Prekvapenie víkendu podľa dát: Problémy čakajú Slovan Bratislava, Antverpy i Stoke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu podľa dát: Problémy čakajú Slovan Bratislava, Antverpy i Stoke
Zápasy Slovana s DAC bývajú vždy napínavé.
Zápasy Slovana s DAC bývajú vždy napínavé.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Slovan Bratislava - Dunajská Streda, nedeľa 17:30

V zápase, ktorý môže rozhodnúť o budúcom majstrovi slovenskej ligy, sa stretnú dva mimoriadne vyrovnané tímy (hoci stávkové kancelárie to vidia inak). Z hľadiska kvality vytvorených gólových príležitostí je Slovan v tejto sezóne najlepším tímom s 1,59 očakávaného gólu na zápas. DAC, ktorý vedie ligu, je však s hodnotou 1,54 tesne druhý a podobné rozloženie síl je aj na opačnom konci ihriska.

Kým Slovan svojim súperom umožňuje v priemere 0,85 xG, DAC má 0,87. Pohľad na inkasované góly bez penált však ponúka iný obraz. Slovan dostal v tejto sezóne 24 gólov, DAC len 17, a to už je výrazný rozdiel. Jedným z dôvodov sú výkony brankárskej jednotky modro-žltých Samuela Petráša.

Mladý Slovák je jasným lídrom väčšiny brankárskych modelov hodnotiacich kvalitu chytania, najmä v oblasti šestnástky, kde momentálne nemá konkurenciu. Ak by priemerný brankár Fortuna ligy čelil rovnakým strelám, inkasoval by o osem gólov viac. Nikto nezabránil toľkým presným zásahom ako Petráš.

Os zobrazuje chytené góly nad očakávanou hodnotou, os Y to isté v priebehu 90 minút hry.
Os zobrazuje chytené góly nad očakávanou hodnotou, os Y to isté v priebehu 90 minút hry.11Hacks

Pevná obrana a kvalita brankára sú často rozhodujúcimi faktormi v boji o titul a Petráš je kľúčovou oporou tímu z Podunajskej nížiny. Martinovi Trnovskému, ktorý sa pravdepodobne postaví medzi tri žrde na druhej strane, sa v tejto sezóne príliš nedarí. V metrike inkasovaných gólov na zápas sú horší už len Matúš Hruška z Banskej Bystrice a Dominik Sváček z Liptovského Mikuláša.

Slovan potrebuje vyhrať, ale zároveň si nemôže dovoliť poľaviť v obrane, pretože Dunajská Streda je veľmi nebezpečná z brejkových situácií. Viac cenných šancí si v tejto sezóne vytvorila len Trnava.

DAC pripravuje najväčší objem streleckých príležitostí prostredníctvom centrov zo strán, ktoré sú zároveň jedným z najefektívnejších riešení v priemere na jednu prihrávku. Hneď v závese sú kolmice na nabiehajúcich hráčov v zónach pokutového územia. A údaje ukazujú, že uvedené typy prihrávok sú zároveň tými, s ktorými má Slovan najväčšie problémy pri bránení.

Stoke - Bristol, piatok 16:00

V súboji dvoch susedov v tabuľke dávajú stávkové kancelárie oveľa väčšie šance na víťazstvo domácemu tímu, ale nebude to také jednoznačné. Z hľadiska kvality vytvorených šancí sú na tom obaja súperi veľmi podobne a v defenzíve sa zdajú byť hostia z Bristolu lepším tímom. Hlavne preto, že zatiaľ čo Jack Bonham je jedným z najhorších brankárov Championship, Max O'Leary je vysoko nad priemerom a dokázal zabrániť veľkému počtu gólov.

Bristol má v útoku aj niekoľko nebezpečných zbraní. Zverenci Nigela Pearsona majú jedny z najlepších protiútokov v lige - 17 vytvorených gólových príležitostí a 17 strelených gólov, čo je piate najlepšie číslo v aktuálnej sezóne. Stoke je v bránení brejkov podpriemerné a z týchto situácií inkasovalo už 17-krát.

 

Štatistický pohľad.
Štatistický pohľad.11Hacks

Bristol je tím, ktorý sa v útočnej fáze spolieha najmä na centrované lopty. Hrozí najmä zo strán, ale veľa šancí si vytvára aj prihrávkami z hĺbky poľa. Zároveň si však dokáže pripraviť dobré strelecké príležitosti krátkymi prihrávkami zo strany. Navyše všetky tieto prihrávky Stoke bráni najhoršie a štýl súpera by mu preto nemal vyhovovať.

FC Antverpy - Cercle Bruggy, nedeľa 16:00

Hoci oba tímy delí v tabuľke belgickej Jupiler Pro League 19 bodov, z hľadiska údajov nie je medzi nimi až taký veľký rozdiel. Bruggy si v tejto sezóne dokonca vytvorili o niečo lepšie gólové príležitosti. Obrana Antverp je lepšia, ale vzhľadom na výborné výkony brankára hostí Radoslawa Majeckého a jeho náhradníka Warlesona sú oba tímy vzadu vyrovnané.

Cercle sú veľmi zaujímavé aj v útoku. Doteraz si vytvorili najvyšší počet očakávaných gólov zo štandardných situácií a tiež z brejkov, čo nie je príliš časté. Antverpy dobre bránia štandardky, ale v počte xG povolených z protiútokov sú až na deviatom mieste v lige. Cercle strelilo z kontier už 19 gólov, čo je tretí najvyšší počet po Westerlo a St Gillois.

Z analýzy prihrávok vyplýva, že Antverpy najhoršie bránia kolmé lopty do pokutového územia, krátke prihrávky do pokutového územia zo strany a diagonálne prihrávky. Všetky tieto prihrávky sú zároveň najúčinnejšími zbraňami Cercle. Dohromady si prostredníctvom nich vytvorilo trikrát väčší objem šancí ako z centrov zo strany a jeho hráči by mali byť takto nebezpeční aj cez víkend. Rovnako ako v prvom vzájomnom zápase sezóny, ktorý prehrali po výsledku 0:2, boli na ihrisku o niečo lepší.