Sepp Blatter pripustil, že udeliť MS Kataru bola chyba

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sepp Blatter pripustil, že udeliť MS Kataru bola chyba

Niekdajší šéf vyšiel s pravdou von.
Niekdajší šéf vyšiel s pravdou von.Profimedia
Bývalý predseda FIFA Sepp Blatter (86) pripustil, že povolenie Kataru usporiadať majstrovstvá sveta bola chyba.

V rozhovore pre denník Tages-Anzeiger ale zdôraznil, že víťazstvo arabského štátu zariadil vtedajší šéf UEFA Michel Platini.

"Ide o veľmi malú krajinu. Futbal a majstrovstvá sveta sú pre ňu príliš veľké," povedal Blatter v prvom verejnom vystúpení od júla, keď bol spolu s Platinim zbavený obvinenia z korupcie.

Kataru pridelili tohtoročný šampionát v roku 2010. V hlasovaní výkonného výboru FIFA porazil 14:8 USA. Výsledok bol okamžite kritizovaný. Okrem iného aj preto, že pre vysoké teploty sa turnaj musel presunúť z leta na prelom novembra a decembra.

"Bola to zlá voľba a ja ako bývalý predseda za to nesiem zodpovednosť," doplnil Blatter. Zdôraznil, že od začiatku bolo jeho favoritom USA, ktoré s Katarom prehralo až v poslednom kole hlasovania.

O nečakanú prehru favorizovanej Ameriky sa podľa Blattera postaral v tej dobe šéf UEFA Platini. Stalo sa tak po stretnutí s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarközym a predstaviteľmi Kataru.

"Sarközy odo mňa nikdy nechcel, aby som hlasoval pre Katar. Ale ja som vedel, čo je potrebné spraviť," povedal v rozhovore pre agentúru AP Platini v roku 2015. V čase, rovnako ako Blatter, v ktorom musel pre obvinenie z korupcie odstúpiť zo svojej funkcie.

Od udelenia majstrovstiev sveta je Katar kritizovaný hlavne pre porušovanie ľudských práv. Sepp Blatter sa pozastavil nad tým, prečo sa súčasný predseda FIFA Gianni Infantino rok pred štartom turnaja presťahoval do usporiadateľskej krajiny.

"Čo potom asi môže FIFA povedať, keď jej predseda je na rovnakej lodi ako Katar," dodal 86-ročný Švajčiar. Na futbal nezanevrel ani po suspendovaní etickou komisiou a blížiaci sa svetový šampionát bude sledovať v televízii.