Vedenie Australian Open sa vyjadrilo k účasti Djokoviča, Rusov a Bielorusov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vedenie Australian Open sa vyjadrilo k účasti Djokoviča, Rusov a Bielorusov
Účasť v Austrálii je neistá.
Účasť v Austrálii je neistá.Profimedia
Riaditeľ Australian Open Craig Tiley (60) v stredu uviedol, že na tamojšom turnaji v roku 2023 sa ako neutrálni športovci budú môcť zúčastniť aj ruskí a bieloruskí tenisti. Vítaný bude aj Novak Djokovič, ak získa potrebné víza.

Tenisové úrady zakázali ruským a bieloruským hráčom účasť v medzinárodných tímových súťažiach po ruskej invázii na Ukrajinu začiatkom tohto roka, ale povolili im štartovať na bežných turnajoch.

Na grandslamových podujatiach French Open a US Open im povolili súťažiť ako neutrálnym hráčom, hoci Wimbledon im uložil úplný zákaz.

"Ruskí a bieloruskí hráči budú môcť hrať na Australian Open. Jediný rozdiel je v tom, že nebudú môcť reprezentovať Rusko a jeho vlajku," vyhlásil Tiley.

Takisto povedal, že deväťnásobný šampión Australian Open Djokovič môže hrať na podujatí, ak sa mu podarí zrušiť zákaz udeľovania víz v rámci jeho januárovej deportácie

Srbského velikána vyhostili z krajiny za to, že nebol zaočkovaný proti COVID-19. Momentálne nemá povolenie opätovného vstupu do krajiny až do roku 2025, hoci austrálska vláda môže tento zákaz zrušiť podľa vlastného uváženia.

Riaditeľ Grand Slamu poznamenal, že ohľadom tejto problematiky s vládou v kontakte nebol. "Danú situáciu musia vyriešiť Novak a federálna vláda, potom budeme postupovať podľa pokynov," dodal Tiley.

Djokovič, ktorý pre stav očkovania vynechal aj US Open, sa minulý mesiac nechal počuť, že čaká na pozitívne správy od austrálskych úradov.

Bývalá austrálska ministerka vnútra Karen Andrewsová, opozičná zákonodarkyňa, však uviedla, že je proti tomu, aby vláda zrušila Srbov zákaz. Podľa nej by to bola "facka do tváre" pre Austrálčanov, ktorí boli očkovaní.