Slafkovský, Alcaraz či Evenepoel. Kto sa objavil a zažiaril v roku 2022?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slafkovský, Alcaraz či Evenepoel. Kto sa objavil a zažiaril v roku 2022?
Medzi športové objavy, ktoré začali pútať vo svete pozornosť, patrí aj Slovák Juraj Slafkovský.
Medzi športové objavy, ktoré začali pútať vo svete pozornosť, patrí aj Slovák Juraj Slafkovský.
Profimedia
Kto v uplynulých 12 mesiacoch, či už neočakávane, či prekvapivo vyletel medzi športové hviezdy? Flashscore prináša pestrú sedmičku športových komét končiaceho sa roka 2022. Niektorí sa už stihli zapísať do dejín svojho odvetvia, iní k tomu vykročili.

Lucas Braathen (alpské lyžovanie)

Keď v októbri 2020 ovládol Lucas Braathen v 20-rokoch tradičné otváracie podujatie Svetového pohára v rakúskom Söldene, bol to prvý zárez jeho budúcich úspechov. Ale zranenie kolena ho vyradilo zo zvyšku sezóny 2020/2021, a tak si na ne mladý Nór, ktorý sa vo voľnom čase venuje módnemu návrhárstvu, musel rok počkať. 

Ďalšie víťazstvo prišlo vo veľkom štýle. V januári sa s číslom 31 vo švajčiarskom Wengene sotva prebojoval do druhého kola slalomu, následne ale využil čistú trať a skvelý výkon ho katapultoval z 29. miesta až k zlatu. Na stupne víťazov sa v minulej sezóne pozrel ešte trikrát. Druhý bol v slalome Kitzbüheli, striebro bral aj v "obrákoch" v Kranjskej Gore a Courcheveli. V oboch technických disciplínach obsadil celkové štvrté miesto.

Braathen oslavuje jeden zo svojich triumfov.
@pinheiiirooo

V prebiehajúcej sezóne sa zdá, že sa lyžiar s brazílskými koreňmi cíti ešte lepšie. V prvom slalome vo Val d´Isére dominoval, vyhral tiež prestížny obrovský slalom na zjazdovke Gran Risa v Alta Badii a vo svojom prvom super-G preťal cieľovú pásku ako siedmy najrýchlejší. Na lídra Svetového pohára Marca Odermatta má možno ešte ďaleko. Všestranne nadaný Nór by ale na konci aktuálnej sezóny mohol brať jeden z malých krištálových glóbusov.

Anamarija Lampičová (biatlon)

Šprintérskej hviezde klasického lyžovania Anamariji Lampičovej druhá olympijská účasť vo februári nevyšla podľa predstáv. Trojnásobná medailistka z majstrovstiev sveta a víťazka troch pretekov v rámci Svetového pohára skončila v pekingskom šprinte až dvanásta. Prechod Slovinky do biatlonu bol ale aj tak nečakaný.

Nie je nič nezvyčajné, keď si bežkári zavesia na chrbát malorážku. V posledných rokoch sme videli ale vždy podobný scenár - spočiatku bojovali so stratou rýchlosti a mizernými výkonmi na strelnici. Podobne na tom bola Lucie Charvátová či minulý rok Stina Nilssonová. Lampičová môže byť výnimkou potvrdzujúce pravidlo. Síce zápasí so streľbou v stoji, no v ľahu strieľa obstojne. Predovšetkým ostatné súperky ničí na trati.

V pretekoch s hromadným štartom v Ridanne bola Lampičová druhá
@IBU_CUP

Pôsobivý bol tiež jej nástup do Svetového pohára, keď v šprinte v Hochfilzene tromi chybami v stoji obsadila piatu priečku a na ďalšiu bývalú lyžiarku Denisu Herrmannovú-Wickovú stratila iba 35 sekúnd. Do stíhačky ju slovinský tréner nenasadzuje a spoločne volia skôr cestu zlepšovania sa v IBU Cupe. 

Tam už bola Lampičová v predvianočných pretekoch s hromadným štartom v Ridanne druhá. Ak zlepší streľbu, môžu sa jej súperky právom obávať.

Remco Evenepoel (cyklistika)

Ako obrovský talent bol Remco Evenepoel v hľadáčiku odborníkov už dlho. Záujem o jeho osobu vzrástol najmä po dvoch tituloch z juniorských majstrovstiev z roku 2018. Medzi dospelými jeho hviezda pomaly ale isto stúpala až do augusta 2020 a hrozivého pádu na pretekoch Okolo Lombardie. V zjazde preletel cez kamennú bariéru. Okrem zlomenej panvy si odniesol pohmliaždenú pravú stranu pľúc.

Prvé veľké úspechy kariéry Belgičana v dospelom pelotóne tak prišli až tento rok. Na jar ovládol svoj prvý monument Liége - Bastogne - Liége po takmer tridsaťkilometrovom sóle. Následne zopakoval triumf na klasike San Sebastián a v septembri zosadil skvelými výkonmi z trónu španielskej Vuelty Slovinca Primoža Rogliča. Remco vyhral dve etapy.

Evenepoel zažil v tomto roku najväčšie úspechy v doterajšej kariére.
@EvenepoelRemco

V sezóne 2023 navyše Evenepoel bude obliekať ten najcennejší dres. Dúhové farby si vybojoval podobným kúskom ako na monumente v Liége. U protinožcov vo Wollongongu sa v záverečných 25 kilometroch osamostatnil od Alexeja Lucenka a k bronzu z časovky pridal majstrovské zlato. Ukončil tak 10-ročné čakanie na triumf belgického cyklistu na MS.

Chviča Kvaracchelija (futbal)

Tréner Luciano Spalletti s kádrom Neapola urobil v lete zrejme zázrak. Jeho tím zostal aj po pätnástich kolách bez prehry a s gólovou bilanciou 37:12 sa usadil na prvom mieste Serie A. Asi najvydarenejším ťahom vedenia klubu bolo získať Chviču Kvaraccheliju z Dinama Batumi.

Gruzínske krídlo stálo zhruba 12 miliónov eur a Neapol v ňom prakticky "zadarmo" objavil poklad. V talianskej lige sa Kvaracchelija podieľal už na jedenástich góloch (6+5) a za kanonierom a oporou mužstva Victorom Osimhenom je druhým najlepším strelcom "Partenopei" a šiestym v Serii A. V Lige majstrov pomohol k ďalším piatim zásahom (2+3). Do siete Ajaxu Amsterdam strelil dva góly a na ďalší prihral.

Kvaracchelija bol pre Neapol zásahom do čierneho.
@en_sscnapoli

A zatiaľ čo sa na talentovaného futbalistu upriamila pozornosť európskych veľkoklubov, manažér tímu Cristiano Giuntuli odmietol, že by "Kvaradonu" nechal v januárovom prestupovom období odísť. "Nie je šanca, aby sme ho pustili. Nezáleží na ponuke či peniazoch. Jednoducho u nás zostane." Nie nadarmo patrí rodák z Tbilisi k najlepším futbalovým prestupom končiaceho roka.

Juraj Slafkovský (hokej)

Keď slovenskí hokejisti získali v Pekingu historickú medailu, významný podiel mal na nej útočník TPS Turku Juraj Slafkovský. Hneď v prvom zápase dal neskorším olympijským šampiónom z Fínska dva góly a bez rešpektu ich v turnaji pridal ďalších päť. Z toho dva v kľúčovom zápase o bronz proti Švédsku. Výsledok? Najužitočnejší hráč a nálepka horúceho kandidáta na draftovú jednotku NHL.

Slafkovský sa stal najvyššie draftovaným slovenským hokejistom v histórii
FB Slovakia

A 7. júla sa Slafkovský jednotkou draftu naozaj stal. Vybral si ho Montreal. Zároveň bol tiež najvyššie draftovaným slovenským hokejistom v histórii. Canadiens sa rozhodli nechať si ho v kádri, aj keď talentovaný mladík zažíva v Severnej Amerike hokejový šok a postupne sa rozhliada. Prvý gól v NHL strelil v októbri proti Arizone. Na konte má zatiaľ 10 bodov za 4 zásahy a 6 asistencií. 

Iľja Malinin (krasokorčuľovanie)

Pre Iľju Malinina bolo náročné prijať informáciu, ktorú sa dozvedel v januári. S americkým tímom do Pekingu nevyrazil. Američania vtedy uprednostnili skúsenosti v podobe Jasona Browna, ktorý ale na domácom šampionáte nemal proti Malininovi šancu. Sám Brown chválou na účet svojho kolegu nešetril. 

"Môžem len povedať, že je nadpozemský a americké krasokorčuľovanie má obrovské šťastie. S Iľjou ho čaká úspešná budúcnosť."

Naozaj sa tak deje. Kým olympijský víťaz Nathan Chen si od súťaženia dával v novej sezóne pauzu, Malininova hviezda na jeseň raketovo stúpala. S krátkym programom sa mladý krasokorčuliar síce trápil, víťazstvá mu prinášali astronomické známky za voľnú jazdu na pieseň Euphoria. Ako prvý človek v histórii skočil 15. septembra 2022 čistého štvoritého axela, so štyri a pol otáčkami najťažší skok.

Ako prvý zvládol Malinin na medzinárodnej súťaži skočiť čistého štvoritého axela.
@ISU_Figure

Výnimočný je aj tým, že svoj výkon počas nasledujúcich mesiacov dokázal ešte niekoľkokrát zopakovať. Na Americkej korčuli sa napriek pádom vďaka takmer perfektnému štvoritému axelovi a niekoľkým náročným kombináciám prebojoval k víťazstvám. Svoju triedu potvrdil výhrou na estónskej Grand Prix. Nebyť veľmi nevydareného krátkeho programu, pravdepodobne by vyhral i finále prestížneho seriálu v Turíne. Takto mu zostal "iba" bronz.

Carlos Alcaraz (tenis)

Málokto asi v januári čakal, že na konci aktuálneho roka bude novým kráľom svetového tenisu práve 19-ročný Carlos Alcaraz. Španiel štartoval sezónu až v tretej desiatke rebríčka. Rýchlo ale ukazoval svoje kvality a porážal hráčov z prvej desiatky. Svoj prvý titul kategórie ATP 500 získal vo februári v Rio de Janeiro. V Indian Wells sa dostal do semifinále a prémiový titul z Masters oslávil po výhre nad svetovou šestkou Casperom Ruudom v Miami.

Kým iní hráči nastupujúcej generácie mali a majú problémy porážať tenistov z hviezdnej trojky Nadal, Federer, Djokovič, naopak Alcaraz bol v roku 2022 proti legendám pri chuti. Na domácej pôde v Madride vo štvrťfinále nepríjemne zaskočil antukového kráľa Rafaela Nadala. V semifinále si vychutnal Novaka Djokoviča. Úspešné ťaženie dokončil proti trojke Alexandrovi Zverevovi.

Po triumfe na US Open sa Alcaraz stal prvým tínedžerom na čele rebríčka ATP.
@carlosalcaraz

Vo Flushing Meadows na prelome augusta a septembra už tenisová kométa nastupovala ako nasadená trojka. Finále US Open proti Ruudovi bolo priamym súbojom nielen o premiérový titul z Grand Slamu, ale aj o post svetovej jednotky. Alcaraz ho ovládol v štyroch setoch a stal sa prvým tínedžerom na čele rebríčka ATP. Rok 2022 uzavrie ako najmladšia svetová jednotka v histórii.