Rozmaznané tenistky? Nepracujú v baniach, peniaze majú vďaka mužom, vraví Hantuchová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rozmaznané tenistky? Nepracujú v baniach, peniaze majú vďaka mužom, vraví Hantuchová
Hantuchová momentálne pôsobí ako komentátorka tenisu.
Hantuchová momentálne pôsobí ako komentátorka tenisu.Profimedia
Svojho času bola najlepšou slovenskou tenistkou, v rebríčku WTA sa v roku 2003 dostala na piate miesto. Daniela Hantuchová (40) už pred časom odložila raketu a chopila sa mikrofónu, aby komentovala tenisové dianie pre streamovaciu platformu Amazon Prime. O aktuálnych témach osudového športu sa rozhovorila aj pre podcast Livesport Daily z produkcie českej a materskej verzie Flashscore Správ. Okrem iného vravela aj o tom, že súčasné hráčky by mali ubrať zo svojich sťažností.

O náročnom cestovaní

"Tejto téme sa venovala už moja generácia tenistiek. Cestovanie sme si možno užívali, ale to, čo sa deje po US Open... Pre mňa osobne to bol jeden z dôvodov, prečo som skončila. Moje telo už nezvládalo časové rozdiely, stále som sa budila mimo svojho bežného rytmu, bolo to nezdravé. Povedala som si, že mi to ani nestojí za tie peniaze, radšej budem v pohode v šesťdesiatke. Bolo to za hranicou toho, čo je dôležité - budeme zdraví, spokojní, šťastní ľudia alebo budeme mať na konte o milión viac?"

O sťažnostiach tenistiek na podmienky

"Myslím si, že zo strany hráčok je to nefér. Príde mi to trochu ako rozmaznanosť. Najmä na ženskom okruhu, na ktorom sú prize money také, aké sú. Chýba im trochu iná perspektíva, veď nepracujú od štvrtej ráno niekde v bani. Je to ťažké, ale nikdy sme si nedovolili kritizovať, pretože sme vedeli, že šeky, ktoré dostávame, sú vďaka turnaju. Hráčky môžu byť rady za odmeny, ktoré majú - je to totiž vďaka mužským tenistom."

O rozdiele medzi prvým a druhým Turnajom majsteriek

"Je to mega rozdiel. Teraz funguje turnaj skupinovo, na prípadnú prehru treba hneď rýchlo zabudnúť. Mať už skúsenosť s týmto formátom je veľmi dôležité. Všetko je vždy ľahšie po druhýkrát, vieme, čo máme očakávať a míňame potom menej mentálnej energie, ktorú následne môžeme využiť na lepšiu pripravenosť v zápase."

O termínoch turnajov a Fed Cupe pre Slovensko

"Turnaj majsteriek sa začínal tesne po Fed Cupe. Tréner mi povedal, že ak pôjdem hrať finále Fed Cupu, tak z hľadiska dobrého výsledku môžem na podujatie Masters zabudnúť. Pre mňa bolo hrať za Slovensko jedinečnou príležitosťou, nedokázala som povedať nie. Na Turnaji majsteriek som zápas iba odchodila, bola som unavená. Rozhodnutie by som ale nemenila, získala som predsa Fed Cup pre Slovensko. V tomto prípade sú hráčky postavené do termínovo absolútne nemožnej situácie, potom sa organizátori divia, že sa odhlasujú."

O domácom prostredí počas Fed Cupu

"Mám nádherné spomienky na to, keď sme mohli hrať doma. Mať na štadióne vlastných fanúšikov je pre krajiny, ako sme my, jedinečná príležitosť. Nie je u nás Grand Slam, takže pred nimi nemôžeme hrať pravidelne. Priaznivci si prišli na svoje, mohli nás vidieť naživo, sú to spomienky, na ktoré nikdy nezabudnem."

O súčasnej práci tenisovej komentátorky

"Sú to neskutočne dlhé dni a noci s nedostatkom spánku. V živote by som nepovedala, že je to takto únavné a namáhavé. Vyzerá to, že robím v tom istom športe, ale je to úplne iné. Musela som sa popritom veľa naučiť a zmeniť nastavenie mysle. Zrazu mám nad sebou 20 ľudí, ktorí mi vravia, čo a kedy mám robiť. Všetko je to naživo a v angličtine, takže mi to príde ťažšie ako hranie zápasov. Musím sa sústrediť každú sekundu. Na druhej strane si to však nesmierne vážim, obzvlášť moju pozíciu, o ktorú bola neskutočná bitka."

Celý rozhovor nájdete v nižšie uvedenom podcaste.

Livesport Daily #114 s Danielou Hantuchovou.
Livesport