Rusi strčili hlavy do piesku, Valijevovú za doping nepotrestajú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rusi strčili hlavy do piesku, Valijevovú za doping nepotrestajú

Mladá krasokorčuliarka doma vyviazla bez trestu.
Mladá krasokorčuliarka doma vyviazla bez trestu.Profimedia
Rusko nepotrestá krasokorčuliarku Kamilu Valijevovú (16) za dopingovú kauzu, ktorá prepukla počas minuloročných ZOH v Pekingu. Svetová antidopingová agentúra (WADA) v piatok informovala, že ruský tribunál u nej nenašiel žiadnu vinu ani nedbanlivosť.

WADA vyjadrila znepokojenie, že podľa verdiktu Ruskej antidopingovej agentúry by mala byť mladá krasokorčuliarka iba diskvalifikovaná z jednodňového národného šampionátu z roku 2021, kde jej odobrali danú vzorku. "Hoci tribunál uznal, že sa Valijevová dopustila porušenia antidopingových pravidiel, podľa rozhodnutia na ňom nenesie žiadnu vinu. Tribunál tak udelil iba trest v podobe anulovania jej výsledkov v deň odberu vzorky," uviedla WADA vo svojom vyhlásení.

Agentúra dodala, že znovu preštuduje celý prípad, kým rozhodne o svojich ďalších krokoch. Predtým sa sťažovala, že Rusi príliš dlho otáľajú s verdiktom a naliehala, aby bol prípad posunutý na Športový arbitrážny súd (CAS).

Valijevová sa postarala na ZOH 2022 o rozruch, keď deň po skončení tímovej súťaže, v ktorej pomohla ruskému družstvu k zlatu, informovalo akreditované laboratórium v Štokholme o jej pozitívnom teste na zakázanú látku trimetazidín. Vzorku jej odobrali ešte 25. decembra 2021. Valijevová vysvetlila dopingový nález náhodným užitím liekov.

CAS počas hier v Pekingu neuplatnil voči Valijevovej okamžitú sankciu v podobe zákazu ďalšieho štartu na ZOH a umožnil jej nastúpiť aj v súťaži sólistiek. V nej po krátkom programe viedla, no vo voľnej jazde nezvládla obrovský tlak, viackrát spadla a prepadla sa až na konečné štvrté miesto. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa rozhodol neudeliť medaily z tímovej súťaže až do vyriešenia prípadu.