Rekordy, ktoré stále patria legendárnemu Pelému

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rekordy, ktoré stále patria legendárnemu Pelému

Jeho úsmev už fanúšikovia futbalu neuvidia.
Jeho úsmev už fanúšikovia futbalu neuvidia.Profimedia
Vo štvrtok 29. decembra vo veku 82 rokov zomrel jeden z najlepších futbalistov všetkých čias Pelé. Legendárny Brazílčan zavesil kopačky na klinec pred 45 rokmi, keď v 1977 odišiel z New York Cosmos. Napriek tomu, aj po viac ako štyridsiatich rokoch mimo futbalové trávniky, je Pelé stále držiteľom niekoľkých historických rekordov.

Trojnásobný majster sveta

Pelé je doteraz jediným hráčom v histórii majstrovstiev sveta, ktorý získal tri tituly (1958, 1962 a 1970). Ďalších 20 hráčov sú dvojnásobnými šampiónmi, medzi nimi 15 Brazílčanov, ale len legendárna brazílska "desiatka" vyhrala najväčší futbalový turnaj sveta trikrát.

Najmladší strelec MS

Od štvrťfinále majstrovstiev sveta 1958 proti Walesu uplynulo v roku 2022 dlhých 64 rokov, ale medzník, ktorý stanovil mladík vo veku 17 rokov a 239 dní, platí až dodnes. Pelé tak stále zostáva najmladším hráčom, ktorý kedy strelil gól na majstrovstvách sveta. 

Najmladší víťaz MS

Niekoľko dní po svojom prvom góle stanovil Pelé ďalší rekord, ktorý trvá do dnešného dňa. V 17 rokoch a 249 dňoch sa tento športovec storočia stal najmladším hráčom, ktorý kedy vyhral titul majstra sveta.

Najviac gólov v histórii

Podľa Guinnessovej knihy rekordov nastrieľal Pelé najvyšší počet gólov v histórii futbalu. V 1 363 zápasoch strelil 1 281 presných zásahov. Z toho 1 091 v drese Santosu, čo je najviac gólov v jednom tíme.

Najviac hetrikov v kariére

Žiadny iný futbalista v histórii nestrelil tri góly v jednom zápase viackrát než Pelé. Za 21 rokov profesionálnej kariéry zaznamenal celkom 92 hetrikov. Druhý je Cristiano Ronaldo, ktorý ich má na konte 60.

Zmienky