Dozvuky VC Rakúska: Red Bull opäť technicky na vrchole, plné ruky práce riaditeľstva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky VC Rakúska: Red Bull opäť technicky na vrchole, plné ruky práce riaditeľstva

Red Bull kraľoval aj na svojej domácej trati.
Red Bull kraľoval aj na svojej domácej trati.Reuters
Tridsiate šieste majstrovské preteky v okolí Zeltwegu nepriniesli žiadne prekvapenie. Charles Leclerc (25) nenadviazal na minuloročné víťazstvo. Max Verstappen (25) si pripísal piaty triumf v rade a predovšetkým ukázal, že malý náskok na jedno kolo v Montreale súvisel s nízkymi teplotami, ktoré vyhovovali jeho konkurentom. Tentoraz sa súperi domácej stajne nechytali a rýchlosť Red Bullu potvrdil Sergio Pérez (33) tretím miestom.

Opäť sa ukázalo, že kombinácia Verstappen a Red Bull je momentálne bezkonkurenčná, pričom okrem nedeľňajších pretekov sa konali aj šprintové, kde bolo tempo úradujúceho šampióna azda ešte pôsobivejšie. Jazdci Red Bullu sa síce na štarte pustili do seba a chvíľu to vyzeralo, že Pérez svojho tímového kolegu ignoruje, ale keď sa Verstappen pohodlne dostal do čela a viedol, príliš sa za seba neohliadol. Za 24 kôl si vybudoval náskok viac ako 21 sekúnd...

KRÁĽ VÍKENDU - Niels Wittich

Kráľ skutočne nahý. Wittich a spol. mali cez víkend v centrále pretekov naozaj veľa práce. Nielenže po kvalifikácii vymazali 47 časov pre traťové limity, ale v samotných pretekoch dokonca riešili viac ako 1 200 nahlásených incidentov! Takže sa nemožno čudovať, že v pretekoch došlo k niekoľkým bizarnostiam. Nico Hülkenberg dostal sedem kôl po odstúpení informáciu, že mu bola vyvesená čiernobiela vlajka za prekročenie bielych čiar...

Iste, na súčasnom Red Bull Ringu je prirodzené, že jazdci prekračujú limity - a situácii nepomáha ani fakt, že sa na trati konajú aj preteky MotoGP. Preto nemôže byť všade pozdĺž trate štrk, no meniť výsledky viac ako päť hodín po skončení pretekov, po započítaní všetkých trestov, nie je voči divákom fér. Celková "stopa" udelených trestov bola dve minúty a najviac na to doplatil Carlos Sainz, ktorý klesol zo štvrtého na šieste miesto.

POTLESK PUBLIKA - Max Verstappen

Potlesk pozdĺž trate by prehlušil aj štart stíhačky z vojenského letiska v Zeltwegu. Mnohí holandskí fanúšikovia považujú Red Bull Ring za svoju druhú domácu Veľkú cenu a bolo umenie nájsť niečo iné ako oranžovú farbu. Navyše tesne pred koncom Verstappen ako najväčší šéf zašiel po čerstvú sadu pneumatík, aby pripravil Péreza o najrýchlejšie kolo. Konečné skóre? 34 bodov z 34 možných... Niektorí mu tlieskali v stoji, až sa zabudlo, že Verstappen v pretekoch prvýkrát od GP Miami a 247 kolách po zastávke v boxoch stratil vedúcu pozíciu.

Max Verstappen bol vládcom ďalšieho pretekárskeho víkendu.
Max Verstappen bol vládcom ďalšieho pretekárskeho víkendu.Reuters

PLUSOVÉ BODY - Sergio Pérez

Bol v tieni Verstappena, ale po ďalšej nevýraznej kvalifikácii, v ktorej sa mu už štvrtýkrát za sebou nepodarilo dostať do poslednej časti, sa dokázal prebojovať z 15. miesta na pódium. V kontexte jeho avizovanej choroby to bol skvelý výkon a zdá sa, že Pérez sa pomaly vracia do formy.

SMOLIAR VÍKENDU - Nico Hülkenberg

V oboch kvalifikáciách (na hlavné preteky aj šprint) sa dostal do poslednej časti a v sobotu dokonca vybojoval pre Haas tri body, čo americký tím posunulo na siedme miesto medzi konštruktérmi pred Alfu Romeo. V nedeľu sa hrdinsky držal pred Pierrom Gaslym, ale po zastávke v boxoch jeho motor povedal dosť a šanca na ďalšie body odplávala.

VÍKENDOVÝ MANÉVER - Nyck de Vries vs. Kevin Magnussen

V 36. kole sa Magnussen dostáva vedľa De Vriesa a pokúša sa zaútočiť. Holanďan s ostrými lakťami jazdí takmer na okraji trate, až kým Dán nemusí prechádzať cez štrk... Pilot Alpha Tauri nakoniec dostal päťsekundovú penalizáciu a Magnussen poznamenal, že ho to vlastne neprekvapilo. Je verejným tajomstvom, že bývalý šampión Formuly 2 a Formuly E je pod tlakom a v Británii by ho mohol v kokpite nahradiť buď Liam Lawson alebo dokonca Daniel Ricciardo.