Škrtel exkluzívne: Slovenská realita, reprezentačný prerod i kroky Liverpoolu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škrtel exkluzívne: Slovenská realita, reprezentačný prerod i kroky Liverpoolu

Martin Škrtel získal vo svojej kariére niekoľko trofejí a ocenení. Na snímke si preberá cenu za miesto v najlepšej jedenástke v drese Trnavy.
Martin Škrtel získal vo svojej kariére niekoľko trofejí a ocenení. Na snímke si preberá cenu za miesto v najlepšej jedenástke v drese Trnavy.TASR
Pre zdravotné problémy predčasne ukončil kariéru po roku v trnavskom Spartaku. Bez profesionálneho futbalu je jednu sezónu. Zostal mu však verný na amatérskej úrovni za rodné Ráztočno. Nielen o pôsobení v ôsmej lige, ale i živote po kariére, uplynulom ročníku Liverpoolu či aktuálnych výsledkoch reprezentácie sa Flashscore Správy exkluzívne rozprávali so štvornásobne najlepším slovenským futbalistom MARTINOM ŠKRTELOM (38).

Keby to vedel, vyskúšal by ma v zápase

Slovo robí chlapa. Sľúbil, že si na sklonku kariéry zahrá vo svojej obľúbenej Trnave. Sľub dodržal. Dokonca mužstvo dotiahol k triumfu v Slovenskom pohári. Taktiež sľúbil, že sa predstaví v drese svojej rodnej dediny - Ráztočna. Samozrejme, opäť nezostalo iba pri slovách. Martin Škrtel má za sebou sezónu v amatérskom futbale. 

"Keď som do toho išiel, počítal som s tým, že to bude o futbale a najmä propagácii. To, že si ľudia budú vážiť a užívať, že sa dostanem do dedín, do ktorých som sa nikdy predtým nedostal. Počas kariéry som bol na to zvyknutý, takže som s tým nemal žiadny problém," reagoval na našu otázku, či nebol viac unavený z úsmevov na fotkách a podpisov než zo samotných výkonov.

Slzy v očiach, Martin schádza z ihriska vo svojom poslednom vystúpení v kariére za Trnavu
Slzy v očiach, Martin schádza z ihriska vo svojom poslednom vystúpení v kariére za TrnavuTASR

To, že sa 104-násobný reprezentant, účastník Eura či majstrovstiev sveta, neprišiel do dedín iba ukazovať, dokázal svojimi štatistikami. Spoluhráčom pomohol trinástimi gólmi. Z pozície stopéra sa totiž presunul do útoku. Ktovie, ako by to s jeho číslami vyzeralo, keby niektorý z bývalých trénerov objaví jeho skrytý strelecký potenciál. 

"Hlavne s trénerom Trnavy Michalom Gašparíkom som sa často doberal, že keby vedel, ako kopem priame kopy, tak by to skúsil v zápase. Samozrejme, všetko s nadhľadom. Úroveň ôsmej ligy je niekde úplne inde. Hráč, ako som bol ja počas kariéry, sa v nej dokáže presadiť. Som za tie góly rád. Častokrát som radšej nahral, nech ich dá niekto iný. Počet 13 je fajn, ale mohlo ich byť aj viac," aj po rokoch ukazuje, že hlad po sebazlepšovaní mu nechýba. S Ráztočnom skončil na druhom mieste. A fanúšikovia na dedinách sa môžu tešiť na Martina Škrtela aj v novom ročníku. 

"Áno, budem pokračovať. Kým mi bude zdravie slúžiť do takej miery, že budem schopný hrať na úrovni, ako chcem. Stále ma baví, stále si ho užívam. Svojím spôsobom je to dobrá forma, ako sa môžete držať v kondícii. Neviem, koľko zápasov to bude, pretože mám veľa aktívít pomimo. Vždy, keď sa mi bude dať, rád prídem," doplnil bývalý futbalista Liverpoolu, Zenitu Petrohrad, Fenerbahce či Basaksehiru.

Na čo to kopeš, keď to nevieš

Ako je na tom vaše zdravie, pre ktoré ste ukončili profesionálnu kariéru? 

"Nejakým spôsobom sa držím pokope. Nie je to ideálne. Keď dodržiavam rady od doktorov, fyzioterapeutov a cvičím, dá sa s tým vydržať i bežne žiť. To je pre mňa najdôležitejšie. Futbal tomu, samozrejme, nepomáha. Kým je to tak, ako teraz, že dva dni po zápase sa cítim zbitý, unavený a ubolený, ale cvičením to postupne dám do poriadku, tak sa s tým dá existovať." 

Ak štatistiky neklamú, videli ste iba tri žlté karty a žiadnu červenú. Povestná nekompromisnosť sa z vás vytratila, alebo ste si to uhrávali skúsenosťami a viac užívali?

"Musel som k futbalu pristúpiť trochu inak. Je to iný štýl. Hral som na inom poste. Prakticky chodím do zápasu nie s tým, že sa tam chcem zodrať, ale hlavne, aby sa mi nič nestalo. Aby som si dobre zabehal, vypotil sa a aby mi po zápase chutilo pivko (úsmev). Nechcem povedať, že žltých kariet bolo málo, ale štýl môjho futbalu sa v ôsmej lige rapídne zmenil." 

Martin Škrtel v drese Ráztočna, za ktoré si zahral ôsmu ligu
Martin Škrtel v drese Ráztočna, za ktoré si zahral ôsmu liguLadislav Szibilla

Slovenský fanúšik je náročný, čo ste určite pocítili na vlastnej koži. Čo sa vám, ako víťazovi tureckej ligy či anglického pohára, keď počúvate z tribúny, že ste drevák a podobne, v tej chvíli odohráva v hlave? 

"Popravde, tých vecí som si na seba vypočul viac. Niekedy sa mi nad tým až zastavoval rozum. Prišiel som hrať dedinskú ligu s tým, že si chcem zašportovať. Užiť si to. Spropagovať dedinský futbal. Potom prídete niekam, kde vám nadávajú, aj vulgárne a po zápase sa s vami chcú odfotiť... Nad tým sa mi pozastavuje rozum. Na Slovensku by sme si mali vážiť, nejde o mňa, ale celkovo, ľudí, ktorí niečo dosiahnu, vo svete niečo znamenajú. Je smutné, keď zistíte, že niekde vo svete si vás vlastne vážia viac ako doma na Slovensku." 

Ktorá narážka vám utkvela najviac v pamäti? 

"Bolo ich veľa. Vulgárne, menej vulgárne. Niektoré sú aj vtipné. Najlepšia bola, keď pán, trochu s nadváhou na bicykli za bránou, na mňa vykrikoval, že na čo to kopem, keď to neviem. Prekopol som akurát bránu z priameho kopu. Vtedy som sa nad tým pousmial, keď som videl, v akom je stave a kričí na mňa, na čo kopem do lopty, keď to neviem (smiech)."

Boli momenty, keď som sa chcel k futbalu vrátiť

Trnava vás po konci kariéry lákala do jej štruktúr. Aká je aktuálne vaša pozícia? 

"Pozíciu ťažko pomenovať. Ponuku od Trnavy som dostal, ale nereflektoval som na ňu. Do klubu som sa zatiaľ nezapojil. Na druhej strane, s trénerom, realizačným tímom či prezidentom komunikujeme často a pravidelne. Oficiálnu funkciu v klube nemám. Záleží mi na Spartaku, aby sa mužstvu darilo. Konzultujeme, keď chce tréner odo mňa radu, názor. Vždy mu ho rád poskytnem. Či to nazvať konzultantom, ambasádorom... Keď môžem, vždy rád pomôžem." 

V ostatnom období pracujete na trénerskej licencii. Akú konkrétne si robíte a v akej fáze sa nachádzate? 

"Som držiteľom UEFA A licencie. Síce mi už vypršala, ale som rád, že sa mi ju podarilo obnoviť, keď som bol na stáži v Dunajskej Strede aj Spartaku. K tomu online seminár. Aktuálne mám platné "áčko". Uvidíme. Netvrdím, že chcem byť trénerom, ale keby sa nejaká šanca naskytla, chcem byť na to pripravený." 

Hráči radšej hrajú než teoretizujú. Je to zdĺhavý proces. Neodradilo vás, že ste sa cez rôznu teóriu museli vrátiť v podstate k svojim začiatkom?

"Uvedomujem si, že trénerská pozícia je úplne odlišná ako hráčska. Najväčšia skúška príde, ak sa prihlásim na UEFA PRO licenciu. Momentálne sa nad tým nezamýšľam. Keby by som sa vydal trénerskou cestou, teraz môžem byť asistent alebo tréner v nižšej súťaži, príp. v doraste. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť." 

Z pohľadu funkcionára či trénera je futbal iný v porovnaní s hráčom. Už ste sa vyrovnali s koncom aktívnej kariéry? 

"Vyrovnať som sa už vyrovnal. Jasné, sú okamihy, keď mi futbal nesmierne chýba. Priznám sa, že nie, že by som to oľutoval, ale boli už aj také momenty, keď som premýšľal, či by som sa k futbalu nejako nevrátil. Žiaľ, zdravotný stav mi to už neumožňuje. Som s tým zmierený. Vrcholový futbalový život je na konci. Pozerám sa iba dopredu, akým smerom sa budem ďalej uberať."

Navštívili ste miesta, kde ste zažili množstvo úžasných momentov. Pomohol vám zažehnať negatívne myšlienky aj očakávaný film o vás, ktorý onedlho príde do kín?

"Sčasti áno. Hlavne počas natáčania som rád, že som sa vrátil na miesta, kde som pôsobil. Mal som možnosť stretnúť sa s ľuďmi, spoluhráčmi... Bolo to príjemné spomínanie. Som rád, že som sa do filmu pustil. Natáčacie dni, ktoré sú za nami, boli výborné."

Štvrtý na Slovensku, ale prvoradá je škola

Rodina si vás momentálne môže užiť oveľa viac. Váš syn si vybral o čosi odlišný adrenalín - preteká v motokárach. Nechceli ste mať z neho akéhosi dediča na futbalových trávnikoch? 

"Presne tak, konečne mám priestor tráviť čas s rodinou, manželkou a synom. V priebehu kariéry som zmeškal množstvo spoločných chvíľ, čo ma mrzelo. Snažíme sa si to vynahrádzať. Malý si vybral šport, aký si vybral. Plne ho, ako vždy, podporujeme. Začínal s futbalom, hral tenis. Hrá golf, jazdí motokáry. Je to na ňom. Vedieme ho najmä k tomu, aby študoval a venoval sa škole. Popritom môže mať šport ako záľubu. Uvidíme do budúcna, akým smerom sa vyvinie jeho prípadná športová dráha. Prvoradá je pre nás škola. Všetko ostatné berieme ako hobby." 

Pri motokárach začínali prakticky všetci najlepší piloti F1 - Hamilton, Verstappen, Leclerc… Máte podobnú spoločnú víziu? 

"U detí, ktoré vyrastajú, je F1 veľmi obľúbená a pilotov obdivujú. Majú možnosť ich sledovať v televízii či na internete. Vo svete je to veľký boom. Takto ďaleko sa nepozeráme. Syn preteká rok a pol. Dá sa povedať, že sa mu darí. Momentálne je, myslím, štvrtý v rebríčku na Slovensku. Na majstrovstvách sveta skončil šestnásty, čo je krásny úspech. Uvidíme, ako to pôjde ďalej. Motokárový šport na Slovensku nie je taký rozšírený ako vo svete. Zatiaľ mu to ide a baví ho to."

Klopp je tréner na správnom mieste, mužstvo opäť nakopne

Nedávno ste sa predstavili v exhibičnom dueli legiend Liverpoolu. Užijú si vás fanúšikovia v podobnej pozícii viackrát? 

"Absolvoval som dva zápasy. Užil som si ich. Uvidíme, či ma ešte oslovia. Myšlienka je taká, aby sa čo najviac bývalých futbalistov LFC prerotovalo a dostalo do povedomia ľudí. Keď budem pozvaný a bude možné vycestovať, veľmi rád pôjdem." 

Martin Škrtel sa nedávno predstavil za liverpoolske legendy v charitatívnom súboji proti Celticu
Martin Škrtel sa nedávno predstavil za liverpoolske legendy v charitatívnom súboji proti CelticuProfimedia

Liverpool má za sebou turbulentnú sezónu. Nakoniec mu tesne ušla miestenka Ligy majstrov. Po predchádzajúcich úspechoch ste podobný rok z vašich skúseností čakali? 

"Keď sledujete všetky kluby sveta, každý si prejde menej úspešným obdobím. Liverpool bol na vrchole niekoľko sezón po sebe. Nepovedal by som, že sa to dalo očakávať. Ale k niečomu takému prísť mohlo. Hráči boli aj s trénerom dlho pokope. Určitým spôsobom útlm mohol prísť. Prišiel. Preto verím, že na základe zmien, ktoré sa v klube dejú, sa Liverpool vráti na priečky, kam patrí."

Jürgen Klopp ustál všetok tlak a zostáva na lavičke. Ako je jeho prítomnosť dôležitá pre ďalšie úspechy klubu? 

"To, že Jürgen zostal, je logický krok. Je to tréner na správnom mieste. Dosiahol s klubom všetko. Aj z predchádzajúcich pôsobísk je zrejmé, že si prešiel menej úspešnými sezónami. Verím, že po zmenách, ktoré urobili a noví hráči, ktorí prišli, sa klub naštartuje. Jeho pozícia v tomto procese je veľmi dôležitá. Dokázal to viackrát či už v Liverpoole, Mainzi, ale aj Dortmunde, že mužstvo nakopnúť vie. Dúfam, že sa mu to opäť podarí." 

Oprávnená kritika reprezentácie

Na záver nemôžeme opomenúť národný tím. Kritiku za herné výkony určite vnímate. Súhlasíte s ňou? 

"Kritika bola, keď mám byť úprimný, na mieste. S výnimkou proti Bosne, výkony neboli také, aké by mali byť. Na druhej strane, tím získal dostatočný počet bodov a výrazne sa priblížil k postupu. Koniec koncov, mužstvo hrá najmä o body a postup. Každý hráč vám povie, že radšej bude mať viac bodov a hrať horšie, než opačne. Reprezentácia je stále v prerode. Výsledky, ktoré dosiahli, sa odrazia na ich sebavedomí. Verím, že kvalifikáciu, ktorú začali dobre, dotiahnu do úspešného konca a výkony taktiež pôjdu hore."

V drese Slovenska odohral Martin Škrtel 104 zápasov
V drese Slovenska odohral Martin Škrtel 104 zápasovTASR

Dve víťazstvá z posledných dvoch duelov nám vystrelili slušnú pozíciu do boja o postup na záverečný šampionát. Ďalšie súboje budú bez Mareka Hamšíka. Dokážeme si bez neho na trávniku udržať tento bodový "trend"?

"Pevne verím, že áno. Samozrejme, Marek je osobnosť nielen nášho, ale aj svetového futbalu. Jeho prítomnosť na ihrisku bola cítiť. Povedal som to viackrát a budem sa opakovať. Na mužstvo sa musíme začať pozerať bez Hamšíka, Kucku, Pekaríka. Bez skúsených hráčov. Je potrebné, aby zodpovednosť na seba zobrali ďalší, ako je Lobotka, Škriniar, Duda či Haraslín. Majú kvalitu na to, aby sa stali lídrami. Musia to potvrdiť aj osobnostne. Dúfam, že sa im to podarí a budúcnosť reprezentácie bude svetlá."