Real - Barcelona. Federico Valverde alebo Ancelottiho X faktor

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Real - Barcelona. Federico Valverde alebo Ancelottiho X faktor

Bude Valverde rozhodujúcim mužom v najbližšom El Clásicu?
Bude Valverde rozhodujúcim mužom v najbližšom El Clásicu?Profimedia
Vo vyrovnanom zápase, akým je nedeľňajšie El Clásico, a v súčasnom futbale, kde sa tréneri zdajú byť posadnutí taktickou prísnosťou, existuje hráč, ktorý by mohol svojou pracovitosťou a fyzickou silou nakloniť misky váh v prospech Realu Madrid.

Je to Federico Valverde. Tajná zbraň, ktorú má Carlo Ancelotti vo vrecku.

Všetci si určite pamätáme slávny Real Madrid v období, keď sa klub nazýval Galácticos. Teda predtým, ako prišiel úpadok. Bol to jedinečný tím, nielen kvôli futbalistom, ktorých nasadzoval do každého zápasu (Ronaldo, Zidane, Figo, Raúl, Beckham...), ale aj preto, že mal asymetrickú taktiku vďaka hráčovi, ktorý fyzicky vyčnieval nad ostatnými.

V tom čase to bol Roberto Carlos, (pre mnohých) najlepší ľavý obranca v histórii, ktorý plnil defenzívne povinnosti. Vďaka nemu mohol Real hrať aj bez ľavého krídla, pretože Brazílčan sa dokázal bleskovo dostať do útočných pozícií. "Je to, akoby hrali s dvanástimi hráčmi," hovorilo sa vtedy v madridskom klube.

Odvtedy uplynulo pekných pár rokov, ale keďže história sa opakuje, Real Madrid má v roku 2022 ekvivalent. Hovoríme o Federicovi Valverdem. Hráčovi, ktorého kedysi volali "vták". Z toho sa teraz vyvinul "jastrab".

Štatistiky Federica Valverdeho.
Štatistiky Federica Valverdeho.Flashscore

S Uruguajčanom Ancelotti ukončil klasickú debatu o tom, či má jeho tím hrať v rozostavení 4-3-3 alebo 4-4-2. Jeho štýl hry umožňuje Los Merengues hrať v oboch taktických formáciách tak, ako im to počas duelu vyhovuje.

Jeho silnou stránkou je univerzálnosť

V lete sa veľa hovorilo o nedostatku šikovného pravého krídla v tíme, ktorému predsedá Florentino Pérez. Rodrygo, ktorý tam občas hrá, sa nezdá byť úplne spokojný s miestom vpravo.

Radšej hrá centrálne alebo dokonca na ľavom krídle, kde je pánom a majstrom jeho krajan Vinícius. Ostatní hráči ako Asensio či Hazard nedostávajú veľa minút. Tie, ktoré dostanú, zvyčajne nevyužijú.

Taliansky tréner sa preto rozhodol postaviť Uruguajca na túto pozíciu v dôležitých zápasoch, aby plnil dvojitú, prípadne dokonca trojitú funkciu. Pomáhať kryť pravého obrancu, byť ďalším stredopoliarom, keď ho tím potrebuje a vďaka svojej sile a rýchlosti sa zapojiť do útoku.

Aktuálne tabuľkové postavenie dvoch odvekých rivalov.
Aktuálne tabuľkové postavenie dvoch odvekých rivalov.Flashscore

Takto hrali Los Blancos väčšinu stretnutí v minulej sezóne v šialenom play-off Ligy majstrov, kde bol rodák z Montevidea oporou. Dôkazom bola jeho úloha vo finále proti Liverpoolu, v ktorom bol skalou na pravej strane stredu poľa a pomáhal zastavovať útoky Angličanov. V správny okamih potom prihrávkou na rozhodujúci gól pomohol Realu Madrid získať štrnásty titul.

K svojej univerzálnej a obetavej hre pridal niečo navyše, čo mu v predchádzajúcich rokoch chýbalo: góly. Ak v sezóne 2021/2022 dokázal streliť iba jeden v 46 zápasoch, v tomto ročníku toto číslo výrazne prekročil. Počas dvoch mesiacov v strelil v 13 dueloch už štyri presné zásahy.

Ancelotti vie, čo má v rukách. V nedeľu sa to určite pokúsi využiť proti Xavimu.