípať medzi Joaom Cancelom a Pepom Guardiolom, z čoho vyplynulo rýchlo dohodnuté hosťovanie s následnou opciou na 61,5 milióna eur pre Bayern Mníchov. Portugalský bek bol údajne ponúknutý aj Realu Madrid, no "Los Blancos" to odmietli.

Nottingham znova kupoval

Nováčik Nottingham Forest v lete po postupe získal neuveriteľných 23 nových hráčov a teraz neostal nič dlžný svojej povesti, pretože priviedol ďalších šesť futbalistov. Gustavo Scarpa bol taký "na rozbeh", následne na dvadsať miliónov vyšiel brazílsky talent Danilo z Palmeirasu, útočník Chris Wood dorazil hosťovať (Newcastle). Zaujímavý bol predovšetkým posledný deň prestupového obdobia.

Hosťovanie hviezdneho Keylora Navasa z PSG je určite veľkým prekvapením. Kostaričan potreboval herný priestor, ktorý v hlavnom meste Francúzska nedostával a z mnohých možností si vybral prakticky nenápadný klub, kde ale rozhodne dostane času koľko len chce.

Skúsenosti do defenzívy prinesie stopér Felipe z Atlética Madrid a Jonjo Shelvey v ideálnej forme vie byť prínosom pre každý klub pohybujúci sa v strede tabuľky. To si od neho v Nottinghame aj sľubujú.

Jediná posila pre Liverpool a Newcastle

Po jednom hráčovi získali dva kluby bojujúce o čo najlepšie umiestnenie v boji o pohárovú Európu. Liverpool už v závere decembra oznámil príchod Holanďana Codyho Gakpa, ktorý mal riešiť problémy so zraneniami, ale ešte bude potrebovať trochu viac času na poriadnu aklimatizáciu.

Newcastle napriek bohatým majiteľom nemení stratégiu a prehnane rozhadzovať nebude, aj keď 45 miliónov eur za Anthonyho Gordona, ktorému jeseň v Evertone vôbec nevyšla, tiež nie je najmenej. Do mužstva sa z hosťovania predčasne vrátil Martin Dúbravka. Odišiel Jonjo Shelvey.

Tottenham spravil zmenu na pravej strane defenzívy. Matt Doherty je už v Atléticu Madrid. Naopak, mladý Pedro Porro podpísal zmluvu do roku 2028. Polroka bude hosťovať a v lete majú Spurs povinnosť zaplatiť Sportingu Lisabon celkovo 48 miliónov eur. Arnaut Danjuma bol jednou nohou v Evertone, ale zmenilo sa to na Tottenham. Po príchode na hosťovanie strelil už aj gól.

Neaktivita Brightonu i Brentfordu

Brighton hrá stále veľmi dobre aj napriek tomu, že z jeho kádra počas posledných mesiacov odišlo veľa kľúčových hráčov. Ani strata Trossarda ale neznamenala, že v januári príde niekto nový. Iba mladučký talent Yasin Ayari. Dôležité je, že ostáva Moisés Caicedo.

Brentford doplnil káder o Kevina Schadeho hosťujúceho z Freiburgu. West Hamu sa podarilo získať Dannyho Ingsa za osemnásť miliónov a budúcnosť zadných radov má na starosť brazílsky stopér Luizao.

Siedmy Fulham si poistil služby obrancu Shanea Duffyho, pravú stranu defenzívy podporil hosťovaním Cédrica Soaresa a stred poľa vystuží Saša Lukič. Aston Villa kúpila Álexa Morena z Betisu a smerom do budúcnosti Jhona Durána, naposledy hrajúceho v Chicagu.

Naouirou Ahamada stál Crystal Palace dvanásť miliónov eur, Albert Sami Lokonga bude hosťovať z Arsenalu.

Nelenili bojovníci o záchranu

Leicester City doviedol za štrnásť miliónov eur dánskeho obrancu Victora Kristiansena z Kodane, ofenzívu podporil Tetê hosťujúci zo Šachtaru Doneck a stopérskú pozíciu vyplnil Harry Souttar.

Leeds United zlomil klubový rekord, keď za 35 miliónov eur získal francúzskeho útočníka Georgina Ruttera z Hoffenheimu. Ten má byť dôležitým členom v boji o udržanie sa medzi elitou. Americkú enklávu posilnil Weston McKennie hosťujúci z Juventusu a obranca Maximilian Wöber priniesol Salzburgu dvanásť miliónov. Odišli opory posledných rokov Mateusz Klich a Diego Llorente.

Štyri veľmi zaujímavé a kvalitné mená získal Wolverhampton Wanderers. Matheus Cunha hrával za Atlético, Pablo Sarabia vyrastal v Reale Madrid a vyskúšal si aj PSG či španielsku reprezentáciu. Obranca Craig Dawson má s Premier League bohaté skúsenosti. Mario Lemina by mal priniesť pokoj do stredu poľa.

Bournemouth kúpil celkovo šesť futbalistov. Najväčšou rybou je rozhodne vysoko cenený iba 20-ročný ukrajinský obranca Illja Zabarnyj, stál cez dvadsať miliónov. Mladosť a dravosť prináša tiež Antoine Semenyo, tomu sa darilo v Bristole City. Dango Ouattara trápil defenzívy Ligue 1.

Topiaci sa aj slamky chytá a preto Everton po oznámení nového manažéra Seana Dychea skúsil poslať do Milána ponuku na Oliviera Girouda, aj keď mu dopredu muselo byť jasné, ako to dopadne. Káder sa nijako neposilnil a navyše ho opustil mladý Anthony Gordon.

Posledný Southampton v snahe spraviť zázrak a udržať sa v Premier League kúpil rekordnú posilu. Mladý ghanský krídelník Kamaldeen Sulemana prišiel zo Stade Rennes za 25 miliónov. Len o sedem menej stál záložník Paul Onuachu. Mladý Carlos Alcaráz je stávkou na budúcnosť, pričom okamžitý vplyv má mať skúsený Mislav Oršič z Dinama Záhreb.