Prezident La Ligy: Na sankcie voči Barcelone je už neskoro, uplynula premlčacia doba

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prezident La Ligy: Na sankcie voči Barcelone je už neskoro, uplynula premlčacia doba

Barcelonu vyšetrujú prokurátori. Zisťujú, či neovplyvňovala rozhodcov.
Barcelonu vyšetrujú prokurátori. Zisťujú, či neovplyvňovala rozhodcov.Reuters
Javier Tebas (60) uviedol, že je príliš neskoro, aby La Liga trestala Barcelonu za platby spoločnosti, ktorú vlastní bývalý vysokopostavený funkcionár španielskej rozhodcovskej komisie. Hoci, ako dodal, by to bolo možné na "trestnoprávnej úrovni".

Španielske rádio Cadena SER v stredu uviedlo, že Barcelona uskutočnila v rokoch 2016 až 2018 platby spoločnosti Josého Mariu Enriqueza Negreiru, ktorý bol v tej dobe podpredsedom komisie rozhodcov španielskej futbalovej asociácie.

Španielski prokurátori informovali, že vyšetrujú peňažné transfery vo výške približne 1,4 milióna eur, ktoré veľkoklub z Katalánska uskutočnil. Klub sa sa voči týmto tvrdeniam ohradil, že si "najal služby externého konzultanta na dodávanie technickych správ týkajúcich sa profesionálneho rozhodcovstva." Podľa Barcelony ide o bežnú prax medzi profesionálnymi futbalovými klubmi.

Vo štvrtok sa k celej záležitosti vyjadril i Javier Tebas, prezident La Ligy, ktorý zdôraznil, že takéto služby nemali byť nikdy poskytné, ale na druhej strane uplynula premlčacia doba. 

"Nie je možné, aby sme Barcelonu sankciovali. Stalo sa to pred piatimi rokmi a lehota na udelenie podobného typu sankcií uplynie po troch rokoch. Na športovej úrovni to nie je možné, ale na trestnoprávnej áno. Prokuratúra skúma skutočnosti, aby zistila, či sa jednotlivci nedopustili trestného činu v podobe ovplyvňovania zápasov." 

Cadena SER ďalej citoval Enriqueza Negreiru, ktorý povedal, že jeho rady boli ústne a zahŕňali najmä informácie ohľadom interakcie hráčov s rozhodcami. Poprel, že by niekedy zvýhodňoval Barcelonu v akýchkoľvek rozhodnutiach alebo sporoch.

Cadena SER citovala Enriqueza Negreiru, ktorý povedal, že jeho rady boli ústne a zahŕňali interakciu hráčov s rozhodcami a že poprel, že by niekedy zvýhodňoval Barcelonu v akýchkoľvek rozhodcovských rozhodnutiach alebo sporoch.