Ronaldo prepísal históriu MS, Portugalsko napriek dráme porazilo Ghanu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ronaldo prepísal históriu MS, Portugalsko napriek dráme porazilo Ghanu
Aktualizované
V zápase padlo až päť gólov.
V zápase padlo až päť gólov.StatsPerform/Profimedia
Portugalsko vyhralo svoj úvodný zápas na MS 2022 v Katare. Poraziť dokázalo Ghanu 3:2. Prvý gól stretnutia strelil Cristiano Ronaldo (37) a stal sa prvým hráčom, ktorý sa presadil na piatich rôznych svetových šampionátoch.

Portugalsko - Ghana 3:2 (0:0)

Gól: 65. Ronaldo (pen.), 78. Félix, 80. Leao - 73. A. Ayew, 89. Bukari

ŽK: Kudus, A. Ayew, Seidu, I. Williams - D. Pereira, B. Fernandes

Portugalsko: Costa - Cancelo, Dias, D. Pereira, Guerreiro - B. Silva, Neves, B. Fernandes - Otávio (56. W. Carvalho), C. Ronaldo, Félix

Ghana: Ati-Zigi - Seidu (66. Lamptey), Djiku, Amartey, Salisu, Rahman - Kudus, Partey, Samed, A. Ayew - I. Williams

Cristiano Ronaldo mal prvú veľkú šancu zápasu už po desiatich minútach, kedy ho obrancovia Ghany zabudli na hranici šestnástky, ale zlý prvý dotyk ho pripravil o lepšiu pozíciu. Potom loptu dočahoval, čím mal brankár Lawrence Ati-Zigi uľahčenú prácu. Nepochodil ani o tri minúty neskôr, hlavičku na zadnej žrdi po rohu nasmeroval vedľa.

Ghana sa postavila do defenzívneho bloku a ten sa nedarilo portugalským hráčom prekonávať. Ojedinelú strelu poslal z hranice pokutového územia Joao Félix, mieril vysoko nad. Počas úvodného dejstva sme gól nevideli.

Druhý polčas začala Ghana aktívnejšie. Mohammed Kudus zaujímavo strieľal spred pokutového územia, tesne minul vzdialenejšiu žrď. Dôležité veci sa stali po hodine hry. Ronaldo spadol v šestnástke, fauloval ho Salisu a Portugalsko získalo pokutový kop.

Kapitán Portugalska ponúknutú príležitosť prudkou strelou k žrdi premenil, čím otvoril skóre - 1:0. Stal sa prvým hráčom histórie, ktorý skóroval na piatich svetových šampionátoch.

Cristiano Ronaldo a jeho heat mapa v zápase proti Ghane.
Cristiano Ronaldo a jeho heat mapa v zápase proti Ghane.Profimedia

Na vyrovnanie sa nečakalo dlho. Aktívny Kudus najskôr trafil dobrou strelou Dioga Costu, ale o niekoľko sekúnd potiahol ďalšiu akciu, poslal loptu do malého vápna a tam sa najlepšie zorientoval André Ayew - 1:1.

Zdalo sa, že záverečnú drámu odvrátil Joao Félix, pretože si našiel prihrávku do šestnástky a vrátil vedenie svojmu tímu - 2:1. Aby toho nebolo málo, tak čerstvý Rafael Leao bol na konci ukážkového protiútoku a trafil k vzdialenejšej žrdi - 3:1.

Napriek tomu sa Ghana nevzdala. Striedajúci Osman Bukari si našiel center z krídla na hranici malého vápna a nepokrytý hlavou znížil - 3:2. Bývalý hráč AS Trenčín vytvoril dramatický záver.

Obrovskú možnosť na vyrovnanie zahodil v deviatej minúte nadstavenia Iñaki Williams, ktorý sa skryl za Diogom Costom. Ten si po chytení centru loptu položil, nevšimol si ho. Naturalizovaný útočník sa v rozhodujúcom momente pošmykol, čím dal šancu portugalskej defenzíve zahasiť to.

Takto sa menilo momentum zápasu.
Takto sa menilo momentum zápasu.Flashscore