Slovenky spoznali súperky v boji o budúcoročný finálový turnaj BJ Kingovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenky spoznali súperky v boji o budúcoročný finálový turnaj BJ Kingovej
Momentka z Pohára BJ Kingovej 2022. Zľava Tereza Mihalíková, v strede Anna Karolína Schmiedlová a Renáta Jamrichová.
Momentka z Pohára BJ Kingovej 2022. Zľava Tereza Mihalíková, v strede Anna Karolína Schmiedlová a Renáta Jamrichová.Profimedia
Slovenské tenistky zabojujú o budúcoročný finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej doma proti Taliansku.

Rozhodol o tom žreb v Glasgowe, počas ktorého figurovali medzi nasadenými tímami. Hrať sa bude 14.-15. apríla 2023, postup si zaistia víťazi deviatich kvalifikačných duelov.

Protagonistky nedeľňajšieho glasgowského finále Austrálčanky a Švajčiarky majú účasť zabezpečenú automaticky. Dvanáste miesto bude patriť hostiteľskej krajine finálového turnaja 2023, pokiaľ sa ešte nekvalifikovala. V opačnom prípade voľnú kartu udelia tímu, ktorý sa priamo nekvalifikoval.

Slovenky obsadili v Glasgowe delené 5. až 8. miesto. Po prehre s Austráliou 1:2 zdolali Belgicko 2:1 a v B-skupine skončili druhé za oceánskym družstvom.

Žreb im okrem Talianska mohol určiť za súpera Rakúsko, Belgicko, Brazíliu, Veľkú Britániu, Mexiko, Poľsko, Slovinsko alebo Ukrajinu.

S Taliankami má slovenský tím priaznivú bilanciu 2:0. Vo februári 2017 ho zdolal 3:2 na antuke vo Forli. V novembri 2002 nad ním zvíťazil na finálovom turnaji v Maspalomase a po triumfe nad domácim Španielskom napokon získal cennú trofej.

Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku potešilo, že zverenky kapitána Mateja Liptáka nastúpia v apríli doma.

"Je skvelé, že budeme hrať pred našimi fanúšikmi. Osobne som si želal domáci duel s Mexičankami, Talianky sú veľmi atraktívny súper. Majú päť hráčok v elitnej svetovej stovke rebríčka WTA a budú papierové favoritky."

"Verím, že naše dievčatá zabojujú a postúpia po tretí raz za sebou na finálový turnaj. O povrchu rozhodnú hráčky po porade s kapitánom. Talianky sú výborné antukárky, takže pravdepodobne zvolíme hard," uviedol pre TASR Moška.

Žreb kvalifikácie o postup na finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej (14.-15. apríla 2023):

SLOVENSKO - Taliansko

Španielsko - Mexiko

Ukrajina - Česko

Veľká Británia - Francúzsko

Kanada - Belgicko

USA - Rakúsko

Nemecko - Brazília

Kazachstan - Poľsko

Rumunsko - Slovinsko