Sezóna NFL bola fantastická, Kansas je zaslúženým víťazom, hovorí Jan Štiegler

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sezóna NFL bola fantastická, Kansas je zaslúženým víťazom, hovorí Jan Štiegler

Patrick Mahomes s trofejou Vincea Lombardiho.
Patrick Mahomes s trofejou Vincea Lombardiho.Profimedia
Skvelá sezóna v NFL vyvrcholila dramatickým Super Bowlom. Nedávno skončený ročník priniesol v každom kole základnej časti a hlavne v play-off úžasné momenty. Komentátor O2 TV Sport a Premier Sport Jan Štiegler v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore sumarizuje jednu z najlepších sezón uplynulých rokov.

Aká bola sezóna zo všeobecného hľadiska?

"Bola úplne fantastická, keďže sme sledovali veľmi veľa vyrovnaných zápasov. O postupe sa rozhodovalo až v poslednom kole základnej časti. Samotné play-off ukázalo, že NFL sa vyrovnáva vďaka platovým stropom a formátu draftu. Každý rok majú šance aj tímy, ktorým sa predošlá sezóna nepodarila. Tieto mužstvá sú schopné preskupiť sa a dostať sa ďaleko. Krásne sme to videli pri Giants alebo Jaguars. Celkovo hodnotím sezónu ako fantastickú, vyrovnanú a nesmierne zábavnú. Prekonané boli historické rekordy, tímy predviedli veľké obraty ako napríklad Minnesota, ktorá prehrávala po polčase 0:33 a vyhrala po predĺžení, čo bol najvyšší obrat v histórii. Americký futbal ukazuje, že sa hrá až do posledného hvizdu a nikdy nie je nič rozhodnuté. Všetko vyvrcholilo skvelým Super Bowlom."

Stal sa Kansas zaslúženým víťazom?

"Áno. Obrovskú rolu hral Patrick Mahomes, ktorý ukazuje, že je najlepší hráč súčasnej NFL a prebral štafetu po Bradym. Zaslúžene získal aj ocenenie MVP sezóny. Obrat v druhom polčase Super Bowlu sa zrodil vďaka nemu."

Ako ovplyvnil záver Super Bowlu faul-nefaul Bradberryho?

"Sám Bradberry povedal, že to faul bol. Takýchto zákrokov je počas stretnutí nespočet. Hráčom niekedy prejdú, inokedy si to rozhodcovia všimnú. Podľa mňa je neuveriteľné športové gesto a vyspelosť samotného Bradberryho, že po takomto dôležitom momente prišiel pred novinárov a povedal, že fauloval. Pre mňa je to v pozitívnom slova zmysle ešte väčšia téma ako samotný faul. Bolo to na hrane, možno sa to pískať nemuselo, ale rozhodca to videl a vtedy sa nemôže pozerať na to, že ostáva tridsať sekúnd do konca najdôležitejšieho zápasu, musí hodiť flag. Inak by sme sa dostali do zlých vôd. Na druhej strane je smutné, že sa Super Bowl rozhodol takýmto momentom."

Ukázal Mahomes svoju nezlomnosť hlavne v momente, kedy hral so zraneným členkom?

"Klobúk dole pred doktormi a fyzioterapeutmi Chiefs. Je neuveriteľné, že sa dal dokopy, čo jasne ukazuje, že to nie je bežný smrteľník, ale nechcel by som hovoriť v tomto ohľade iba o ňom. Je veľmi veľa hráčov, ktorí dohrávajú sezónu s menšími či väčšími zraneniami. Možno sa o tom tak veľa nepíše, ale ako sa hovorí, kto nie je zranený, tak základnú časť ako keby ani nehral."

Dokáže Mahomes prekonať niektoré rekordy Toma Bradyho?

"Veľa rekordov začína byť v ohrození. Brady má sedem Super Bowlov a okrem jedného ročníka, kedy mal pretrhnuté väzy, sa mu zranenia vyhýbali, takže ťažko špekulovať, čo všetko môže Mahomes dokázať. Veľa bude záležať na okolnostiach a hlavne zdraví, ale pokiaľ udrží toto tempo, tak bude jasným nasledovníkom. Po šietich sezónach v NFL vyhral Super Bowl dvakrát, rovnako ako Brady. Mahomes má pri porovnaní v danom veku lepšie čísla a hrá v lige, ktorá je pre quarterbackov prívetivejšia hlavne na dlhovekosť. Ak mu vydrží zdravie a bude mať okolo seba kvalitný tím, tak môže prekonať rekordy, ktoré sa zdali neprekonateľné. Na spadnutie sú možno aj všetky."

Čo chýbalo Philadelphii, aby vyhrala Super Bowl?

"Ja si myslím, že organizácia nespravila žiadnu chybu. Stretli sa dva fantastické tímy, ktoré majú vynikajúci koučing a skvelých hráčov. Niekto musel prehrať. Na konci zápasu prišiel faul, darovaný prvý down a došlo to do toho štádia, že pri strete takýchto dvoch kvalitných mužstiev nakoniec vyhrá ten, kto má loptu v držaní ako posledný. Stalo sa to aj teraz. Chiefs to takticky zvládli vynikajúcim spôsobom. Za všetko hovorí beh McKinnona, ktorý mohol skórovať touchdown, ale radšej zakľakol a rozhodol field gól."

Aká bude budúcnosť Philadelphie, keďže mnohým kľúčovým hráčom končia zmluvy?

"Pre Eagles to bude veľmi ťažká offseason. Očakáva sa veľký kontrakt pre Jalena Hurtsa, ktorý potvrdil, že je elitným quarterbackom a ústrednou postavou celého tímu. Kontrakty končia prakticky celej obrane a priestor pod platovým stropom nie je pre Eagles veľký. Udržať tento tím bude veľmi ťažké, generálny manažér bude musieť doslova čarovať. V tom je však NFL krásna, že nikto nemá monopol a po postupe do Super Bowlu môže prísť zlá sezóna, ako to mali aj Rams, ktorí ani nepostúpili do play-off."

"Výnimky tvoria asi len Patriots a teraz Chiefs. Pri Philadelphii bude veľmi záležať na tom, ako kreatívne to vymyslia. Kontrakt potrebuje celý rad kľúčových hráčov. Kostru však majú a ak dokážu podpísať aspoň časť z týchto futbalistov, tak môžu byť znova veľkým hráčom konferencie NFC. Záleží aj na Hurtsovi, či bude chcieť zmluvu za čo najviac peňazí, alebo uberie zo svojich nárokov v prospech tímu, čím by ostalo Philadelphii viac miesta pre ostatných hráčov."

Čo bolo pre vás najväčšie prekvapenie sezóny a čo najväčšie sklamanie?

"Určite Denver. Hlavne po príchode Russella Wilsona zo Seattlu za vysokú protihodnotu mal byť práve on tým chýbajúcim dielikom, aby sa Broncos dostali do Super Bowlu, ale jeho výkony boli naozaj obrovským sklamaním. Veľmi sa však teším, ako to bude pod novým trénerom Seanom Paytonom, či budú schopní zvrátiť túto krízu. Takisto ma sklamala sága okolo Aarona Rodgersa. Nepáčilo sa mi, ako komunikoval s Green Bay Packers. Aj keď sa takmer dostali do play-off, tak to nebolo ono. V offseason uvidíme, čo za tým bolo."

"Čo sa týka prekvapení, tak tým je určite New York Giants. Tím, od ktorého nikto nič nečakal. Tréner Brian Daboll odviedol fantastickú prácu. Mužstvo za ním išlo a postúpili do druhého kola play-off. Takisto Jacksonville Jaguars, ktorý bol dvakrát po sebe najhorším v NFL. Teraz postúpil do play-off, vyhral proti Chargers po neuveriteľnom comebacku a aj s Chiefs hral dobre. Skvelá práca Douga Petersona, s quarterbackom Trevorom Lawrenceom majú svetlú budúcnosť."

Dallas znova nedokráčal do Super Bowlu. Čo to znamená pre túto organizáciu?

"V posledných rokoch ukazujú Cowboys zlepšenú výkonnosť, ale stále tomu chýba bodka v podobe postupu do Super Bowlu. Na quarterbacka Daka Prescotta sa valí vlna kritiky, pretože v kľúčových momentoch nie je taký dominantný ako napríklad Mahomes a nevie mužstvo preniesť cez pomyselný kopec úspechu alebo neúspechu. Dallas má však tím poskladaný dobre. Obrana je mladá a dravá. Ešte potrebujú zlepšenú hru od Prescotta a aj trochu šťastia, aby sa dostali k úspechu, po ktorom tak dlho prahnú."

Môžu tímy ako Jaguars či Giants dosiahnuť v budúcej sezóne na Super Bowl?

"Určite majú šancu dostať sa do play-off, ale či to bude stačiť na Chiefs alebo Bengals s Burrowom, tak to je takto skoro pred draftom či trhom s voľnými hráčmi veľmi skoro predpovedať. NFL je súťaž jedného roku, medzi sezónami sa toho môže zmeniť veľmi veľa, no Jaguars aj Rams majú správne nastavený smer, vynikajúci koučing, skvelých mladých quarterbackov a dravých hráčov. Tieto komponenty sú dobré a ak udržia kurz, tak sa v najbližších rokoch môžu pobiť o Super Bowl."

Ako ovplyvní NFL ukončenie kariéry Toma Bradyho?

"Pre mňa je to najlepší hráč, ktorý kedy v NFL bol. Paralela s Mahomesom je budúcnosťou, no momentálne platí, že americký futbal sa rovná Tom Brady. Odchádza najžiarivejšia hviezda. Muž, ktorý bol synonymum NFL. Zanechá po sebe dieru, ale na druhej strane sa už ukazuje, že je to liga mladých quarterbackov ako Mahomes, Allen, Burrow či Lawrence. Jedna éra sa končí a druhá začína. Končí kariéra jedného z najlepších športovcov vôbec, pretože to, čo dokázal v New England Patriots a neskôr v Tampe Bay Buccaneers je niečo neuveriteľné. Na Bradyho sa bude spomínať ako na jedného z najlepších športovcov histórie."